Dobrý den, některé firmy nabízejí dodat "uzavřenou hrubou stavbu", ale neumím odhadnout, na kolik potom může vyjít zbytek dodavatelským způsobem, když člověk nemá kamaráda elektrikáře apod. Co se musí v domě ještě odehrát - jaké práce? Ráda bych si udělala představu o konečné ceně takového domu řekněme přízemního s užitnou plochou kolem sto metrů? Předem díky za vzorové rozpočty nebo výčty úkonů potřebných ke kolaudaci.
@tomas80 Naprostý souhlas a stejná zkušenost. A myslím, že to platí i pro osoby znalé. Ani takový člověk to dohromady přesně nespočítá, občas něco nedomyslí, občas podlehne emocím, občas manželce a je to. Fakt ale je, že všechny ty okolnosti podléhají jediné platné zákonitosti - cenu vždy zvedají!
Stavbě zdar.
tomas a jiri to platí na milion procent, ke každé cenové nabídce jsem říkala, že k reálné ceně se dostaneme vynásobením dvěma /trochu s nadsázkou, ale vždy něco naskákalo nebo spíš odskákalo z účtu/
@jiri_1477 no jasně a pokud k tomu připočítám fakt, že se člověk pří stavbě od prodejců a řemeslníků a kamarádů dozví, že polovinu věcí lze úspěšně realizovat pouze s lepším materiálem a tak nějak podobně, tak málokdo se na své vlastní stavbě rozhodne pro levnější variantu. :-D
Tak my třeba nepotřebujeme faktury, takže tam to dělá hodně.Některé věci lze realizovat přes živnostníky.A takový to...že "já mám kvalitní materiál" a nebo "lepší podlahu".Cena už dávno neznačí něco kvalitnějšího.Přítelkyně v minulosti měla kuchyň od Oresi a tu jejich nejvyšší řadu a co chvila řešili reklamace s odlepovanim hran a podobně.Jednou přejela lehce nožem po desce a děs...teď jsme koukali na kuchyň co dělá ručně jeden pán tady v okolí a 80.000,- kuchyň do l-ka bez spotřebičů-bílý piano lak a veškeré dojezdy. A zde u spotřebičů výše zmíněné platí dvojnásob.Někdo má mycku za 25000 a reklamuje ji co nevidět a někdo mycku za 13 a má ji deset let a více.A to si raději koupím lacinější věci a obmenim je.Takže kuchyň tak do 150.000 a to jsem přidal. Interierove krásné dveře mají se slevou v každém druhém obchodě....viděl jsem prosklene antracit např. .... za 2.200, - .Ono to chce být možná méně náročný a nevěřit tomu že drahé=kvalitní. Známý má podlahu, obklady, terasu systém click, dveře z hornbachu a je naprosto spokojený několik let.Jo ale jestli vše dělám přes firmy a studia....pak věřím že někdo má rozpočet vyšší.Je to jen o tom že máte strop a za něj nejdete....a může se manželce líbit co chce.Musíte umět slevit.Protože když na to nemám tak prostě na to nemám a více peněz nevycaruju.A když tak dodělávat po částech....u nás má jeden chlap krásný barák a 12 let není schopny udelat fasádu....nema na to peníze...Takže z venku jem cihly.A taky je to řešení....po letech tady toto dělat.Takže asi tak....je to jen o náročnosti lidí a o tom co kde jak si seženete a obvolate.A to že lidi nevědí co to spolkne....ano pravda.A o to víc všude počítám stovky i tisíce....ušetřeni na dekoru oken....jen z jedné strany.A vchodové dveře když jsem videl naceneni za 50.000,- podotykam plastove....tak to jsem řekl že jdu do NEXT za tu cenu.
@laguntinka Pán má opravdu pravdu je to 2x tolik, samozřejmě záleží na materiálech a pod. nepočítám terénní úpravy kde jsou ještě chodníky a zahrada. obecný vzorec je 2x tolik a co vím, tak to většinou sedí, míň to rozhodně není....
Záleží na tom také jak je dům velký.Jak jsem psal, my třeba máme 1.800.000,- hrubou na klíč.A donek 120m2 užitné plochy. A milion, maximálně 1.200.000,- na dokončení.Další věc je že my nezateplujeme a samozřejmě terénní úpravy vůbec neřešíme.To je to poslední a to budeme dělat postupně.Obecný vzorec je opravdu obecný a není vůbec relevantní a je to velmi individuální.
no kamarádi to třeba s firmou měli přesně 50:50, zděný dům, plastová okna, vnitřky jeli na cenu, ale vešli se skoro přesně. kolega to také tak říkal, my uvidíme, ale dali jsme za hrubou s okny 2 mil. a další 2 máme a to prostě musí stačit :) nechte si předložit projekt, dle něj užvám je schopný rozpočtář za v řádu 5 tis vypracovat položkový rozpočet, od toho už se dá odrazit lépe než od odhadů z fotky.
jinak Vám můžu hodit náš rozpočet, ale máme patro, 160 m2 celkem, je už 3 roky starý a obecně to moc nesedí, spíš že by jste viděla ty položky, ale je to tak složitě členěné, že vložený obrázek na začátku Vám pomůže víc...
Ráda by bych obnovila diskuzi a ohledem na vývoj cen materiálů. Opravdu je třeba nyní v roce 2022 počítat s orientačními cenami uvedenými v předešlých příspěvcích, že vše vyjde jednou tolik? Nebo se najdou výjimky, které nešly tolik nahoru? Díky za zkušenosti.
No my kupujeme přes developera s dokončením, u části věcí ale vidíme ceny (některé má vysoutezeno za levněji než je normálně na trhu, jako např podlahy, dveře a koupelny). Cenu domu nechme stranou, ta je vysoká i kvůli blízkost velkého města. Ale např. minulý rok objednavane venkovní žaluzie 270 tis, koupelny (řekla bych dost standatd, celková cena 400 tis (2 koupelny a záchod). Teď řešíme kuchyň a obyc lamino plus spotřebiče a jsme na 400 tis ( no a to jsem chtěla kamennou desku, což je dalších 130 tis navic). Lakovana by vyšla asi o 150 tis dráž. Pokud budete mít jen hrubou stavbu a neuděláte si většinu věcí sami, tak je to prakticky cena materiálu a komu 2x tolik za práci. Takže bych ani nerozporovala to 50:50. Samozřejmě další věc je samotná cena pozemku, ale to asi máte už vyřešené. Ještě nám nacenili klimatizací - přibližně 150 tis (4× vnitřní jednotka a jedna venokovni) a fotovoltaika za dalších 170 tis ( po dotaci), tepelné čerpadlo teď stojí i k 400 tis s technologií (poptávajícího rodiče) atd. Nej bylo 8m2 terasy přidat za 35 tis či 10 metrů plného plotu za 140 tis 😄. Některé věci si uděláme radeji sami.
@artep1987 Díky, no my plánujeme něco daleko míň náročného, na pozemku lze postavit chatu s max. 40 m2 zastavěné plochy + podkroví, takže opravdu maličké a nebudeme mít technologie jako tepelné čerpadlo nebo klimatizace ..i tak mám obavy, abychom se vešli do rozpočtu 3 M celkem, když všude čtu a slyším, jak vše zdražuje. Zatím připravujeme projekt. Naštěstí partner dost věcí zvládne svépomocí, ale i tak je třeba ten materiál . .
@artep1987 Svět se zbláznil, takové skoky cen to snad je umělé vytvořené... Ale je to bohužel realita dneška. Ještě že si vše děláme sami jinak sen o bydlení by byl pryč.