Sítě a silnice

Dobrý den, požádali jsme si o stavební povolení na pozemku, který není zasíťovaný a nevede k němu ani silnice. Město mělo v plánu někdy v budoucnu v této části vybudovat novou ulici a hraje jim do karet, že tam chceme stavět my jako první. Město po nás požaduje vybudování vodovodu a kanalizace pro celou ulici a taky, abychom se finančně podíleli na výstabně silnice, kterou tam v budoucnu plánuje. Je možné, aby toto po nás město chtělo? Kdybychom nesouhlasili, může nám na základě tohoto nevydat stavební povolení? Děkuji za odpovědi :).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od fajtovae:

Dobrý den, požádali jsme si o stavební povolení n…
@fajtovae Podmínkou pro vydání stavebního povolení je zajištění pitné vody i likvidace odpadních vod. Zásadní podmínkou je přímé napojení stavebního pozemku na (slovy zákona) "veřejně přístupnou kapacitně vyhovující pozemní komunikaci". Takže pokud tam takový příjezd nemáte, stavební úřad Vám stavbu nepovolí. A pokud město nehodlá komunikaci vybudovat (na což má právo), bude to na Vás.
Odpovědět
Tady je docela těžká rada - co se týče příjezdové komunikace, v některých případech obce požadují, aby ten kdo staví v dané lokalitě jako první, aby tam zajistil příjezdovou komunikaci ( jde o to, jakou komunikaci požadují / to nejsou zrovna malé náklady na toto / - dost často to bývá tak, že obec potom odkoupí tuto komunikaci od toho kdo jí zřídil ( ale samozřejmě za mnohem menší částky ), pokud ji pak zřizovatel odprodá, nemusí zajišťovat její sjízdnost ( opravy a podobně, to jde pak za obcí ). Co se týče toho, že po Vás požadují zřízení kanalizačního řadu a vodovodního řadu, to také není jen tak. On je rozdíl mezi kanalizační a vodovodní přípojkou a mezi kanalizačním a vodovodním řadem. To jsou zcela nepoměrné náklady na pořízení, včetně zajištění všech povolení, včetně zajištění projektu a podobně. Co se týče té komunikace - záleží o jak dlouhou cestu se jedná, jaký povrch bi si obec představovala a pod. Co se týče té kanalizace a vodovodu - v případě že tam nejsou sítě, tak stavebníci to řeší žádostí o povolení domovní čističky odpadních vod a vlastní studnou pro zajištění pitné vody. Jinaki v případě, že by jste zhotovili kanalizační řad a vodovodní řad na vlastní náklady, tak by jste stejně pak museli tyto řady odprodat obci - respektive místnímu provozovateli kanalizačního o vodovodního řadu, neboť soukromá osoba nemůže provozovat tyto sítě. Mnohé obce to tak někdy řeší, že odkupují, ale samozřejmě za částky, které soukromé náklady rozhodně nedovršují. Takže u Vás bych šel cestou dotazu na obec k tomu jakou komunikaci tam požadují zhotovit, zjištění možnosti pozdějšího odkupu obcí s tím, zda na Vašem pozemku je možné realizovat pro likvidaci odpadních vod domovní čističku a pro zajištění pitné vody vlastní zdroj.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Tady je docela těžká rada - co se týče příjezdové…
@franti_p Pro Vaši informaci: Obec nemá co mluvit do toho, zda je možné na pozemku realizovat ČOV ani jak zajistit zdroj pitné vody. O tom rozhoduje vlastník pozemku, správce sítí (obvykle VaK), vodoprávní úřad a stavební úřad.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@franti_p Pro Vaši informaci: Obec nemá co mluvi…
@jozkakomosny Co se týče odkupu případné komunikace, případně kanalizačního či vodovodního řadu, tak ten případně odkupuje obec. O tom jakým způsobem budou lividovány na pozemku žadatele odpadní vody se vyjadřuje stavební a vodoporávní úřad / od 1.7. letošního roku např. i povolení vrtů k zajištění vlastního zdroje, tedy i kolaudace vodních děl ( vrtů - studní ) přešlo na odbor výstavby. Já jako majitel pozemku - budoucí stavebník si mohu plánovat že postavím septik, jímku, nebo ČOV, ale podstatné je, co povolí úřad oprávněný vydat povolení - od 1.7. tedy stavební úřad. Samozřejmě, ne obec jako taková, to jsem nenapsal přesně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

@jozkakomosny Co se týče odkupu případné komunik…
@franti_p Pletete si pojmy. Odbory výstavby nic nepovolují, povoluje stavební úřad. Zákon nezná "odbor výstavby". Asi Vás plete skutečnost, že na některých městských úřadech je odbor výstavby pověřen mimo jiné i výkonem působnosti stavebního úřadu. Někde je to např. odbor investic, někde odbor rozvoje města, někde odbor územního plánování, atd. atd. Dost často je to pouze stavební úřad jako samostatný odbor.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?