V březnu začnu stavět a zajímalo mě, jak je to s pojištěním. Stavební firma je pojištěná, ale po předání etapy je už část stavby moje a pojistka stavební firmy by se na to nevztahovala. Sjednávali jste si pojištění, abyste svůj stavěný domek měli pojištěný?
@robertpok Když se staví na hypotéku, tak před prvním čerpáním se bance dokládá pojištění stavby.
Přistupoval bych k tomu velmi podobně, i když stavíte za hotové. Jak to začne růst do výšky, tak pojistit. Nemusíte se pak dohadovat s firmou, kdo za to může a kdo má zaplatit škodu.
Stavěli jsme na hypotéku a banka (KB) po nás pojištění nechtěla. Ale je fakt, že firma nám předávala až hotovou stavbu, takže vlastně všechno by šlo na pojistku firmy.
Ano máme pojištění stavby i pozemku a všeho co je na něm aktuální pojistná částka je 3,6 milionu, až se dostaví tak se tato částka zvedne na hodnotu nemovitosti a pozemku což bude vyšší. A myslím že banka měla také podmínku. Máme čsob a s vyplácením pojistných událostí nemáme problém a to mám od nich více pojištění a vždy vyplatily.
Také máme pojištěno, stavební firma i banka to měla jako podmínku. Ale i kdybychom nemuseli, tak bychom určitě pojistili. Máme také zatím na nižší částku a po kolaudaci přepočítáme a přidáme domácnost. Ono se to zdají peníze navíc za pojištění, ale stačí průvan, který rozbije okno nebo že vám někdo vytahá elektro kabely těsně před zásypem a máte zaplacenou částku za pojištění několikrát doma. Před stavbou si to člověk neuvědomí, ale když pak reálně na stavbu chodíte a vidíte kolik je tam každý týden prostavěno a co vše by se dalo zničit/ukrást, tak jsem ráda, že s pojištěním můžeme spát o trochu klidněji. U pojistky doporučuji porovnávat nejenom cenu, ale i jestli obsahuje třeba allrisk na okna, do jaké výše je krádež staveb.materiálu, jak musí být zabezpečený pozemek atd.
@jozkakomosny No, tohle by byla zajímavá situace - kdyby stavební firma zkrachovala/neplatila pojistku (navykládat o pojištění vám můžou cokoliv), vy jste od banky čerpali hypotéku a dům zničilo tornádo.