Ahoj a dobrý den, potřebovala bych poradit s výběrem volně stojícího el. sporáku.
Jedná se o sporák do školní kuchyňky, kde se učí vařit děti = nerekonstruuji kuchyň (vestvné nedoporučujte ;-) ) Stávající je nejobyčejnější el, s litinovými plotýnkami a troubou na 1 klnoflik (ovládání teploty), nový bude připojovat elektrikář, já si mám jen vybrat, ale jsem cenově limitována.
co nevím:
Varná část: litina nebo sklokeramika? (já doma vařím na plynu a ty plotýnky co máme ve škole moc prktické nejsou - pomalý rozehřev a ten úklid :-S) fakt s tím nemám žádnou zkušenost, jen intuice mi říká, že rovná plocha bude lepší než vystouplé plotýnky.
Trouba:vemu nějakou nejlevnější s horkovzduchem (ať udělám dětem radost, budeme moct dělat hranolky :-) )
díky všem za nápady a postřehy (jen myslete na to, že u toho sporáku budou stát 12 - 15 leté děti)
Sklokeramika, kvůli trochu snazší údržbě a taky je vidět na první pohled, že je plotýnka horká, což u těch litinových nevidíte.Jinak to vyjde nastejno, pomalé rozehřívání, pomalé chladnutí, jakýkoliv kápanec se připeče.
A jaký je ten cenový limit? Dneska se už dají pořídit i poměrně levně vařiče s indukcí. Výhoda je ta, že se vylité jídlo hned nepřipéká. https://www.patro.cz/produkt/10762322...
Nevýhodou je, že pokud chcete používat starší nádobí nekompatibilní s indukcí, je potřeba použít redukční podložku http://www.vsenavareni.cz/indukcni-po...
@jakuda Realita základního školství je: na nic nejsou peníze a do budoucna jich bude ještě míň! Takže čím levnější, tím lepší! Jsem ráda za sporák, k indukci bych musela přikupovat nádobí (to už by neprošlo...). S tou podložkou mi to příjde zbytečná komplikace, pokud to dobře chápu, tak to pak stejně funguje jako skolokeramika - cosi co se nahřeje a předá tplo hrnci...
@kafr S tou podložkou máš v podstatě pravdu, až na to, že se snadno vezme a umyje ve dřezu. Chtělas nápady, tak jsem to přihodil. Jinak než litinu, tak bych určitě bral sklokeramiku. Taky se to připaluje, ale dá se k tomu levně koupit taková škrabka, kterou to jde relativně rychle dolů. Rozhodně lepší než drhnutí houbičkou a drátěnkou.
určitě sklokeramiku :)
nebo indukci a podložku..do budoucna třeba i speciální nádobí, naopak teď je šance, že bude peněz trochu víc...kupovat v dnešní době elektrickou obyčejnou plotýnku je trochu vyhazování peněz
@kafr Indukci a podložku určitě ne, ani kdybys sehnala hodně levnou. Nejdřív se musí rozpálit podložka a od ní se pak pomalu ohřívá hrnec, takže je to ještě pomalejší, než klasická plotýnka.