Stavba

Ahoj, Mám chatu a 40 let nebyl problém, ale bohužel pozemek před vchodem do chaty vlastní právě soused. Chce mi postavit plot přímo před vchodem a okny postavit plot. Dohodnout se nechce třeba o odkupu nezbytné části pozemku. Mám nějaké možnosti?
Odpovědět
Stejně vám musí umožnit bezprostředně přístup k vám
Odpovědět
@monty323 ano máte, zajít za právníkem. Ten vám poradí nejlíp a správně.
Odpovědět
Jak píše candat, pokud se nemůžete se sousedem dohodnout, začal dělat problémy ohledně přístupu na pozemek, který je Váš a dlouhodobě se pro přístup na pozemek používal pozemek souseda, existuje právo přístupu dle platných zákonů. A ohledně tohoto je třeba opravdu co nejdříve kontaktovat právníka, který se zabývá - má zkušenosti s danou problematikou a řešit to s ním právní cestou. Nečekejte s řešením, neboť jednoho dne může být přístup na Váš pozemek zatarasen, tak ať jste na to předem připraven, zejména po té právní stránce.
Odpovědět
@franti_p hele to mě také zajímá. Když si koupím pozemek uprostřed pole, ostatní majitelé okolních pozemků mi nesmí bránit ve vstupu a já mohu jet přes jejich části pozemků? Co když jim poškodím úrodu, louku atp. Přeci jen projet se autem přes louku, byť nejkratší a nejvíce logickou cestou, zanechá za autem minimálně koleje.
Odpovědět
@rumcajk Každý nově vznikající pozemek má přístup. Pokud se jedná o historicky vzniklý pozemek bez přístupu, mělo by tam být věcné břemeno. Pokud není ani to a nepřichází v úvahu ani institut vydržení, nezbývá než dát návrh na soud, aby možnost přístupu nařídil. Ideální ale je takový pozemek vůbec nekupovat. 🙂
Odpovědět
Za určitých podmínek byste mohli využít tzv. vydržení. Ale právník určitě poradí víc.
Odpovědět
@rumcajk když koupíte takoví pozemek a já budu mít kolem třeba pole s obilím tak pustit vás musím ale pokud mi uděláte škodu což je jasné že uděláte musíte mi ji nahradit.
Odpovědět
Jen pro info: Náš právní řád nezná povinnost umožnit přístup k nemovitosti přes soukromý pozemek, který není veřejně přístupný. Samozřejmě je možné a obvyklé, že existuje dohoda s vlastníkem. Pokud ale dohoda není možná, je třeba mít příslušný právní titul, jako je např. věcné břemeno (resp. služebnost), vydržení, pravomocné rozhodnutí apod.
Odpovědět
@rumcajk To co popisujete je něco jiného, Vy píšete o že by jste koupil pozemek někde uprostřed pole a tam by jste chtěl mít vstup. Jenže pán popisuje zcela jinou situaci, tedy to, že tam byl cca 40 let uvedený pozemek a na ten se vstupovalo těch 40 let a to je opravdu zcela jiná situace než kterou popisujete Vy. A české právo - právní systém s tímto počítá a řeší to !!!
Odpovědět
@franti_p jo ja to nesrovnavam s pánem. Jde mi o to rozvést debatu, jak to tedy je. Jeden tu píše, že na to právo nepamatuje, vy píšete, že ano. O to mi jde, vzdelat se. Selským rozumem by to mělo být tak, že na pozemek (jakýkoliv - pole, louka, les..) přímo nesouvisejici s cestou, bych se měl dostat po nějakém oznámení majitelům pozemků, přes které budu vstupovat a dohodnout se na kompenzaci, pokud dojde k nějaké škodě... 🤷‍♂️ Nevím, poučte nás prosím.
Odpovědět
@rumcajk Ta věc je složitější a proto jsem odkázal pána na návštěvu právníka - repsktive právníka, který se specializuje na občanské právo. Jde o to, zjistit, zda a jké byly dřívější dohody mezi třeba i původními vlastníky pozemků - nemovitostí ohledně přístupu na pozemek - k nemovitosti., přes cizí pozemek a pod.. Takhle obecně bez znalostí podrobností a bez znalosti jednotlivých zákonných ustanovení ( které se samozřejmě s průběhem let měnily ) se nelze vyjádřit. Když jsem kdysi scháněl stavební pozemek, byl u nás k dispozici pozemek, který byl obklopen ze všech stran jiným pozemkem ( pozemky ) s jedním - či více vlastníky. Pozemek byl pěkný - rovinatý, slunný. Jenže tam bylo to ale - bez přístupu na tento pozemek a s tím související problém se sítěmi ... Byl dlouho v RK, ani nevím jak to s ním dopadlo, protože případný kupec takovéhoto pozemku - bez přístupu na něj ( bez přístupové cesty neměl šanci - bez dohody, nebo např. i odkupu části sousedního pozemku ) jej jakkoliv využít jako např. astavební, pokud nebylo v KN zapsáno např. věcné břemeno vstupu a pod.. Ale u dotazu, který položil monty323 to může být jinak, když se tam vstupovalo po dobu nejméně 40 let a dle tehdy, či později platných zákonů tam mohlo vzniknout určité právo týkající se vstupu - přístupu na tento pozemek. Pokud se nyní nelze ohledně vstupu dohodnout s majitelem sousedního pozemku, je třeba věc řešit právně a případně i soudně. Samozřejmě ale v první řadě by měla být preferována dohoda majitelů pozemků - nemovitosti.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?