Přivedení elektřiny k žaluziím

Profilova fotka
Ahojte, než začnu shánět elektrikáře, tak jsem se chtěl zeptat na radu. Mám v plánu venkovní žaluzie (dodatečně dodělávané). Zajímá mě, jak k nim co nejjednoduššeji přivést elektřinu. Mám bungalov, SDK strop a částečně pochozí půdní prostor. Mám tam vyvedenou elektřinu, kde mám zapojen router na net na wifinu. Z firmy na žaluzie mi řekli, že je potřeba ke každé žaluzii přivést 230V v CYKY 3x1,5C. Žaluzie je ideální napojit na samostatný jistič 10A. Moje laická představa je, že by se to vytáhlo z té elektřiny přivedené na půdu a roztahalo půdou k oknům. Otázka je, jak to dostat k těm žaluziím, abych je zapojil :)) Venkovní žaluzky na manuální stahování je asi dost otrava co?
Odpovědět
Zapojte to klidně z toho, ono to nemá odběr v kilowatech a netřeba samostatný přívod, spíš se divím že máte router na půdě v horku v zimě s rizikem požáru jak vyšitý....
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

Ahojte, než začnu shánět elektrikáře, tak jsem se…
@zdenek_valek No bude sa musieť niekde vrtať a niekde sekať. 3x1.5 kábel stačí, ak má žalúzie chytrý motor s diaľkovým ovládaním. Ak má obyčajný motor, treba k tomu dotiahnúť 5x1.5. Vonkajšie žalúzie majú možnosť aj vnútornej kliky na manuálne ovládanie, ale je to otravné a navyše, treba k tomu vyvrtať docela peknú dieru cez stenu. Taktiež sa ukrátite o možnosť ovládať ich z mobilu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Zapojte to klidně z toho, ono to nemá odběr v kil…
@vladimir_sacha To je fakt, to bych taky neriskoval, za mě je to příliš nebezpečné. 😐️
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od patkin:

@vladimir_sacha To je fakt, to bych taky neriskov…
@patkin Právě vycházím ze zkušenosti, kdy po blesku jeden zasmradl a vevnitř se vypálil, naštěstí byl doma v baráku a ne na půdě, to by ještě sjelo do něho skokem přes střechu a do celé sítě, tak to dostala jenom anténa a druhý 2 roky na to podobně.... Stačil blesk
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

Ahojte, než začnu shánět elektrikáře, tak jsem se…
@josefx na hlúpe motory stačí 4x1,5, zbytočné platiť žilu naviac, pokiaľ taký kábel zrovna nemám. @zdenek_valek Najjednoduchšie sú tie chytré motory s diaľkovým bezdrôtovým ovládaním, tam dotiahnete ku každej žalúzii 3x1,5 a je hotovo. A môže sa ťahať normálne v sérii od jednej ku druhej. Vyveďte to zhruba v strede okna a nechajte rezervu, aby to dočiahlo na kraj okna. Ak budú hlúpe motory, musí byť kábel 4x1,5 (dve fázy, modrý a zelenožltý), ale to musí byť kábel vedený od tlačítka na stene ku žalúzii a ku tlačítku potom privediete 3x1,5. To by som pri dodatočnej montáži nerobil, je to príliš sekania. Máte chytrú domácnosť? To by potom šlo zapojiť ešte do hviezdy a ťahať 4x1,5 k motorom.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@josefx na hlúpe motory stačí 4x1,5, zbytočné pla…
@roman_ tak mi ukáž, kde je v bežnom obchode 4x1.5 lacnejšia ako 5x1.5 :D To sa bežne ani kúpiť nedá.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@roman_ tak mi ukáž, kde je v bežnom obchode 4x1.…
@josefx V každom rozumnom elektre to majú. V tomto eshope je dokonca doprava zdarma nad 2000,-.
Odpovědět
Profilova fotka
To sice jo, ale dost lidí, co dělá fušky nakupuje v běžných maloměstkých prodejnách a tam toto běžně mít skladem nemusí. Dále se kupuje celý rolo po 50 m a aby pak měly v matroši uložený prachy, to jim za to taky nestojí. Kdežto 5x1,5 má mnohem větší využití např. spínání světel z více míst + odvod dál.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

To sice jo, ale dost lidí, co dělá fušky nakupuje…
@pyramis Na celom baráku som nepoužil ani kúsok 5x1,5. Na vypínače z viac miest je medzi vypínačmi CYKY-O 3x1,5, na dvojklapkový vypínač na dve svetlá som použil 4x1,5. Je proste lacnejší, o tom nie je pochýb. A čo je to na celý barák 50 m klbko káblu? Na žalúzky som minul skoro 200 m. Ale mám teda topológiu do hviezdy. A ak niekto robí fušky, tak ten zvyšok určite ešte využije.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?