Dobrý den
Stavíme bungalov do 150m2 a zatím mi nikdo nedokázal objektivne říct, zda je potřeba ke kolaudaci hromosvod(bleskosvod). Jak to tedy je u novostavby??
Děkuji za odpovědi :-)
Povinná instalace hromosvodu platí pro objekty, kde může blesk ohrozit více lidí nebo napáchat velké hospodářské škody, nebo kde by mohl způsobit poruchu, kterou by trpělo více lidí – tedy pro školy, průmyslové a hospodářské budovy, velké obytné domy, zdravotnická zařízení a podobně. U rodinných domů je nutný pouze u objektů, stojících v krajině osamoceně či na kopci, jinak závisí rozhodnutí o instalaci pouze na majiteli nemovitosti či u novostaveb na podmínkách, stanovených v rámci stavebního řízení.
@lever Musite ale najit nekoho kdo vam udela elektrocast projektu bez hromosvodu. Ja jsem nenasel nikoho kdo by mne na to dal razitko, takze v projektu hromosvod mam, tudiz jej po mne asi budou u kolaudace chtit.
Podle vyhlášky 268/2009 Sb., musí být hromosvod na všech domech určených pro bydlení. Pokud hromosvod v projektu chybí, pak je to špatně. Stavební úřad, ale do detailu správnost projektu neřeší, to ani nejde. Správnost projektu je věc projektanta. Pokud tedy v projektu hromosvod není většinou ho ani stavební úřad při kolaudaci nevyžaduje. @slabici. Nevím z čeho vychází Vaše definice nutnosti hromosvodu, ale vyhláška a vyhláškou uvedená norma hovoří jasně. Každý rodinný dům určený k bydlení musí mít hromosvod.
ono je to ve vyhlasce napsane ze si to zrejme vyklada kazdy dle sveho - zrejme to spojeni blesk by mohl zpusobit
(1) Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam, kde by blesk mohl způsobit
a) ohrožení života nebo zdraví osob, zejména ve stavbě pro bydlení, stavbě s vnitřním shromažďovacím prostorem, stavbě pro obchod, zdravotnictví a školství, stavbě ubytovacích zařízení nebo stavbě pro větší počet zvířat,
Zdroj: http://www.tzb-info.cz/pravni-predpis...
Pokud se jedná o ochranu před bleskem ( a o životy lidí), tak mne vůbec nezajímá, že někdo polemizuje a filozofuje o nějakých alternativních výkladech této vyhlášky. Blesk může způsobit ohrožení zdraví v jakémkoliv rodinném domě. Dle této vyhlášky tedy musí být hromosvod na každém rodinném domě. Žádný možná a kdyby neexistuje.
@dawerius našla jsem to na nějakým stavebním serveru. Osobně mi to je fuk, hromosvod mít budeme, i když v naší situaci by asi ani nutný nebyl. Je to každého věc, jestli si ho udělá, pokud to není povinnost
@petraxname Jakou má Vaše otázka souvislost s tématem diskuse? Samozřejmě, že Vám každý stavební úřad řekne, co chce je kolaudaci. Téma diskuse je, zda je povinný hromosvod.
s tou vyhlaskou je to pravda, mam doma tri elektrikare, vsichni tri rikaji, ze dle vyhlasky je hromosvod povinnost... bohuzel realita je jina. Nicmene u stavby domu se hromosvod v cene uz ztrati, osobne bych dum bez nej nechtela ani zadarmo.
@dawerius má pravdu, pro RD je hromosvod povinný. Za správnost dokumentace odpovídá projektant, ale například náš SÚ kontroluje hromosvod v dokumentaci a také vyžaduje jeho revizi ke kolaudaci. Jen u dříve povolených staveb jej stavebníci nemusejí mít, pokud byla stavba povolena podle dřívějších předpisů.
A chcel by niekto bývať v dome bez hromozvodu? A čo keď Vám doňho náhodou udrie blesk? Myslíte, že by Vám poisťovňa niečo preplatila? Pochybujem a je to nebezpečné.
To nechápu,dům stojí třeba 3 miliony a někdo špekuluje nad tím ušetřit nad bleskosvodem 20 tisíc?!Můžo to nadělat víc paseky než jen peníze...Navíc pojišťova stejně nepojistí dům bez hromosvodu-pouze dům ve výstavbě.Po kolaudaci už ne
@szifcakova tak co se týče pojišťoven nebyla bych tak optimistická že škodu proplatí když bude jen hromosvod, podle mě bude požadovat min. dva stupně možná i tři ochrany proti přepětí v síti