Odpověď na příspěvek od davex:
No, jestli Ti není líto vyhodit 2/3 ceny za práci… @davex Pred 5,5 rokmi stála 99% stavebného materiálu polovičku. Teraz už len tašky na strechu stoja 2x toľko. Takže môžeš byť rád, že si to stihol postaviť. Cena práce ani nehovorím.Odpověď na příspěvek od josefx:
@davex Pred 5,5 rokmi stála 99% stavebného materi… @josefx Bol skokový brutálny nárast cien ale staviam už rok a pol a za tú dobu ide všetko pomaly dole. Až sa zas začne vo veľkom stavať, tak sa to od dna odrazí, ale to sa zatiaľ nestalo. Čím skôr začnete, tým lepšie. Jediné, čo dolu nešlo je cena práce, ale to mňa našťastie netrápi.Odpověď na příspěvek od kiviky:
Záleží kde, a jak zmiňoval josefx, zda máte pozem… Stavíme aktuálně 5+1+G bungalov na jižní Moravě, deska 210 m2 (užitná cca 150m2+ 35m2 garáž), začali jsme loni, řeším dodavatelsky po fázích + 1 generální zhotovitel (hrubá, zateplení s fasádou, sádrokartony atd.), nyní jsme ve fázi, kdy budeme řešit podlahy, dveře, kuchyni atd., a výpočet říká 7,5 mil.Kč včetně terénních úprav, opěrné zídky a plotu (4,3 mil. Kč za mnou a 3,2 přede mnou). Cena na klíč mi byla nabídnuta za 10,5 mil. Kč s tím, že několik věcí tam nebylo nebo záměrně byly podhodnocené (ala obklady za 300 Kč/m2 materiál vs já kupuju za 1200 kč/m2). Takže pokud máte cca 1/2 velikosti domu, podle mě 6,5-7,5M na klíč zní reálně. Píšete 9M, to se mi už zdá dost, ale záleží taky v jakém standardu (jak zdivo, střecha, zateplení, povrchy, technologie atd.), takže to dost lehce může být i 12M :)Odpověď na příspěvek od josefx:
@davex Pred 5,5 rokmi stála 99% stavebného materi… @josefx Sorry, ale díval jsem se na materiály, hlavně teda, co bylo u mě. Je to dražší, nepopírám, ale není to určitě dvojnásobek. Mám plochou střechu, tašky jsem neřešil, ale cihly, beton, polystyren, nevidím důvod, proč bych v tuto dobu za podobný dům měl dávat dvoj násobek ceny. Za mě, dát za takový malý domek víc jak 5-6 miliónů je blbost.Odpověď na příspěvek od davex:
@josefx Sorry, ale díval jsem se na materiály, hl… @davex Čiste svojpomocne (čo úplne na 100 % nejde) tipujem za taký barák 4-5 mega. Komplet na kľúč je to zhruba dvojnásobok.Odpověď na příspěvek od daniel_twrdy:
Tak my jsme zacinali 2022 a koncili v roce 2023 -… @daniel_twrdy a projekt jste me k 22 nebo jeste 21 a smlouvu z? Protoze od 22 jsou zase prisnejsi energeticke pozadavky a prace za posledni rok sla dost nahoru..Odpověď na příspěvek od raziel628:
@daniel_twrdy a projekt jste me k 22 nebo jeste 2… @raziel628 Projektovat jsme zacali v lednu 2022...predtim cervenec 2021 jsme ale skoro pul roku resili studii...a SOD jsme podepisovali taky v roce 2022...Odpověď na příspěvek od ozzy77:
dvojnásobek to určitě není.....obkladač dlažba, k… @ozzy77 OOO, to chcete říci, že se cena prací zečtyřnásobila?Odpověď na příspěvek od paxvaxfax:
@ozzy77 OOO, to chcete říci, že se cena prací zeč… @paxvaxfax ne, je to víc, někteří mají i 1.ooo,-Kč/hod....realita bohužel