Kolaudace po 1.7.

Dobrý den, má prosím někdo zkušenost jak funguje kolaudace po 1.7? Tři týdny se nic neděje, jsou nějaké lhůty do kdy by se měl stavební úřad ozvat? Děkuji za případné odpovědi.
Odpovědět
1
2

Odpověď na příspěvek od nataliak123:

Dobrý den, má prosím někdo zkušenost jak funguje …
@nataliak123 A podala jste si žádost přes portál stavebníka?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@nataliak123 A podala jste si žádost přes portál…
@jozkakomosny Ne, na stavebním mi dala žádost o kolaudační souhlas a měla jsem nechat se všemi revizemi v podatelně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od nataliak123:

@jozkakomosny Ne, na stavebním mi dala žádost o k…
@nataliak123 Pokud jste to podala po 1.7.2024, tak Vám to postaru už nemohou vyřídit. Podle zákona se veškeré kolaudace, i staveb povolených postaru, musí dělat podle nového stavebního zákona. Takže teď Vám někdy, až v současném chaosu na Vás přijde řada, pošlou všechno zpět se sdělením, že máte podat žádost o kolaudaci podle nového stavebního zákona. Máte pocit, že je to najednou složitější a pomalejší? Pokud ano, nemýlíte se. Bude to sice transparentní, ale pomalé. A nejen kolaudace.
Odpovědět
Řešil jsem žádost o kolaudaci vrtu - volal na vodoprávní, kde mi před pár lety vydali povolení. Jak mi bylo sděleno od 1.7. přešla agenda z vodoprávního úřadu na stavební úřad, hovořil jsem s pracovníkem, který to má v gesci - byl jsem odkázán na podání žádosti přes portál stavebníka, případně kdyby mi to prý nešlo, tak jsem měl přinést revize - techznické zprávy a podat žádost postaru. Žádost šla podat elektronicky, byla zaevidována, příští týden to bude měsíc a nic - vůbec nic se zatím neděje.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Řešil jsem žádost o kolaudaci vrtu - volal na vod…
@franti_p Nezoufejte, ISSŘ je sice zatím skoro nefunkční, ale ministr Bartoš slibuje, že první, co se rozjede, budou kolaudace. Je k tomu tvrdě nucen developery a dalšími velkými hráči na trhu, zvláště u velkých občanských staveb.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@franti_p Nezoufejte, ISSŘ je sice zatím skoro n…
@jozkakomosny JJ, já vím - sleduji to, chudácí ti úřednící na stavebních úřadech, nevím proč se na to uvedení tak chvátalo, kdyby počkali ještě pár měsíců, mohli to aspoň víc vychytat. To jakým způsobem byli seznamováni úředníci se systémem, to je také něco. V r. 2024 uvést takovýto systém, který je nefunkční a nikdo za nic neručí, nikdo za nic neodpovídá.
Odpovědět
Vše musí být podáno přes portál, na našem SU ale ty žádosti ani nevidí. Prý možná půlka září. Já už jsem to vzdala a v klidu zkolaudujeme asi v říjnu. Je mi jich tam docela lito
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od smokemom:

Vše musí být podáno přes portál, na našem SU ale …
@smokemom V říjnu by už kolaudace měly být funkční. Ostatní agenda ale bude mít ještě problémy, alespoň co se týká procesu. Věcné to bude špatné dlouhodobě, ale to je důsledek nekvalitního zákona.
Odpovědět
Tak dnes už ministr ve zprávách říkal, že do konce srpna nebude systém opraven, že to bude trvat ještě několik měsíců. Takže zřejmě bude úspěch, když to bude do konce roku. Kdoví, kdy teda zkolaudujete.
Odpovědět
A čo ľudia, ktorí musia kvôli banke skolaudovať do určitého termínu? Banka potom môže účtovať penále. Mňa to čaká, síce až v zime, ale i tak, určite sú ľudia čo majú bližšie termíny.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

A čo ľudia, ktorí musia kvôli banke skolaudovať d…
@roman_ @jozkakomosny Bartoš už ví, že momentálně jsou kolaudace největší problém. Takže všichni jeho experti se teď snaží zprovoznit ISSŘ tak, aby alespoň kolaudace byly průchozí. Moc dobře ví, že v opačném případě hrozí žaloby o náhradu škody, které by byly nepochybně úspěšné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

A čo ľudia, ktorí musia kvôli banke skolaudovať d…
@roman_ V tomto případě - pokud stavebník podá žádost o kolaudaci včas, by banka určitě penále neúčtovala, protože by přihlédla k okolnostem, které nezavinil stavebník, to že nefunguje elektronické stavební řízení nemohl a to i kdyby chtěl, stavebník ovlivnit.
Odpovědět
Článek se načítá
To bude ještě zajímavé!!! Vůbec se nám nedaří se do portálu alespoň přihlásit. 😕😠 Přihlášení jakoby proběhne, ale v zápětí se objeví hláška, že došlo pro nečinnost k automatickému odhlášení. Děláme něco špatně?? 🤔🤷🏼‍♀️
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

To bude ještě zajímavé!!! Vůbec se nám nedaří se …
@m2s Takových jako Vy je víc. Prostě to zatím nefunguje, s tím nic nenaděláte.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@m2s Takových jako Vy je víc. Prostě to zatím ne…
@jozkakomosny já vím, že nejsme sami. Snad se to nějak brzy rozchodí!!! 🙏🏻
Odpovědět
Děkuji všem za příspěvky. Zkusila jsem úřad obvolat, měla jsem strach, že mi to vrátí když jsem neposlala přes portál. Žádost se prý může podat i osobně, ale, protože mají celých pět žádostí o kolaudace tak mám počítat až někdy v listopadu. Moc nechápu, ale co vlastně na úřadu dělají? Pět není moc. Neberte to prosím jako rýpání. Potřebuji doložit k úvěru.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od nataliak123:

Děkuji všem za příspěvky. Zkusila jsem úřad obvol…
@nataliak123 Nejspíš jste si nerozuměli. Nebylo to tak, že jich mají už pět a systém ještě pořád nefunguje? Protože kolaudace RD je za normálních okolností jeden z nejednodušších úkonů stavebního úřadu. A co teď na úřadech dělají? Většinou zpracovávají žádosti podané do konce června ve starém systému, kterých bylo podáno extrémní množství. A ty mají samozřejmě přednost, protože se zpracovává podle data podání a zákonné lhůty pro ně platí taky. A je jich tolik, že úřady budou rády, když to zvládnou do konce roku.
Odpovědět
Ahoj, chci se zeptat, chceme si nechat postavit dům. Jde mi z toho hlava kolem, projektant cca od 100 tisic a to tam není zdaleka všechno. Má cenu vůbec myslet ted od 1.7 na prováděcí dokumentaci která kdo ví kolik stoji. Někdo říka 30 někdo 200. Nebo to třeba pujde bez toho zkoulaudovat? Takže bych udělal jen klasický projekt. Dneska jsem mluvil ze stavební firmou a prej když je to odborná firma tak to nepotřebuje. Další říkal že to ještě neřešili. No vidím, že v tom mají všichni bordel.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od snowkill:

Ahoj, chci se zeptat, chceme si nechat postavit …
@snowkill Prováděcí dokumentace je teď ze zákona povinná. Vzhledem k tomu, co musí obsahovat (je to pevně stanoveno vyhláškou) si projektanti berou cca 150 - 200 tis. (v Praze to bude asi víc). Nepotřebujete ji ale k povolení stavby, je povinná až před započetím stavby. Pokud ji nebudete mít, můžete mít problém nejen při kolaudaci, ale úřad Vám může zastavit stavbu už v příběhu výstavby. A je k tomu povinen uložit i pokutu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@snowkill Prováděcí dokumentace je teď ze zákona…
@jozkakomosny Přifařím se s dotazem, pokud bylo povolení udělené už dřív (před 2 roky), takže ještě po staru, tak i když ještě není dokončeno (jde o rekonstrukci), tak to stačí podle těch starých předpisů, nebo už se na nás vztahují i ta nová pravidla a měli bychom si prováděcí dokumentaci opatřit dodatečně? (doufám, že ne...) Díky moc!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od snowkill:

Ahoj, chci se zeptat, chceme si nechat postavit …
@snowkill Nechať to celé postaviť firmou a nenechať si urobiť podrobný projekt od nezávislého projektanta, tam si zahrávate, že vám budú účtovať veci, čo tam vôbec byť nemusia a vo výsledku to môže byť výrazne drahšie. Kvalitný projekt ušetrí viac ako stojí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od synura_p:

@jozkakomosny Přifařím se s dotazem, pokud bylo p…
@synura_p Ano, pokud už máte stavbu rozestavěnou, tak ji dokončíte podle starých předpisů, tedy bez povinné prováděcí dokumentace. Ale kolaudovat už musíte podle nového stavebního zákona.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@snowkill Prováděcí dokumentace je teď ze zákona…
@jozkakomosny 150 tisíc i s prováděcí dokumentací? Nebo jen cena prováděcí dokumentace? Proč mi teda firma tvrdila, že když "mají odborníky" tak není potřeba. Díky
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@snowkill Nechať to celé postaviť firmou a nenech…
@roman_ no právě toho se bojím, jen ted dát za projekt 120 tisic + provadecí dokumentaci je masakr sakra.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od snowkill:

@roman_ no právě toho se bojím, jen ted dát za …
@snowkill Na to v priebehu stavby zabudnete. Je to prvá veľká položka, tiež som to tak mal, ale dobrý projekt určite spätne oceníte. Alebo nebude dobrý a budete sa kopať do prdele, že ste si radšej nepriplatili u niekoho kvalitnejšieho. Tak som to mal ja. Na konci stavby bude 100 tisíc tam, 120 tam, 250 tam a ani nemrknete okom :D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od snowkill:

@jozkakomosny 150 tisíc i s prováděcí dokumentací…
@snowkill Těch 100 - 150 si projektanti účtují za prováděcí dokumentaci. Dokumentace pro povolení je něco jiného, je jednodušší a měla by být i levnější. Firma opravdu může mít odborníky, kteří stavbu postaví i bez prováděcí dokumentace. A třeba i dobře. Což ale neznamená, že se nebude kolaudovat podle prováděcí dokumentace. A to je Vaše odpovědnost, ne firmy.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@snowkill Těch 100 - 150 si projektanti účtují z…
Ale to se Vás přece netýká, vždyť jste začal stavět (jak píšete) ještě před 1. 7. 4024. Nebo je to jinak?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

Ale to se Vás přece netýká, vždyť jste začal stav…
@jozkakomosny Píše ve svém prvním příspěvku "chceme si nechat postavit dům", tak to bych řekla, že ještě nezačali. Asi jsem do toho kapku vnesla zmatek se svým dotazem výše (my jsme začali už před 1.7., tak mě zajímalo, co šechno z nového zákona se nás tedy týká).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od synura_p:

@jozkakomosny Píše ve svém prvním příspěvku "chce…
@synura_p Máte pravdu, omluva.
Odpovědět
OK tak jsme byli u projektanta, a částka by byla se vším 190 tisíc (srazil jsem to na 170). Jeste neco vyškrkám. vnitřní instalace jako vytapění, zdravotné technická intalace, elektroinstalce. Tam si myslím že firma co nam bude stavět dům na klič bude mit svého specilaistu. Nebo je to lepší mít? Aby jsme pak neplatili víc? Jinak pan projektant rikal že dělají jednostupnový projekt 1:50 a 1:100 nebo tak jsem to pochopil a "je to taková jako že provádečka".
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?