Vařila jsem už na ledasčem od plynu přes elektrické plotýnky, sklokeramiku, klasická kamna na dřevo až po ohniště v lese. A souhlasím, rozhodně indukce.
@alfonss indukce vede, co se tyce udrzby a rychlosti. Ale je zalozena na jinem principu ohrivani. Za sebe - bych ji nikdy nebrala, budeme mit sklokeramiku, protoze plyn nemame. Nej kuchyri vsak vari na plynu :).
@alfonss ne v kazde domacnosti je plyn a i tam, kde je, casto se ho rodina rada zbavi - z bezpecnostnich duvodu.
mne se nelibi aplikace principu indukce na jidlo, bavila jsem se o tom s kamaradem fyzikem a jeho zaverem zkratka bylo - indukci - ne.
@alfonss dle mých zkušeností (já léta vařím na plynu, známí mají indukce a jeden i sklokeramiku)...
Výhoda indukce je podle mě zejména ve snadném čištění/údržbě, pak člověk se nespálí, asi bude o trochu rychlejší ohřev než s plynem. No a nevýhody mnohem poruchovější, než plyn a možná bude dražší.
Dneska je indukce prostě in. Má jistě své výhody, ale bát se plynu? Proč? Já nemám s modrým plamenem vůbec žádný problém.
@radim83 no tam je riziko uniku plynu (ale na to jsou detektory) a nesmis zapomenout vypnout horak. To je vse. U nas to byla jednoducha volba -- plyn proste nemame.
@syeli a nepletete si to náhodou s něčím jiným? Nebo jak jste na tohle přišla?
Dnešní varné desky, snad už všechny, i ty levné mají ochranu proti úniku plynu zajištěnou bezpečnostní pojistkou hořáků, takže i když vám zhasne plamen a nevypnete hořák, tak plyn neuniká.
Pokud někdo plyn na pozemku nemá, tak chápu indukci, i když mám známé, kteří i tak raději volili sklokeramiku, ale pokud někdo má možnost plynu, tak bych tuto variantu nezatracoval jen proto, že je dneska indukce in.
@alfonss
Sklokeramika
+cena
-regulace
-rychlost
-udržma
-vysoke teploty i u vypdute plotynky (zbytkové teplo)
Plyn
+cena
+ryclost
+regulace
-tepelne ztraty
-udrzba
-pri nedokonalem spalovani je v mistnosti mastny prach
Indukce
-cena
-funguje pouze nadobi s magnetickym dnem (ale to uz jsou dnes skoro vsechny)
+regulace (podobne jako u plynu -vypnu nevarim, zapnu varim)
+rychlost
+udrzba
+žadne tepelne ztraty
Neni pravda že profi kuchaři maji jen plyn, spousta profi kuchyni maji jak indukci tak i plyn a znam spoustu špičkovych kucharu co maji doma indukci :-)
@verunky třeba. No ale pokud nám to sami nesdělí, tak se jedná pouze o spekulace z obou stran, takže ta informace, že mají doma indukce nemusí vůbec o ničem vypovídat. ;-)
@radim83 Jasny :-) ale ten muj prehled + - je pro predstavu ... kazdej at si vybere co uzna za vhodne :-)
(ja to zkusenostech plyn ani klasickou sklokeramiku uz domu nechci ;-) )
@llama@verunky@dawerius@lpilar
tak jak jsem psal, podle mého názoru je indukce také mnohem poruchovější, než plynová varná deska. Jestli jde o vadu desky nevím, ale proč tomuto "chudákovi" neporadíte, když si zakoupil tak "božský" spotřebič? (jen malé rýpnutí :-D ;-))
http://www.modrastrecha.cz/forum/modr...
@radim83 já se s žádnou poruchou u indukce nikdy nesetkala. Zato s plynem jsme se natrápili dost (špatně chytající a občas i zhasínající hořáky). Pravda, indukci máme teprve osm let, kdežto plyn jsme u našich měli několik desetiletí a šlo o starý sporák, ještě bez pojistek pro případ zhasnutí. Ale prostě z vlastní (omezené) zkušenosti nemůžu souhlasit s tím, že indukce je poruchovější, u nás to bylo přesně naopak.
@llama neberte to ve zlém, jen trochu provokuji, uznávám, že indukce je dobrej vynález, ale o plynu si to myslím také, tak se ho trochu zastávám, když ho někdo neprávem zatracuje.
Když jste mi teď popsala vaše zkušenosti, tak si myslím, že srovnávat spolehlivost pár let staré indukce a desítky let starého plynového sporáku je nesmysl. To je jako kdyby jste srovnávala škodu 120 a Octavii 2. Teď nemyslím to, že na Škodě 120 bylo možné si v garáži téměř vše opravit svépomocí, což spoustě lidem dnes u aut prostě chybí.
@radim83 já to beru :-) Ale když pomineme poruchovost či neporuchovost, tak se mi na indukci prostě vaří o hodně líp. Plyn má tu nevýhodu, že plamen stoupá vzhůru, takže ohřívá i boky hrnce a tam se mi jídlo vždycky připalovalo. A při stažení plamene na minimum se zase připalovalo v části dna přímo nad hořákem. Indukce ohřívá dno (ne boky), a to celé a rovnoměrně.
Přidám se - máte prosím někdo zkušenost s varnou deskou kombinace plyn a indukce? Nemáme dost silný jistič na samotnou indukci. A investice do vyššího jističe, plus stále se zvyšující ceny za elektřinu mě od indukce zrazují. Jste někdo spokojen s kombinací obojího nebo je to zbytečnost? Děkuji.
Ano, není jich moc, ale jsou. Např. https://www.kasa.cz/kombinovana-varna...
Ale dnes mi pán v kuchyňském studiu říkal, že kvůli tomu jak pracuje indukce a jak plyn je lepší nekombinovat..
Já jsem šla do sklokeramiky a ani trošku nelituju. Můžu používat i starší hrnce bez indukčního dna, ohřev je opravdu dost rychlý (záleží na konkrétní desce). Nehledě na to že pořizovací cena indukce vs. úspora energie se v návratnosti rovná téměř nule. Plynovou desku jsem měla v nájmu v bytě (černé sklo + mřížky) jedním slovem KATASTROFA! Údržba strašná, vzhledem k členitému povrchu se to dost špatně leštilo a navíc mytí těch mřížek a drhnutí hrnců.