Mám na Vás dotaz, kdo máte indukční varnou desku jak jste spokojení, postřehy, zkušenosti, vhodný typ nádobí apod. Doposud jsme uvažovali o plynovém topení a vaření, ale kvůli tepelnému čerpadlu budu muset asi přejít na vaření elektřinou, tak jsem na vážkách, jestli ano nebo ne.
@elikafred Přešla jsem z plynu na indukci a už nikdy bych se k jakémukoliv jinému typu vracet nechtěla.
Indukční desku mám Gorenje, nádobí od Tefalu.
Spokojenost maximální....vaří se mi na tom perfektně. V podstatě nepoznám rozdíl mezi plynem (ubíráním plamene) a indukcí (snižováním stupňů), jen mám "čistou desku", nikde žádné hořáky, údržba skvělá.
Nepoužíváme třeba vůbec rychlovarnou konvici, protože na indukci se mi voda ohřeje prostě rychleji.
Indukce super!!!!! jsme nadseni, rychlost ohrevu mam pocit, ze rychlejsi nez plyn, jak pise duckie - ubirani je okamzite, jen je nutne mit kovove nadobi.
A s tím ubíráním, je to jako u plynu, že uberu a hned to poznám? Obávám se toho, aby to nebylo jako u el.desky, kde uberu a dlouho to trvá než poznám změnu.
@elikafred Ano uberete a hned to poznáte. Má to lepší rozlišení výkonu než plyn. Indukce má většinou 9 až 10 stupňů. Plyn má dva stupně (málo a hodně).
@dawerius nesouhlasím! máme plyn a v baráku budeme také vařit na plynu a mezi tím vaším "málo a hodně" můžete úplně normálně plynule regulovat dle potřeby a na plamenu to vidíte.
@elikafred Máme indukci pět let, vařím denně...taky občas přejíždím hrncem nebo pánví (ostatně tím, jak je to rovná plocha, tak se to samo nabízí :-) ) a deska je v absolutně top stavu - bez škrábanců.
Nesouhlasím teda s tím, že plyn je "málo a hodně" - dá se to plynule regulovat samozřejmě....
Nicméně to na indukci taky - když se mi voda vaří klokotem na stupeň číslo 9 a já snížím teplotu na 7, reaguje to ihned.
Musím se teď taky rozhodnout, jestli budu v domě vařit na plynu nebo indukci. Kdyby šlo jen o vaření, jsem jednoznačně pro plyn, otáčení knoflíku je pro mě mnohem rychlejší a pohodlnější, než mačkání tlačítka. Ale na nic jiného nebudeme plyn potřebovat, tak bysme ho připojovali jen kvůli tomu sporáku.
Všichni známí mají indukci, vaření si pochvalují, je to fakt rychlejší, ale VŠICHNI už řešili poruchu, někdo v záruce, někdo po a to mě teda děsí, nevím, jak bych vařila pro rodinu, když by byla deska 30 dní na reklamaci.
My teda plyn nemáme ani řešit nebudeme, ale jako jedna z paní zde i my budeme dělat tepelné čerpadlo 😀 nicméně desku už vybíráme a samozřejmě indukční. Už se tesim ,až bude doma...
@antoinet Mám již druhou indukci - v řadovce 6 let - Electrolux a teď bydlíme pátým rokem a mám Siemens. Obě naprosto bez problémů, žádné poruchy ani reklamace.
@antoinet Já třeba nikoho, komu by se porouchala indukce neznám (a jdu někam zaklepat :-D ), zato znám asi 20 rodin (včetně nás), komu se vysypala lednice. A ono bejt bez lednice, když je venku 30°C, to je taky šlágr :-D
Takže si myslím, že je to individuální jako se vším...
Mamka si pořídila novou plynovou desku na tom černým skle - bydlí v paneláku a indukce by je stála navíc dost kvůli tomu připojení....nevypadá to špatně, ale ta rovná čistá deska, kde nic nevystupuje, je prostě top.
Je z ní ale nervy, protože od toho plynu má furt to černý sklo opatlaný, mastný a proti světlu to vypadá fakt ušmudlaně....takže má za půl hoďky vařeno a pak dalších dvacet minut šudlá desku kolem hořáků :-N :-D
my budeme mít taky indukci, byť plyn mi asi připadá o něco lepší - kolikrát se dá dělat s plamenem hodně šikovných věcí, když člověk umí, např. ožehnout do různých receptů lilky nebo papriky
ale indukce je praktičtější a člověk pak nemusí mít na lince varnou konev
@hbboy díky za tipy... co se tak dívám a vybíráme, tak jsou samé 60cm a když už víc, tak kolem 25 tis a nahoru... zas tolik penízků si dovolit uvolnit nemůžeme... hodně se mi líbí světlé-bílé a béžové desky... ale ty ceny :-D
Koupil jsem 70 cm širokou za 12 000 kč
http://www.vede.cz/zbozi/electrolux-e...
Důležité je,aby měla co nejvíce stupňů na regulování. Tahle jich má 14 a ještě P asi jako plný výkon. Hrnec brambor začne vařit za 4 minuty. A když chci jídlo jen udržovat teplé, dám to na 1. Vývar se táhne na 2 a na 3 třeba dusím maso. Často využívám časovač. Nastavíš minuty a plotýnka se vypne a upozorní tě pípáním. Ovšem největší plus je čištění. Postříkám přípravkem na indukci,utřu lehce papírovým ubrouskem a je to.Když si vzpomenu na plynový sporák, bolí mě prsty ještě teď.
@zuzka3112 nám zas truhlář whirpool vyloženě nedoporučil, že jsou hodně poruchové a že se dost zahřívají a propaluje to linku :-(... my máme 60 cm, přičemž tam je maxizóna, vaříme hodně, resp. manžel a úplně to stačí a jsem maximálně spokojená...
@januliik15 no nám to truhlář též nedoporučuje... Takže whirpool vyrazuji... S tou šířkou uvidim... U nás se dost vaří ve velikých hrncich, když přijedou bratři s rodinami... Na klasický sporák se dva velké hrnce nevejdou, jeden vytlaci druhy...
ahoj, vždycky jsem měla elektrickou ( u našich, v pronájmech), teď jsme si do vlastního pořídili indukci a super - údržba v pohodě, hrnce jsme dostali na vánoce ale není to nějaká super kvalitní sada a v pohodě to vaří. Takže žádné velké investice nejsou mocpotřeba ( my teda měli předtím 2 hrnce a 2 pánvičky, z toho ten jeden hrnec na indukci už byl, takže jsme toho moc měnit nemuseli). Ale jsem spokojená, doba varu je blesková ( voda je o malinko rychleji než v rychlovarce ) , bez problémů snížíš stupeň na min., ale vaření je rychlé a v pohodě. Do indukce bych šla znovu. :-)
Naše indukce Fagor má funkci Booster, voda je do minuty uvařená. Stupnici regulujeme pro každou zónu zvlášť a ovládá se pomocí plusu a mínusu (obojí byla pro nás podmínka). Má i časovač, ale ten nepoužíváme. Stála 9.500,- po slevě za více spotřebičů do kuchyně (spolu s troubou a pračkou). Před tím jsme měli indukční vařič, ten byl dost hlučný, ale nalákal nás na indukční desku a jsem moc ráda, že ji máme.