Zahradní domek

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je nutné dodržet vzdálenost 2m od sousedova pozemku, v případě, že bychom se rozhodli postavit zahradní domek. Vzhedem k velikosti a možnostem pozemku můžeme pouze umístit domek na roh zahrady podél cesty. Zde odstup 2m je možný, ale roh domku by byl umístěn lehce přes 1m od sousedova rohu pozemku. Sklon střechy by byl směrem k cestě. Rozměr domku cca 2x2x 2.5 m. Cca ve stejné výšce je neprůhledný betonový plot. Soused nesouhlasí. Děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sportak7:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je nutné dod…
@sportak7 Dodržet 2 m musíte, pokud chcete stavět bez souhlasu/povolení stavebního úřadu. Pokud jsou samozřejmě splněny další podmínky podle zákona, zejména to, že zahradní domek bude na pozemku rodinného domu. Pokud 2 m nechcete dodržet, musíte žádat stavební úřad o povolení, v tomto případě o územní rozhodnutí (normálně by stačil územní souhlas, ale ten je podmíněn souhlasem souseda). Územní rozhodnutí pak může být vydáno i proti vůli souseda, který sice může něco namítat, ale oprávněnost námitky posoudí stavební úřad.
Odpovědět
Tak ještě je docela podstatné, z čeho chcete stavět uvedený zahradní domek - pokud dřevěný, nebo z nějakého obdobného materiálu, tak je nutké dodržet normu ohledně požádně nebezpečného prostoru, jedná se o to, že nesmíte přesahovat na sousední pozemky. Požárně nebezpečný prostor nesmí zasahovat na sousední pozemek - pokud tam je přesah, tak u nové stavby bude vyžadovat stavební odbor souhlas majitele sousedního pozemku s přesahem. POkud Vám ho nedá, tak Vám tu stavbu nepovolí, pokud postavíte načerno a soused podá stížnost na nepovolenou stavbu, tak může zmínit i ten případný přesah požárně nebezpečného prostoru.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@sportak7 Dodržet 2 m musíte, pokud chcete stavě…
Pozor. Blíž než 2 metry od plotu musíte požádat o výjimku z odstupové vzdálenosti a ta není vymahatelná. Když soused souhlasit nebude, máte smůlu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puhelin:

Pozor. Blíž než 2 metry od plotu musíte požádat o…
@puhelin To není pravda, nemusíte. Záleží na charakteru zástavby.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puhelin:

Pozor. Blíž než 2 metry od plotu musíte požádat o…
@puhelin Obávám se, že se mýlíte. Když tak do soukr. mailu... :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@sportak7 Dodržet 2 m musíte, pokud chcete stavě…
@jozkakomosny Dobrý den, děkuji za odpověd. Očekával jsem, že takový bude výsledek. Dočetl jsem se však na foru, že pokud sklon střechy je mimo souseda a na straně souseda není okno ani dveře. Nemusel bych nic řešit. Každopádně nedohledal jsem toto tvrzení v žádném znění.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Tak ještě je docela podstatné, z čeho chcete stav…
@franti_p Dobrý den, domek by byl ze dřeva (vzhledem k okolí vhodnější). Dále přesah zde nikde není. Roh domu a roh sousedova pozemku by byl cca ve vzdálenosti 1,5m + cca 20cm střecha.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od milanq:

@puhelin Obávám se, že se mýlíte. Když tak do so…
@milanq Děkuju, napíšu
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@puhelin To není pravda, nemusíte. Záleží na cha…
@jozkakomosny Odst. 6? Já předpokládala, že to u nich nejde, když se ptá na 1 metr vzdálenost. Chápu, že výjimky jsou často sporné, lidi ke plotu staví vše možné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puhelin:

@jozkakomosny Odst. 6? Já předpokládala, že to u …
@puhelin Ano, odst. 6. Nic tomu nebrání. Sousloví "až na hranici" znamená maximum možného, ne že to musí být až v hranici.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sportak7:

@jozkakomosny Dobrý den, děkuji za odpověd. Očeká…
@sportak7 Na fóru se píše věcí... :) A pak přijdete na stavební úřad a je všechno jinak.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sportak7:

@franti_p Dobrý den, domek by byl ze dřeva (vzhle…
@sportak7 To nejde o přesah fyzický, ale o přesah požárně nebezpečného prostoru. Ten vypočítává odborník dle rozměru stavby, dle použitého materiálu a bere se v potaz odstupová vzdálenost, pokud se jedná třeba o dřevěnou kolnu a podobně, může nastat ta situace, že vypočtené hodnoty přesahují na sousední pozemek. V tom případě se třeba nařizuje použití jiného materiálu u té stěny která přesahuje a pod.. To nemá s fyzickým přesahem části stavby na cizí pozemek nic společného. Jsou na to tabulky a z těch se vychází. To se počítá i u novostaveb kde je třeba zateplení z EPS, stavba je např. 3,5 m od sousdního pozemku a výpočtem lze zjistit jak silný EPS můžete použít, nebo druhá varianta - použít minerální vatu - te je nehořlavá, takže jsou pak hodnoty zcela někde jinde.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od franti_p:

@sportak7 To nejde o přesah fyzický, ale o přesa…
@franti_p Děkuji za vysvětlení
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?