Dobrý den, chci se zeptat, když mám na na hranici pozemku již zbudovaný elektrický pilířek (antoníček) a chci se pouze od něj tj.od hranice svého pozemku přes svůj pozemek napojit na elektřinu (vykopat "jámu" a v ní přivést kabel do domu)...musím žádat stavební úřad o územní souhlas, nějaký projekt, souhlas dotčených osob atd???? Nebo jen žádám ČEZ o připojení a to samotné kopání a přivedení kabelu do domu už stavební úřad nezajímá a žádné povolení k tomu už oběhávat nemusím??? A zda totéž platí, u vody a kanalizace když už mám na svém pozemku zřízenou přípojku (ukončenou revizní a vodoměrnou šachtou) a chci pouze od těchto medií přivést vodu a kanalizaci na svém pozemku do domu. Jsem úplný laik...děkuji všem
My jsme celou stavbu jeli na kabel, který nebyl v zemi a byl ukončen stavebním rozvaděčem v domě. >>Stavěli jsme s firmou dřevostavbu a elektřina byla potřeba dlouho před tím, než se zapojil domovní rozvaděč. <<Až přišel čas dělat přípojky (dotáhnout z hranice pozemku elektřinu do domovního rozvaděče, dovést vodu z hranice do domu, stáhnout svody do dešťové kanalizace a stáhnout odpady do odpadové kanalizace opět na hranici pozemku, tak jsme vykopali výkopy, položili trubky, elektřinu a zahrnuli... Nikde jsme to nehlásili a žádný problém zatím nenastal... Tak si myslím, že ohlašovat dělání přípojek se nemusí...
Super,tak to je dobrá zpráva🙂))...jen se orientačně zeptám...budem tedy dělat domovní přípojky: tahat z antoníčku na hranici pozemku kabel do domovního rozvaděče, pak stahovat svody do deštové kanalizace, stahovat odpady do odpadové kanalizace na hranici pozemku /vodoměrná šachta už existuje/ stahovat odpady do odpadové kanalizace /revizní šachta už existuje/ a vést plyn od "plynového domečku",který už také stojí na hranici pozemku....jde cca o 8 metrů (vzdalenost hranice pozemku a místa v domě,kde bude rozvaděč,plynový kotel atd)...dá se říci cca orientační cena za ty výkopy, trubky, el.kabel a prostě to vše potřebné???? děkuji moc
@terezkav nemusíte to nikam hlásit, ale zakreslení tras inženýrských sítí by mělo být součástí PD, minimálně tedy situačního výkresu a není od věci aby tam byla zapsána hloubka uložení. Po deseti letech budete něco stavět - cestu, pergolu, sklep - a budete se škrábat na hlavě kudy že ten kabel vlastně vede.
Ahoj všichni, zkusím oživit vlákno. Prosím vás, když tak všechno trvá, co můžu dělat ještě před podepsáním smlouvy na pozemek? A jaké máte zkušennosti?
Pozemek kupuji od firmy, která nespěchá, stáhla ho z prodeje. Čekáme na věcné břemeno chůze a jízdy, které dostalo již 5 lidí bez problémů, firma se v té době nestarala, neměla zájem. Jde o 10 m a my kupujeme další část cesty součást pozemku. Jde o rybářský svaz který to má povolit, takže to vypadá na formalitu. Musí to jen odsouhlasit jejich výbor a tu schůzku mají asi za měsíc.
Takže se ptám, žádost o elektřinu může dát jen majitel? sloup je na vedlejším pozemku, budu žádat o stavební asi přípojku i trvalou nebo nevím teda jak jim to půjde rychle. Nevím jak rychle půjdou všechna povolení, ale pozemek je dost velký, takže uvažuji, že bych zatím pozemek používala jako zahradu v části, kde se stavět nebude. Máte tedy někdo zkušenost, že firma třeba na mou žádost zareaguje a já jen převezmu závazek? Nebo co by jste navrhovali? Není nám 20, moc otálet nechceme. Díky
@hankade teoreticky můžeš zažádat už teď. Otázka je, jestli Vám vůbec odkup vyjde... Protože platíš půlku rezervovaného příkonu předem při podání žádosti, tak abys o to pak nepřišla. Klidně si zavolej na infolinku eonu/čezu-všechno ti tam vysvětlí. Ale 100% to jde, protože známý má pronajatý pozemek od města a eon mu tam normálně zřídil přípojku a nemusel mít žádné povolení, ani souhlas. To samé druhý případ-nájemník předělával v bytě 1f připojení na 3f a vše si zařídil a komunikoval s eonem sám, ne majitel.
Jinak přípojka trvá přibližně rok.
@hankade My jsme pozemek také ne vlastnili když jsme žádali o přípojku, byla jen smlouva o smlouvě budoucí. Myslím že jsme ji dokládali. Pak to trvalo zhruba 10 měsíců než nám připojili pojistky a my jsme si pak mohli zabudovat vlastní pilíř pro elektroměr, sloup vedení byl zhruba 70 m daleko.
@hankade My platily pouze připojovací poplatek 12500 Kč, ten zbytek byl asi v režii ČEZ jelikož na nás se budou nápojové další pozemky, teď aktuálně sousedí co staví vedle nás.
Tak mám info! Ano, asi kolem 12 - 15 tisíc to stojí to připojení. Pokud je říkal na infolince do 50 m prý zdarma - ČEZ. Tak prý opravdu se souhlasem majitele mohu požádat o přípojku, do 30 dnů dostanu návrh smlouvy s cenou a datumem realizace - asi na měsíce. Ten návrh buď podepíšu a alespoň 50 procent zaplatím a když to bude opravdu dlouho, mohu požádat o stavební přípojku, zapomněla jsem se zeptat na cenu, ta je tak do 2 měsíců na rok s možností prodloužení a mohu ji již využívat.
Takže jsem příjemně překvapena a jestli souhlas majitel dá, budu vědět na čem jsem. 🙂
Díky za reakce.
Tak jsem neuspěla. Musím vydržet až budu majitel. Ale když přemýšlím, že mi to nedali, tak je to pochopitelné z jejich strany - měli pronájem pozemku a paní si tam zavedla vodu nebo co s jejich souhlasem a teď chtějí vodárny souhlas s odstraněním té přípojky a oni jsou naštvaní, že musí nějaké závazky řešit. Chápu, rozumím, ale přemýšlím nad tím, že pokud mě nakonec nepřipojí elektrárny, tak ten pozemek je bezcenný. Já potřebuji zažádat o břemeno jízdy a chůze na 2 pozemcích - jedno jě města a jestli se šprajcnou, bude velký problém - pozemky za mnou to mají, chodí přes můj pozemek a já jsem požádala rybářský svaz o 10 m délky z cesty, která je mezti mnou a obecním. Ten pozemek je obecní, ale zákaz jen obsluze - na konci cesty ČOV. Tak snad to povolí.