Ahoj, s přítelkyní a prckem žijeme v podnájmu 2+1 v Ostravě a chtěli by jsme už dávat peníze do svého bydlení a ne někomu do kapsy.. Chtěli by jsme malinký domeček. Nejsme nároční a nepotřebujeme luxus. Koukali jsme na nabídku od CENTURY 21 REAL TIP. Ti nabízí postaveni domečku na klíč vč nám dostupného pozemku blízko Ostravy za 1 350 000 + pozemek celková cena je 1 803 000. Plot kuchyň dlažba samozřejmě chybí ale to už by jsme si postupem času doplacali sami. Zajímá me jestli neexistuje ještě levnější varianta jak se dostat do novostavby pod 2 000 000... Sami stavět rozhodne nebudeme nemáme na to kamarády nervy na vylitavani povolení a bydlet nechceme za 2-3 roky. Budu opravdu všem vděčný za tipy a rady aby jsme se konečně dostali do vysněného domečku určité se najde někdo kdo řešil presne to co my. Děkujeme
@lendy1 Dobře, ovšem toto jsou v podstatě nepotřebné náklady, které se dají řešit jinak. Pokud řešíte úpravu kolem domu, dá se vždy řešit vše nějakou improvizací. Pokud nemá člověk na plot, tak ten plot prostě teď nekoupí. Pokud nemá na zaplacení zahradnické firmy, která mu zasadí trávu, udělá to člověk sám... Ne každý potřebuje vše hned a bez čekání. Pokud se někdo chce stěhovat do domu 3+kk, náklady na vybavení budou do 250 tisíc (pokud mu stačí IKEA). A věci okolo domu? Dá se to dělat postupně a za hodně levné peníze.
@atilius Dobře, špatně jsem se vyjádřila, myslela jsem to tak, že pokud víš, že nebudeš mít po tom, co si vezmeš hypotéku, nic moc na to, abys šetřil, resp. ušetříš třeba 3tis měsíčně po odečtu všech nákladů na hypo, stravu, oblečení, hygienu, případně jiné splátky a náklady, tak moc nepočítáš, že "v chodu" ještě něco našetříš... tak v tomto případě mě to, co si musíš našetřit, zajímá...
@klarushe Aby to vypadalo takhle, viz další foto, tak ano. Jen položení dlažby před dům, a to je jí tam málo, stálo 60t. // většinou je cena za položení 600Kč/m2 + cena dlažby // (Herní prvky na zahradě dělal děda, ty v tom nejsou, ani fasáda, tu dělala firma později na jaře ;) )
Hodina bagru 700-1000Kč atd atd. Zemní práce jsou drahé jako pes. Na materiálu, který si necháte dovézt, tak jedna půlka ceny je cena materiálu, druhá doprava.
Máme dům na klíč, který si nyní platíme z hypotéky....ale...než se koplo dalo se 100 tis..., museli jsme si vybudovat sami sítě k pozemku to stálo dalších 150 tis. a hlavně po dostavbě jsme si již terenní úpravy, úpravy, zahrady, pergolu atd dělali postupně sami....a to jsme teprve super položky.....:) za 9 měsíců je pryč dalších xxx tisíc....ano člověk si to klidně může dělat postupně sám, ale musí na to mít...a určitě by s tím měl počítat.....takže myslet si, že postavím a budu tak tak platit hypotéku, protože si myslím, že už další výdaje nebudou je hooodně naivní....
@atilius Položení dlažby jde udělat svépomocí za cenu materiálu a jednoho zabitého víkendu, takže cena za m2 je zcela irelevantní. Zemní práce jsou sice drahé, ovšem záleží na tom, co všechno potřebujete a pokud za to chcete opravdu platit. Pokud ne, vše se dá udělat pomocí lopaty a koleček.
@atilius Tak v tom případě budeme rádi, když se vlezem... asi by mi ze začátku stačilo jednodušší zařízení zady, kterou bych postupně vylepšovala, ale i tak mě ta cena docela dostala... ach jo :D
@klarushe Jen před výkopem domu jsem dal do všech poplatků kolem 150 tisíc (kupní smlouvy, ověření, záloha na pozemek, projekt). Směšné na tom všem je, že každá tato položka jde dát do rozpočtu pro hypotéku a peníze si necháte poslat zpět v hypotéce. ;-)
@klarushe Projekt, záloha za pozemek, ověření smluv pro katastr... je toho relativně hodně, co musí člověk udělat.
@klarushe Kdybych po odečtu všech nutných nákladů měl ušetřit jen 3t, tak do toho nejdu ;) Dovolená? Děti? Nečekané opravy auta? Pračky? Když se má něco po..., tak většinou najednou.
200t roztočíte, ani nebudete vědět jak. Měl jsem taky takovéhle představy, že zahrada vlastně nic nestojí. Ale ona po nějakém čase, a ne moc dlouhém, má větší cenu, než dům....
@klarushe já psala do domu a zahrady. Sekačku máme vřetenovku, ta stojí ještě méně než benzínovka :-)
Založení trávníku jsme nechali na firmě-nemám čas a hlavně možnost navozit 15 tatrovek kvalitní ornice, srovnat terén a pod. a tato sranda nás stále asi 35.tis., takže fakt si myslíš, že na zahradu stačí koupit sekačku a keříky za 40,-Kč? Nářadí, sekačka, vertikutátor a další blbliny na zahradu-hned to skáče.
A dům jsme kupovali hotový, nestavěli jsme, nemám na to nervy, čas, možnosti...brali jsme si hypo necelých 50% ceny nemovitosti. Našetřeno jsme měli dostatek, aby jsme mohli dát ihned rezervačku, mohli normálně žít, mohli si koupit základní nábytek, co nám chyběl, mohli jsme normálně fungovat a žít tak, jako by jsme žádnou hypotéku neměli. Pokud by mě v čemkoliv měla hypotéka omezovat, tak by jsme do toho nešli a dál zůstali v bytě.
K těm výdajům:
Loni: 2 terasy-dlažba 25tis, pergola 35tis, dodatečné věci k pergole 10tis., zahrada-kůra, zemina, keře, kytky-do 10.tis., skřín pro malého - 10.tis a to jsme v podstatě měli už vnitřek jaktakž hotový. Stále ale nemáme jednu místnost zařízenou. Příští rok chci předělat kuchyň + mám dosluhuje lednice, ráda bych po 5 letech sušišku, na druhou terasu chci koupit ratanový nábytek, snad se dodělá poslední pokoj...můžeš počítat, kolik to opět bude stát.
@zmrz_lina to není "mají", ale "měli jsme" :) Bylo tam skoro 0,5m vody :) Hrůza. A že bych chtěl chodit 7 let po paletách :)
@ellendway Když pominu detail, že ne každý umí pokládat dlažbu, kolik bude cena materiálu? jen dlažba je v těch 60t cena materiálu 30t - a to není nci exkluzivního. Není v tom její doprava, podklad a jeho doprava atd. Jo, dřel bych se s tím jako kůň s nejistým výsledkem a ušetřil 10t(?). Cena práce je na tomhle ta nejmenší položka...
@atilius Jo, ale když chceš mít rodinu, děti vychovávat na baráčku, tzn. brát mateřskou + 1 plat, nemůžeš niky čekat, že kdoví jak ušetříš... neříkám, že když pak nastoupíš zpět do práce, že nebude situace úplně jiná... já jen prostě nechci tak, jak jednou naši, řešit barák skoro v 50 a bát se, že ho nebudu umět do důchodu splatit. A žít kvůli toho v nájmu nebo vlastním malém bytě, které třeba tam, kde plánujeme bydlet, ani nejsou? Nevím no...
@ellendway zařizujeme postupně, po 5letech máme tak na 90% vyřešen vnitřek domu. Plot nemáme z jedné strany, ani el. bránu, rádi by jsme garáž...Pokud bych měla řešit vše najednou, tak to bude darda :-(
@atilius jo, naskočily pak další příspěvky vč. té druhé fotky, tak mi došlo, že to bude asi tvoje :-) ;-) Ad ceny - ono je dobrý taky počítat s tím, že když ti to někdo pokládá, může nakupovat materiál za lepší peníze (náš známý nakupuje za cca 50 % nejlevnější internetové ceny) a navíc, když mi to položí s fakturou, tak jen s 15% DPH.
@lendy1 A vadí vám nějak moc, že to není stále hotové nebo v tom dokážete žít? Jde o to, že je pouze málo lidí, kteří dokážou lusknout prstem a dodělat na domě úplně vše (což vlastně nejde, protože stále je co dělat). Jde spíše o to, že vím, jak drahé nájmy na Ostravsku jsou. Celou dobu tady narážím na to, že pokud si mohou vybrat, zda budou dávat 12 tisíc za 3+kk byt v Ostravě, který bude ještě k tomu v nájmu nebo 12 tisíc za vlastní nemovitost, na vlastním pozemku, budou na tom stále mnohem lépe. Není to o ničem jiném, než aby si lidi uvědomili, že nájem je naprosto ztrátová věc.
@ellendway Přesně tak, myslím si to samé, radši to budu dávat do vlastního než to cpát v podobě nájmu. Je super, že věci okolo stavby, tzn. všechny povolení a papíry, se dají přičíst k hypo, to jsem ani nevěděla.
Je sice fajn, že n ěkdo má na to, aby zaplatil 50% domu hned a žil si královsky, většina Čechů to tak ale nemá, znamená to, že máme všichni žít v nájmech nebo v pidi bytečcích, abychom se nebáli toho, že příjde větší výdaj a my na něj nebudeme mít?
@klarushe já to chápu...ale třást se zase každý měsíc, že mi nevýjdou peníze....je nazvážení, kde ta pohoda totiž končí. A jestli není lepší teď šetřit a bydlet v menším.
@zmrz_lina Jo, to je pravda. Dlažbu nám koupil se slevou a jiný materiál.
@ellendway To s tím nájmem není úplně pravda. Platíte sice někomu jinému, ale v mnoha ohledech jste svobodnější. Když příjdete o příjem, můžete se zvednout a přestěhovat se do menšího s nižším nájmem. Nelíbí se vám noví sousedé? Tak se za měsíc stěhujete jinam. Takže není úplně pravda, že nájem je naprosto ztrátová věc....
@ellendway mě to moc nevadí, ale kolem sebe většinou vidím, že lidi mávnou nějakým kouzelným proutkem a mají vše hned. Já zastávám jiný názor, ale to je zase o něčem jiném...
Ano, chápu problém nájmu a vlastní nemovitosti. Určitě bych volila vlastní nemovitost, ale jsou i jiné možnosti, než vlastní dům, který spolyká spoustu peněz kolem a kolem. Určitě by se dala najít i jiná nemovitost-třeba nějaký větší byt s terasou, malou předzahrádkou...a člověka to tak finančně nazatíží jako dům.
Přijde mi jen, že po domě touží každý (což je fajn), ale dům zase není pro každého a někteří si to nedokáží uvědomit, spočítat (beru to teď obecně, nemyslím konkrétně autora diskuze). Jen u nás v ulici-10 důmu a několik příběhů-nejprve sny bydlet v domě, vysoká hypotéka, životní události a několik rodin je už pryč :-( Všichni zpět v bytech, někdo v nájmu.
Jsme prostě pesimistický realista :-)
@ellendway Nejste vy náhodou finanční poradce? Máte totiž velmi podobnou argumentaci :-)
To, že je nájem ztrátová věc je blbost na n-tou, nechce se mi to rozepisovat. Nájemní bydlení je úplně běžný jev, v nájmu nebydlí jen ti, co si nemůžou dovolit "vysněný domeček" v satelitní zástavbě, ale je spoustu dalších relevantních důvodů, např. fluktuace za prací atp. A když už mluvíte o tom ostravsku, tak speciálně v těchto regionech je tento důvod aktuální, v okamžiku ztráty zaměstnání je v regionu s vysokou nezaměstnaností mnohem větší ztráta prodej domu s hypotékou než nájem a tak bych mohl pokračovat...
@klarushe to asi myslíš mě, že si s 50% hypotékou žiju královsky? Věř, že náš dům 2m nestál :-( Žiju tak, aby mě hypotéka neomezovala, pokud by to tak mělo být, nikdy do domu nepůjdu, stejně tak, pokud by přišla nějaká událost, kdy bych nemohla hypotéku splácet, tak to raději prodám a klidně půjdu do nájmu.
@atilius Jak to myslíte třást se každý měsíc? A po jak dlouhou dobu? Vždyť já tady mluvím o pár letech, kdy žena musí být na mateřské, i když samozřejmě i při ní se dá vydělávat, aspoň částečně... to mi nemá stát těch pár let, kdy si prostě nebudu moci dovolit vše, za to, aby mé děti vyrůstaly v malém bytě někde ve městě? Nevím, stále u mě vede ta možnost se na chvíli uskromnit a žít tam, kde opravdu chci nad tím, abych si mohla víc užít, popř. našetřit a stejně si neužívat a žít několik dalších let v nájmu...
@klarushe ...bychom se nebáli toho, že příjde větší výdaj a my na něj nebudeme mít?
A co budete dělat, až příjde?
Pokud jsem to dobře pochopil, děti ještě nemáte. Poptejte se kamarádek co a kolik je stojí třeba za první tři roky života. Od plen, přes autosedačku až po kočár a spočítejte si jen tohle. Stačí jen taková "blbost", že nebudete moct kojit, ale budete kupovat sunar...
Jak říkám, chápu vaše nadšení, chápu i důvody, ale to by vám nemělo zastřít mysl v počítání. A argumentace, že to zvládají i ostatní není důvod proto, abyste nepatřili mezi výjimky. Kterých je mimochodem celkem dost....
@klarushe Bydlel jsem ve městě, moje děti jako malé taky vyrůstaly ve městě - nevidím v tom nic špatného ;) A mimochodem mám dojem, že na sídlišti je to v první fazi jejich života lepší než na malé vesnici. Na hřišti totiž vždycky potkáte nějakou maminku s dětma. Máte kousek do krámu, k doktorovi, za kamarádkama.;)
@lendy1 No vždyť o tom mluvím, je fajn, že tě hypotéka neomezuje, většinu Čechů ale ano a i tak jsou rádi, že žijou ve svém a neměnili by... pokud vím, že budu žít skromněji a nepojedu každý rok na 2 dovolené, ale koupím si dům, pak jdu určitě do toho, než abych žila v nájmu a valila tisíce každý měsíc majiteli.