Vzdálenost od plotu

Dobrý večer,nevíte prosím někdo jak je to když.... Máme zahradu a z pravé strany jsme si postavili náš nový plot. A sousedí co mají zahradu hned pod námi si hned k tomu našemu plotu postavili trampolínu...a o ohništi ani nemluvím...též to mají kousek od našeho plotu. Je nějaká vzdálenost zákonem dána,kterou oni by měli dodržovat? Děkuji za názory...hezký večer
Odpovědět
1
2

Odpověď na příspěvek od barunkaaaaa:

Dobrý večer,nevíte prosím někdo jak je to když...…
@barunkaaaaa Zákon žádnou takovou vzdálenost nestanoví. Bránit se ale můžete podle občanského zákoníku, který upravuje i sousedská práva. Než bych to zdlouhavé popisoval, zkuste si přečíst třeba toto: https://frankbold.org/poradna/fungova... Znamená to ale jít do střetu prostřednictvím advokáta, což jde do peněz. A v případě trampolíny u plotu bych pochyboval o úspěchu případné žaloby.
Odpovědět
Pomůže se odstěhovat. Jako, nic proti, ale řešit trampolínu, nebo ohniště? Čemu by to pomohlo to posunout o 2m dál? Asi budete oblíbená sousedka.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od davex:

Pomůže se odstěhovat. Jako, nic proti, ale řešit …
@davex tak ono když vám ten kór jde přímo do baráku a na dvůr ....tak vám by se to možná líbilo ,ale nám teda moc ne ... Slušně jsme je požádali dvakrát,nepomohlo to. Bohužel všechno je o lidech.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od barunkaaaaa:

Dobrý večer,nevíte prosím někdo jak je to když...…
@barunkaaaaa a to jako si ty špekáčky opékají každý den, že je to takový problém?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petr13:

@barunkaaaaa a to jako si ty špekáčky opékají kaž…
@petr13 ne ale pálí čerstvou trávu a to je celkem dost nepříjemný
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od barunkaaaaa:

@petr13 ne ale pálí čerstvou trávu a to je celkem…
@barunkaaaaa tak to už je zase něco jiného, není to spíš na hasiče? Viz např. zde https://www.hzscr.cz/clanek/jarni-ukl...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petr13:

@barunkaaaaa tak to už je zase něco jiného, není …
@petr13 dvakrát jsme je slušné upozornili že máme děti který to dýchají on tam prostě hodí trávu a jde pryč a ten smrad atd. ho prostě nezajímá. A pak když slušně upozorníme se dočkáme sprostých urážek .. Nehledě na to že bylo venku 30 a na dvoře i na zahradě jsem měla vyprané prádlo. Někdy je to těžký. A když se ozveme ,ještě jsme špatný.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petr13:

@barunkaaaaa tak to už je zase něco jiného, není …
@petr13
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petr13:

@barunkaaaaa tak to už je zase něco jiného, není …
@petr13 a od domu to mají necelé třietry v takovým rohu ,což je vidět i z fotky ,mají malou zahradu proti nám
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od barunkaaaaa:

@petr13
@barunkaaaaa jak bylo doporučeno už odstěhovat se někam do města do bytu. Pro vas život na venkově není. Chtěl bych vidět jak na oheň háže čerstvě nasekanou trávu. A že z jara někdo pálí trávy to se dělá. Někde hold kompostarny nejsou nebo se jim tam jezdit nechce.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petr13:

@barunkaaaaa tak to už je zase něco jiného, není …
@petr13 a co stim mají hasiči společného? V článku se jasně píše že se to pálit může. Pokud to nezakazuje obec.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@barunkaaaaa jak bylo doporučeno už odstěhovat se…
@edison101 No já bych se paní trošku zastal. Kdyby mně soused těsně vedle nás pálil bordel a čudilo mám to do baráku, vadilo by mně to taky, a hodně. A kdyby po slušné žádosti nepřestal a byl ještě sprostý, taky bych hledal všechny cesty, jak to zamezit. I ty agresivní.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od barunkaaaaa:

@petr13 dvakrát jsme je slušné upozornili že máme…
@barunkaaaaa Vzal bych hadici a přes plot bych tu čoudící trávu pokropil, klidně přímo před nimi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@edison101 No já bych se paní trošku zastal. Kdy…
@jozkakomosny přesně tak , ono se říká třikrát slušně a dost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@barunkaaaaa jak bylo doporučeno už odstěhovat se…
@edison101 tady u nás je pálení zakázáno a navíc kompostér má každý doma na zahradě 😉
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od barunkaaaaa:

@edison101 tady u nás je pálení zakázáno a navíc …
@barunkaaaaa Pokud je pálení zakázáno vyhláškou, tak si stěžuje na obci. Tady se nic nevyřeší.
Odpovědět
V případě že sousedé pálí trávu, či nějaké odpady - byť na jejich pozemku a vítr jde na vaši nemovitost ( zahradu ) nelze se divit že vám to vadí, že Vás to obtěžuje, soused produkuje imise - kouř a zápach. Zadokumentujte tuto situaci nejlépe videozáznamem ( záznam pořídit můžete klidně i když na něm budou sousedé ) - záznam nesmíte nikomu předat, než orgánu Policie ČR jako důkazní prostředek záznamu protiprávního jednání ( nesmíte záznam poskytnout nikomu jinému, či jej dokonce vyvěsit třeba na Youtube, Facebook a pod. - to by jste se sami dopustili protiprávního jednání - poškození osobnostních práv ). Jakmile budete mít pořízen záznam - nebo již v průběhu pořizování záznamu - přivolejte na místo Policii ČR, případně i Městskou pilicii ( ale lepší PČR ) - na linku policie oznamte, že soused zamořuje ovzduší pálením trávy či klidně i něčeho jiného / nemusíte vědět co vše tam pálí /, že tak činí opakovaně a že žádáte příjezd hlídky Policie na místo k zadokumentování protiprávního jednání. Policie je povinna provést patřičné šetření na místě, včetně dokumentace stavu, i co tam pálí, včetně prověření zda soused oznámil nějaké pálení hasičům ( pálení třeba klestí a pod. se musí nahlašovat dle platných předpisů HZS - telefonicky, či elektronicky na webu ). Pálení čerstvě posečené trávy - tedy pálení vlhkých zahradních odpadů je zakázáno ( většina obcí toto řeší vyhláškou ) - tuto skutečnost si můžete předem ověřit - zda i u vás je toto řešeno místní vyhláškou. I kdyby ve vaší obci toto nebylo upraveno, tak dle občanského zákoníku je stanoveno, že se každý musí vyvarovat jednání, které by spočívalo v obtěžování různými druhy imisí - a to kouř, potažmo zápach z pálení trávy zcela jistě je ( patřičný § najdete v občanském zákoníku ). Kdyby Vás police následně odkázala na řešení věci cestou občanskoprávní - tak záznam z jednání policejní hlídky musí být v každém případě k výjezdu zpracován a ten může potom sloužit jako důkazní prostředek u případného občanskoprávního sporu ( ten by jste si vy - nebo právník, nebo přestupková komise u Policie ČR vyžádali ). Pokud by jste věc takto řešili, trvejte na tom, aby přítomná hlídka na místě situaci zadokumentovala videozáznamem. On je rozdíl, když někdo jednou za měsíc na ohništi opeče buřtíky ( i když kouř jde na Váš pozemek ) a v tom, když někdo pálí na ohništi zakázané věci, kouřem a zápachem obtěžuje ostatní sousedy a zcela ingnoruje upozornění, tedy to, že toto někomu vadí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od barunkaaaaa:

Dobrý večer,nevíte prosím někdo jak je to když...…
@barunkaaaaa pokud domluva se sousedy nepomohla, tak vám nic moc nepomůže (tedy jen se odstěhovat jak někdo zmínil výše a nebo taky naschvály jako hlasitý tisíc krtků u plus, extra štěkavý pes,smradlavý bordel atd). I když si budete stěžovat na obci či u policie není moc důvodu jim zakazovat ohniště. Nakonec budou ještě větší naschvály. doporucila bych lepší pevný a vyšší plot a nebo vysázet túje ať to celé zaroste do 3 metrů a máte klid. Jinak většina obci dovoluje pálit trávu aspoň jednou měsíčně. A oni mají právo používat zahradu, kde chcou a nemůžete je nutit nebýt na kraji jejich zahrady u plotu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

V případě že sousedé pálí trávu, či nějaké odpady…
@franti_p fyzická osoba nemá povinnost něco oznamovat . To má povinnost jen právnická osoba. U fyzických osob se to jen doporučuje když je něco většího ale určitě ne na oheň o průměru cca 50cm.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od barunkaaaaa:

@edison101 tady u nás je pálení zakázáno a navíc …
@barunkaaaaa tak pokud je to u vás zakázáno tak to řešit cestou obce. Ale chtěl bych vidět osobu co poseče trávu a rovnou na oheň to nikdy neshoří a vždy to tam zůstane. To mi přijde spíš jako msta. 😁 A shlidkou PČR bych byl opatrný ti nejezdí ani na kouřící komín. Budete akorát k smíchu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@franti_p fyzická osoba nemá povinnost něco oznam…
@edison101 I pro pálení na soukromém pozemku platí určitá pravidla: - Je třeba dodržovat povinnosti vyplývající ze zákona o ovzduší a platných obecně závazných vyhlášek obcí (požární řád obce, vyhlášky o nakládání s komunálním odpadem apod.) - Při nepříznivých povětrnostních podmínkách (silný vítr, inverze) by se pálení mělo přerušit. - Je třeba dodržovat bezpečnou vzdálenost ohniště od zástavby a hořlavých předmětů (domy, auta, ploty apod.) S tím nahlašováním pálení HZS máte pravdu, soukromé osoby nemusí. Ale jinak s tím že jste ještě neviděl někoho pálit čerstvě posekanou trávu - tak toto vídám docela často, naposledy asi před 14-ti dny. A můžu Vám sdělit, že takového souseda by jste mít fakt nechtěl, sekal a pálil ihned a vždycky jak měl plnej zásobník tak hned zas sypal na ohniště. Dokonale to zasmradilo prostor do vzdálenosti 500 m od jeho zahrady. To si tak doma klidně větráte a najednou máte plnej dům smradu. Takže se ani nedivím, že se to někomu nelíbí. A jestli v obci kde se to děje je regulace vyhláškou, tak nevidím žádný důvod aby PČR na místo nejela, protiprávní jednání je třeba zadokumentovat, navíc není jen vyhláška obce, ale jsou i zákony na ochranu životního prostředí a i kdyby ta vyhláška v obci nebyla a paní by to chtěla řešit v rámci občanskoprávního řízení, tak i pro toto jednání je třeba mít nějaké důkazy. Ty si může občan opatřit vlastními prostředky, ale lepší je, když je pořídí orgán státní moci ( včetně zaznamenání toho, kdo to pálení prováděl a pod. , protože pak se vyhnete tomu, prokazovat kdo to pálil, neboť soused klidně může při případném následném projednávání tvrdit, že nic nepálil, že tam vůbec nebyl a pod. ) Takže na místo Městská policie, nebo Policie ČR - říkejte si co chcete, ale občané této země, kteří platí řádně stanovené daně a poplatky - tedy i Policii ČR, potažmo MP, mají plné právo v případě narušení platných zákonů se na tyto orgány obrátit. Pokud by operační důstojník l. 158 odmítl vyslat na místo hlídku ( nepíšu záměrně za jak dlouho hlídka přijede, ale že by ji odmítl vyslat ), tak existují možnosti jak to dále řešit.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od franti_p:

@edison101 I pro pálení na soukromém pozemku pla…
@franti_p já teda jako fyzická osoba pálení nahlašuju vždy (palety. spadlé větvě po poryvu, listí, který už se mi nevejde na kompost), akorát teda s tím rozdílem, že to sousedůk řeknu, aby si schovali prádlo co mají venku :-). No ale je fakt, že teda někdy ten čoud do vesnice jde, takže i tam může způsobovat jakousi nevoli, ale zatím se nikdo neozval.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ozzy77:

@franti_p já teda jako fyzická osoba pálení nahla…
@ozzy77 Já když jsem několikrát pálil zbytky větví, staré - suché pařezy, tak jsem také nahlašoval. Jde jen o ohleduplnost mezi sousedy, na likvidaci posečené trávy jsou kompostéry, nebo pokud by ten soused usušil a pak pálil suchou trávu, tak by to nedělalo takovouhle nevoli. Ale když pálí vyloženě čerstvě posekanou, kterou dává na ohniště, které je blízko plotu ( ale může být klidně i stovky metrů ), tak prostě jak rozdělá oheň ( byť třeba suchým klestím a na to dá tu mokrou trávu, tak to neskutčečně kouří a smrdí. Tohle ten jejich soused dělá zcela vědomě a pokud nereaguje na žádosti - upozornění, tak pak už nezbývá než to řešit klidně i přes tu policii a patřičný orgán města - obce, nebo potom klidně i cestou občanskoprávní přes soud. Nikdo není povinen čuchat zápach, smrad, kouř, který vzniká při nedostatečném spalování ( nehledě na případné zdravotní problémy ).
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od franti_p:

@ozzy77 Já když jsem několikrát pálil zbytky vět…
@franti_p jj přesně tak, máš recht. Vždycky čekám až to dostatečně vyschne, at to nečudí. Pokud on pálí mokré, tak to je oprvadu mazec. No a pokud je tupý, tak obzvášt bezohledné chování je potřeba napravit. Jen ty vztahy zkrátky utrpí - ale jak říkám, nejlepší soused, je žádný soused
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

@ozzy77 Já když jsem několikrát pálil zbytky vět…
@franti_p Dobrý den,ano přesně tak ..největší neohleduplnost je ,že on to do toho ohně hodí,ono to logicky začne smrdět a čudit a on si odejde pryč a když jsem slušně upozornila jeho dceru ,že už je to podruhé ,tak místo aby řekl,já jsem nechtěl nebo něco tak ,tak jde na zahradu asprostě mě uráží.... Tak takhle teda ne...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

@edison101 I pro pálení na soukromém pozemku pla…
@franti_p Dobrý den a ta bezpečná bzdálenost ohniště od zástavby je kolik metrů? On každej říká něco jiného.... Mě třeba nevadí ani ta trampolína co mají úplně u našeho plotu ,ale přijít nějaká nesnáz,silný vítr ,nebo prostě něco ,tak máme po plotě...a chtěla bych je vidět ,jak to spraví..řeknou za to nemůžeme to není naše vina...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od barunkaaaaa:

@franti_p Dobrý den a ta bezpečná bzdálenost ohni…
@barunkaaaaa Žádná vzdálenost ohniště od zástavby není určena, na to žádný předpis není. Pokud vám jeho trampolína poškodí vás plot, řeší se to soukromoprávně.
Odpovědět
Profilova fotka
Na druhou stranu kdybych resil, co vsechno maj hned za plotem nasi tri sousedi, tak se musim zastrelit pro jistotu.... treba jeden soused ma metr od plotu plynovej gril s 10kg bombou, ale nejak nevim, proc bych mu to treba mel zakazovat s tim, ze kdyz to bouchne, tak mam po baraku i ja.... druhej soused ma zase hned na plot nalepenej drevnik a zahradni domek.... co kdyz bude foukat vitr a odleti mu z toho strecha?.... o.O Ohniste chapu, jestli v tom pali bordel, s tim bych slitovani nemel... ale na druhou stranu jestli vy nejste jen prisna sousedka, takova ta, kterou maj vsichni ostatni sousedi radi - asi nesvar psanyho slova, ale celkove to na me tak trosku...trosililinku pusobi :)))
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

Na druhou stranu kdybych resil, co vsechno maj hn…
@zdenek_valek No já mám na to svůj názor, kdo je vlastně ten špatný soused :-D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

Na druhou stranu kdybych resil, co vsechno maj hn…
@zdenek_valek U plynovýho grilu bych to viděl na zásahovku :D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?