Stavba nového domku - názory :)

Zdravím, poslední dobu koketuji s myšlenkou postavit si dům - podařilo se mi našetřit dost na to, abych mohl požádat o hypotéku (do nějakých 4 miliónu korun), a rád bych si nechal postavit menší domek. Myslíte, že je to reálné, se vejít i s pozemkem do 4 miliónu korun za dřevěnou novostavbu? Chápu, že na to má faktor kde, z jakého materiálu atd, ale rád bych věděl, zda-li je to vůbec možné. Jednalo by se o severní čechy, Liberecký kraj. Díky moc za názory!🙏
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od paxvaxfax:

Zdravím, poslední dobu koketuji s myšlenkou posta…
@paxvaxfax Možné je všetko, záleží aký zoženiete pozemok a aký veľký dom si predstavujete. Prečo drevostavbu? Myslíte, že je lacnejšia? Nie je.
Odpovědět
Tak záleží na tom kde chcete stavět - od toho se odvíjí cena pozemku, tedy to, kolik Vám zbyde na stavbu jako takovou. Pozemek potřebujete minimálně 600m2 - do menšího pro rodinný dům rozhodně neinvestujte, jde i o to, že normativy je dána minimální velikost pozemku pro stavbu RD. Kupní ceny stavebních pozemků se pohybují dle lokality - možná seženete někde na vsi za 1000,-kč zasíťovaný, ale spíše nezasíťovaný, nebo taky za 3 - 4000 za metr, tak si spočtěte kolik Vám zbyde na stavbu. Napíšu to asi takhle - v dnešní době jsou 4 miliony na stavbu, když nemáte pozemek, docela málo, kdyby jste už pozemek měl, to by bylo OK.
Odpovědět
Profilova fotka
Malá dřevostavba v základu někde na malé vsi, kde se s pozemkem vejdete do 0,5 mega..
Odpovědět

Zdravím, poslední dobu koketuji s myšlenkou posta…
@paxvaxfax když máte pozemek a vyberete si vhodný materiál tak si myslím že možné je všechno :-) Máte i nějakou představu do čeho chcete jít?
Odpovědět
Záleží na ceně pozemku, zda budete kupovat např. od obce nebo od soukromé osoby či realitky. My máme dřevostavbu v menším městě, dům patrový pro rodinu s dětmi, cena 3,5mil.bez kuchyně, podlah, obkladů. Plus cena za pozemek 🙂
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@paxvaxfax Možné je všetko, záleží aký zoženiete …
@roman_ Ahoj, ano, měl jsem za to, že dřevostavba vychází až 2x levněji, a rychleji, než cihlový/betonový dům.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Tak záleží na tom kde chcete stavět - od toho se …
@franti_p To jsem si myslel 😢. On ten pozemek bude skoro dražší, než samotná stavba, jak tak koukám. Bohužel jsem asi moc naivní, vidím to jako Hurvínek válku...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od frunnas:

@paxvaxfax když máte pozemek a vyberete si vhodný…
@frunnas Přemýšlel jsem nad něčím takovým: https://www.srovnator.cz/clanky/tiny-... Něco ve velikosti bytu (do 70 m2), ale aby to byl dům. Píšou, že se dá vejít i do 2 miliónu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lenka_hamakova:

Záleží na ceně pozemku, zda budete kupovat např. …
@lenka_hamakova To zní super, a v jak velkém měste? Na druhou stranu, na kolik si myslíte, že vás bude stát dodělání kuchyně, podlah a ostatních? To bude další milión ne? :(
Odpovědět

@roman_ Ahoj, ano, měl jsem za to, že dřevostav…
@paxvaxfax Rýchlejšia možno je, ale ak beriete aj čas výroby v závode, tak nie. A ešte sa vám môže stať, že vám to preprší, kým dajú strechu a fasádu a budete pol roka sušiť. Alebo ako u suseda, firma bude pokračovať a keď sa začne ukazovať pleseň, tak rýchlo nastúpia sádrokartonári a schovajú to. Čo sa týka ceny, tak 2x rozhodne nie, schválne si skúste nechať naceniť murovanú hrubú stavbu bez strechy verzus steny drevostavby a zistíte, že žiadny dramatický rozdiel v cene sa nekoná. A aj keby, tak hrubá bez základov a strechy je tak 10 % rozpočtu, aj keby boli steny zadarmo, všetko ostatné je už v oboch typoch domov skoro rovnaké, takže to nemá kde ušetriť polovicu. Najdrahšie veci sú aj tak okná , steecha a potom až na konci stavby, technológie, povrchy stien a podláh, dvere, kúpeľne, kuchyňa a to bez rozdielu konštrukcie stien.
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na hodně věcech - ono pozemek může stát třeba 1,5M někde na vesnici, ale bude už zasíťovaný? Něco pak sežere studna, vybudování sjezdu třeba. U domku pak záleží jestli pojedete něco svépomocí nebo si ho chcete nechat postavit (třeba základovku si člověk zvládne udělat sám a většinou i levněji). Zkusila bych kouknout na netu po typových domech, třeba tady jsem jen v rychlosti našla: https://www.vextadomy.cz/vexta-akk-al... Jen u typových domů každá úprava stojí peníze. S tím se musí taky počítat. Ale asi to bude levnější varianta než projektant. Možná by se to s odřenýma ušima dalo postavit i s pozemkem a na výbavu pak nějak šetřit z výplat postupně :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@paxvaxfax Rýchlejšia možno je, ale ak beriete aj…
@roman_ tak za nás mohu říci, že při stavbě dřevostavby se kluci snažili vše řádně zakrýt plachtou, aby nedošlo k zatečení. Za 2 dny hrubá stavba, do týdne komplet pod střechou. 👍🏻
Odpovědět
Článek se načítá
Na stavbu bych počítal minimálně 40 tis. Kč za m2 podlahové plochy. Takže nějaký malý dům a pozemek ideálně zadarmo. Co by taky člověk chtěl za cenu garsonky v Praze.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

@roman_ tak za nás mohu říci, že při stavbě dřevo…
@m2s a co nestihli zakryt plachtou,tak zaplacli sadrosem :)). Ve stylu "A JE TO"
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@m2s a co nestihli zakryt plachtou,tak zaplacli s…
@catle bydlíme od konce března, tak je asi brzy soudit. Ale minimálně z toho, co jsme viděli, Vašim předpovědím neodpovídá vůbec nic. 🤷🏻‍♀️
Odpovědět
Profilova fotka
@paxvaxfax liberecko ma jedny z nejdrazsich pozemku v CR takze jak pisete, je dost mozne ze se s cenou vejdete akorat tak koupit pozemek. Drevostavba je cenove srovnatelna nebo mirne drazsi nez porotherm/ytong. zalezi na provedeni (CTL vs KVH)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

@catle bydlíme od konce března, tak je asi brzy s…
@m2s To bylo receno s trochou nadsazky a humoru; ale i tak bych ja nikdy do drevostavby nesla-pripomina mi to pohadku o 3 prasatkach :)); mozna tak jako nejakou chatu,ale jako hl.bydleni ani nahodou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jurasek_blablam:

Malá dřevostavba v základu někde na malé vsi, kde…
@jurasek_blablam Za mne asi ano, ale musel byste mit maly pozemek a malicky domecek a jeste hoooidne resit materialy. My stavime zdeny svepomoci, pozemek vlastni. Jedeme hodne nizkonakladove, nechceme mit obr hypo a klepat se strachy, zda to poplatime. No a mame to cca neco pres 2 mega (4+kk).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jurasek_blablam:

Malá dřevostavba v základu někde na malé vsi, kde…
@jurasek_blablam Za mne asi ano, ale musel byste mit maly pozemek a malicky domecek a jeste hoooidne resit materialy. My stavime zdeny svepomoci, pozemek vlastni. Jedeme hodne nizkonakladove, nechceme mit obr hypo a klepat se strachy, zda to poplatime. No a mame to cca neco pres 2 mega (4+kk).
Odpovědět

@m2s To bylo receno s trochou nadsazky a humoru; …
@catle těžko hodnotit něco, o čem člověk nemá ani tušení. My se byli podívat na domek dřevostavbu, konstrukce jako chalupa a řeknu vám, že z venku byste to ani náhodou nepoznala že se jedná o dřevostavbu. A uvnitř je to parádní.
Odpovědět
Profilova fotka

@catle těžko hodnotit něco, o čem člověk nemá ani…
@lenka_hamakova Třeba tušení má ;-). Většina dnešních dřevostaveb je skeletové konstrukce, tzn. když to vezmu z venku tak je to omítka, stěrka, poslyš, OSB, semtam trám ostatní vata, rastr a SDK. Tedy vnější část je nachlup stejná jako např. u zateplené zděné stavby. Rozdíl vnitřní části většinou pozná i laik proti štukovým omítkám zděných stavem. Oproti sádrovým omítkám zděných staveb by už laik mohl zaváhat, ale furt je to patrné při pohledu podél stěny - vyběhnou "fleky", kde se tmelilo a taky podle rohů, které jsou většinou popraskané. Pokud sjede motorka ze silnice a nabourá do tohoto typu dřevostavby a zrovna netrefí trám, tak je "indahaus" s určitou zbytkovou rychlostí, jediná překážka je to OSB. Jako já proti dřevu nic nemám, spíše naopak. Roubenky a sruby se mi líbí, ale bych to spíše jako chatu. Pokud bych to musel mít jako RD, tak jedině panelovou konstrukci s přiznanou vnitřní částí z masívu, to pak asi ano.
Odpovědět

@catle těžko hodnotit něco, o čem člověk nemá ani…
@lenka_hamakova takovych drevostaveb je plno,ktere si z vnejsku hraji na cihlu. Tady fakt nechapu ten alibismus anebo se za drevostavbu majitele pak stydi? Ale uplne nejhorsi mi to prijde v pripade nejake vodovodni poruchy - prasklinka v trubce - coz se stalo nam v cihl.novostavbe anebo vytecena pracka,atd.,to se pak musi dit hodne neprijemne veci. No a pak pozar, to bude sezehly hned.
Odpovědět

@lenka_hamakova takovych drevostaveb je plno,kter…
@catle tak běžné je že si majitelé domu pojistí dům i domácnost. Dnešní vymoženosti jsou již standart - požární hlásič atd. Věřte, že zájem o dřevostavby se zvyšuje nejen z důvodu nižších energetických nákladů a rychlost výstavby. Nechápu proč by se měli majitelé stydět za svojí dřevostavbu 🤦‍♀️ samozřejmě nikdo vám nebude vymlouvat stavbu domu z cihel, to je na každém jeho rozhodnutí.
Odpovědět

@catle tak běžné je že si majitelé domu pojistí d…
@lenka_hamakova Tu nejde o to, či to poisťovňa zaplatí, alebo nie. Väčšinou zaplatí. Ale väčšia havária vody v drevostavbe môže znamenať niekoľkomesačnú neobývateľnosť, kým sa to poriadne opraví. A rýchlosť výstavby, keby nastúpila rovnako veľká a šikovná parta na dom z tehál, tak budú mať hotovo o dva týždne, maximálne o mesiac neskôr ako drevostavbu a čo to je mesiac? Murované domy trvajú dlho, pretože si to robia buď ľudia sami, alebo to šudlia pomaly dvaja zedníci, pretože nie je kam chvátať.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od luj89:

@jurasek_blablam Za mne asi ano, ale musel byste …
@luj89 A to je i s cenou pozemku?
Odpovědět
Jsme z libereckého kraje a ano, viděli jsme i spoustu levných pozemků. No pro příklad na jaře v roce 2023, zapadákov kdesi u Chrastavy pozemek 1000 m2 cena nějakých 2,5 milionu. My nakonec teda koupili jiný. Takže opravdu moc záleží na lokalitě. Ale i tak si to do 4 milionu nedovedu i s pozemkem představit, ale pokud by to bylo v nějaké vsi kam aniautobus nejede, možná by se levně našlo.
Odpovědět
Záleží jak se vám povede sehnat pozemek. Ty 4mil nemusí stačit ani na něj. Jinak nadstandardně (40cm izolace stěny) zateplená dřevostavba přijde na klíč už od 28tis/m2. Záleží tedy na tvaru stavby a lokalitě...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?