Kolaudace po 1.7.

Dobrý den, má prosím někdo zkušenost jak funguje kolaudace po 1.7? Tři týdny se nic neděje, jsou nějaké lhůty do kdy by se měl stavební úřad ozvat? Děkuji za případné odpovědi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od nataliak123:

Dobrý den, má prosím někdo zkušenost jak funguje …
@nataliak123 A podala jste si žádost přes portál stavebníka?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@nataliak123 A podala jste si žádost přes portál…
@jozkakomosny Ne, na stavebním mi dala žádost o kolaudační souhlas a měla jsem nechat se všemi revizemi v podatelně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od nataliak123:

@jozkakomosny Ne, na stavebním mi dala žádost o k…
@nataliak123 Pokud jste to podala po 1.7.2024, tak Vám to postaru už nemohou vyřídit. Podle zákona se veškeré kolaudace, i staveb povolených postaru, musí dělat podle nového stavebního zákona. Takže teď Vám někdy, až v současném chaosu na Vás přijde řada, pošlou všechno zpět se sdělením, že máte podat žádost o kolaudaci podle nového stavebního zákona. Máte pocit, že je to najednou složitější a pomalejší? Pokud ano, nemýlíte se. Bude to sice transparentní, ale pomalé. A nejen kolaudace.
Odpovědět
Řešil jsem žádost o kolaudaci vrtu - volal na vodoprávní, kde mi před pár lety vydali povolení. Jak mi bylo sděleno od 1.7. přešla agenda z vodoprávního úřadu na stavební úřad, hovořil jsem s pracovníkem, který to má v gesci - byl jsem odkázán na podání žádosti přes portál stavebníka, případně kdyby mi to prý nešlo, tak jsem měl přinést revize - techznické zprávy a podat žádost postaru. Žádost šla podat elektronicky, byla zaevidována, příští týden to bude měsíc a nic - vůbec nic se zatím neděje.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Řešil jsem žádost o kolaudaci vrtu - volal na vod…
@franti_p Nezoufejte, ISSŘ je sice zatím skoro nefunkční, ale ministr Bartoš slibuje, že první, co se rozjede, budou kolaudace. Je k tomu tvrdě nucen developery a dalšími velkými hráči na trhu, zvláště u velkých občanských staveb.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@franti_p Nezoufejte, ISSŘ je sice zatím skoro n…
@jozkakomosny JJ, já vím - sleduji to, chudácí ti úřednící na stavebních úřadech, nevím proč se na to uvedení tak chvátalo, kdyby počkali ještě pár měsíců, mohli to aspoň víc vychytat. To jakým způsobem byli seznamováni úředníci se systémem, to je také něco. V r. 2024 uvést takovýto systém, který je nefunkční a nikdo za nic neručí, nikdo za nic neodpovídá.
Odpovědět
Vše musí být podáno přes portál, na našem SU ale ty žádosti ani nevidí. Prý možná půlka září. Já už jsem to vzdala a v klidu zkolaudujeme asi v říjnu. Je mi jich tam docela lito
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od smokemom:

Vše musí být podáno přes portál, na našem SU ale …
@smokemom V říjnu by už kolaudace měly být funkční. Ostatní agenda ale bude mít ještě problémy, alespoň co se týká procesu. Věcné to bude špatné dlouhodobě, ale to je důsledek nekvalitního zákona.
Odpovědět
Tak dnes už ministr ve zprávách říkal, že do konce srpna nebude systém opraven, že to bude trvat ještě několik měsíců. Takže zřejmě bude úspěch, když to bude do konce roku. Kdoví, kdy teda zkolaudujete.
Odpovědět
A čo ľudia, ktorí musia kvôli banke skolaudovať do určitého termínu? Banka potom môže účtovať penále. Mňa to čaká, síce až v zime, ale i tak, určite sú ľudia čo majú bližšie termíny.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

A čo ľudia, ktorí musia kvôli banke skolaudovať d…
@roman_ @jozkakomosny Bartoš už ví, že momentálně jsou kolaudace největší problém. Takže všichni jeho experti se teď snaží zprovoznit ISSŘ tak, aby alespoň kolaudace byly průchozí. Moc dobře ví, že v opačném případě hrozí žaloby o náhradu škody, které by byly nepochybně úspěšné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

A čo ľudia, ktorí musia kvôli banke skolaudovať d…
@roman_ V tomto případě - pokud stavebník podá žádost o kolaudaci včas, by banka určitě penále neúčtovala, protože by přihlédla k okolnostem, které nezavinil stavebník, to že nefunguje elektronické stavební řízení nemohl a to i kdyby chtěl, stavebník ovlivnit.
Odpovědět
Článek se načítá
To bude ještě zajímavé!!! Vůbec se nám nedaří se do portálu alespoň přihlásit. 😕😠 Přihlášení jakoby proběhne, ale v zápětí se objeví hláška, že došlo pro nečinnost k automatickému odhlášení. Děláme něco špatně?? 🤔🤷🏼‍♀️
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

To bude ještě zajímavé!!! Vůbec se nám nedaří se …
@m2s Takových jako Vy je víc. Prostě to zatím nefunguje, s tím nic nenaděláte.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@m2s Takových jako Vy je víc. Prostě to zatím ne…
@jozkakomosny já vím, že nejsme sami. Snad se to nějak brzy rozchodí!!! 🙏🏻
Odpovědět
Děkuji všem za příspěvky. Zkusila jsem úřad obvolat, měla jsem strach, že mi to vrátí když jsem neposlala přes portál. Žádost se prý může podat i osobně, ale, protože mají celých pět žádostí o kolaudace tak mám počítat až někdy v listopadu. Moc nechápu, ale co vlastně na úřadu dělají? Pět není moc. Neberte to prosím jako rýpání. Potřebuji doložit k úvěru.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od nataliak123:

Děkuji všem za příspěvky. Zkusila jsem úřad obvol…
@nataliak123 Nejspíš jste si nerozuměli. Nebylo to tak, že jich mají už pět a systém ještě pořád nefunguje? Protože kolaudace RD je za normálních okolností jeden z nejednodušších úkonů stavebního úřadu. A co teď na úřadech dělají? Většinou zpracovávají žádosti podané do konce června ve starém systému, kterých bylo podáno extrémní množství. A ty mají samozřejmě přednost, protože se zpracovává podle data podání a zákonné lhůty pro ně platí taky. A je jich tolik, že úřady budou rády, když to zvládnou do konce roku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?