Líbí se mi ostrůvek s varnou deskou. Nejsem si, ale jistá praktičností. Má někdo zkušenost? Jde mi o to, jestli není vše okolo moc ´zaprskané´ a o další postřehy. Děkuji za rady)
@lindaaa10 Zdravím. Mě to taky připadne lepší varianta, než tam mít dřez. Lze za varnou desku umístit takový skleněný panel výšky např. cca 15 cm. Já přemýšlím, že si pracovní plochu nechám udělat s větší hloubkou než těch 60, aby za varnou deskou byl ještě kus pracovní plochy a prskalo to případně na ni. Záleží kolik máte prostoru.
@lindaaa10 praktické zkušenosti ještě nemáme, realizace bude v létě, ale budeme mít ostrov 144 x 120 a na něm varnou desku. Také mi to přijde jako lepší řešení, ale záleží i na dispozici kuchyně.
uplně v pohodě, zaprskané nic neni, a když mám štestí hold to prská, tak se to umeje a je to.. hned před ostrůvkem mám látkové židle, a ještě jsem se "netrefila"... ;-)
Mam varnou desku na ostruvku (hloubka 90cm), na udrzovani cistoty mi prijde lepsi utrit pracovni desku nez zed. Nikdy se mi nestalo, ze by to slo pres desku na zem. A mam stropni digestor. Spokojena jsem. Kdyby uz tehdy byly desky bora, tak by to bylo uplne vyreseno. ;-)
určitě něco zaprskáno bude někteří si dávají i na ostrov ochrané sklo. My máme digestoř přímo zabudovanou v indukční desce a většina nepořádku se tedy spíše směřuje k prostředku desky. vše lze lehce ale uklidit.
Dobrý den,
ostrůvek s varnou deskou je na první pohled lákavá představa. Promyslete však dobře, zda se vám opravdu hodí. Varná deska je dle mého názoru praktičtější v rámci kuchyňské linky, z několika důvodů. Určitě je to bezpečnější, z určitého pohledu pohodlnější a snadnější k údržbě. Pokud máte na ostrůvek místo a chcete ho, zvažte využití tohoto místa pouze jako další pracovní plochu. Okolo tohoto ostrůvku může stát i několik osob (i dětí) a společně se podílet na přípravě pokrmů. Dále takovýto ostrůvek výborně poslouží jako odkládací místo, protože bude pravděpodobně na "cestě" mezi vařením a konzumací. Samozřejmě je to ale individuální záležitost a co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro druhého. Takže bude hodně záležet na Vašem způsobu vaření, kolik je členů domácnosti, dětí atd.
S pozdravem
Jiří Vrzal
Já bych si tedy nedovolovala říct o rozmístění spotřebičů nebo dřezu v kuchyni, že je to nesmyslné řešení, bez toho aniž viděla vizualici konkrétní kuchyně. Já mám například plánovanou na ostrůvku jak desku tak dřez. Vycházím z toho, že když vařím nejprve si věci převážně oplachuji, pak krájím a nakonec dávám vařit, smažit...
Tudíž po pravé ruce dřez, uprostřed cca 100 cm pracovní deska, po levé ruce sklokeramika. Jsem zvyklá desku po použití utírat a připadá mi nesmyslné s mokrým hadrem se otáčet od linky k ostrůvku. To se ale odvíjí i od velikosti ostrůvku. Já jsem si to takhle naplánovala ještě před hrubou stavbou takže se mi do kuchyně krásně vejde. Ale skutečně každý musí plánovat především dle svých zkušeností a možností. Co se týká digestoře tak budeme mít stropní Philco.
Délka 2,4 m a šíře 1,1 m, prostor mezi linkou a ostrůvkem mi vychází 1 m, což není moc, ale snad to bude stačit. Byla jsem si to přeměřit v kuchyňském studiu. Manžel si nejdřív trošku klepal na hlavu, když jsem ho táhla do studií před tím než jsme měli základovou desku, ale potom ocenil to, že jsem měla naplánované odpady a elektřinu. Dřez bych chtěla zapuštěný, šířka 40 cm a deska standartně 60 cm.
@verkaleh já budu mít poloostrov 3 nebo 3,3, na hloubku asi metr... nechtěla jsem desku nebo dřez moc na kraji 😊 a ten můj si taky ťukal na čelo, co jako TEĎ chci řešit... 😆
máme 3,45 x 0,8 plus zabudovaný menší bar, máme 75 cm širokou indukci, dřez máme bez odkapu 50cm- máme takovy látkový odkap který se dá kdykoliv vyndat a použít všude je dostatek místa.