Odpověď na příspěvek od cast:
Ahoj, diskutujeme jakou strechu dat na bungalow c… @cast U valbové střechy s vazníkovým krovem (máme) je komplikované využití půdního prostoru, právě z důvodu, že téměř celá půda je protkaná vazníky. Osobně nedoporučuji, příště bych už šel do sedlovky.Odpověď na příspěvek od cast:
Ahoj, diskutujeme jakou strechu dat na bungalow c… @cast No tak ak má byť na bungalove betónový strop, tak ušetrite prácu dalšej generácii a krov spravte klasický a pridajte 3 šáry cihel a další veniec. Bude z toho využiteľné obývateľné patro do budúcna. Náklady na 3 šáry a veniec v celkovej cene domu minimálne. Štít by som spravil z rovnakej skladby ako spodné patro.Odpověď na příspěvek od cast:
Ahoj, diskutujeme jakou strechu dat na bungalow c… @cast Sedlová je jednoduchšia, výrazne lacnejšia (aj vazníky, aj krytina), rýchlo hotová a vznikne rozumný priestor na skladovanie bordelu. Rozhodne sa tam aj lepšie rieši vetranie toho priestoru (vetracie mriežky v štíte), čo u valby býva najväčší problém. Väčšina ľudí vetranie nerieši a potom im po rokoch hnijú vazníky.Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:
@cast U valbové střechy s vazníkovým krovem (máme… @horst_fuchs I u valbové střechy můžete mít klasický krov a ne příhradové vazníky, kde je problematické využití půdního prostoru. Nic Vám nebrání přidat několik šárů cihel a do budoucna dodělat střešní okna, popřípadě vikýře.Odpověď na příspěvek od cast:
Ahoj, diskutujeme jakou strechu dat na bungalow c… @cast Také jsem to řešil při naší stavbě domu. Nechal jsem si nacenit od střecharů oboje varianty a rozdíl byl jen cca 40 tis ve prospěch sedlové (komplet střecha na klíč). Pokud bych tam ale započítal náklady na dozdění a fasádu štítu, tak bych byl myslím šul nul. Takže jsem dal valbovou. Ty přesahy střechy jsou super, fasáda není tak špinavá.Odpověď na příspěvek od cast:
Ahoj, diskutujeme jakou strechu dat na bungalow c… @cast sedlová je levnější a jednodušší. Pokud by jste nešel do vazníků ale do klasiky koupíte trámy a udělají vám to tesaři tak rozdíl nebude takový. Co se týče štítu je to pár metrů a není cena takové to se srovná tím jak u valbové je více metrů krytiny. Výhoda valbové je lepší krytí přesahem ale i u sedlové jde u štítu udělat přesah navíc na využití půdy je lepší sedlová. A další důležitá věc zjistěte si co u vás může být ne všude SÚ valbovou střechu povolí a řešit potom změnu projektu je vopruz. To samé jsem sklon jaký může být.Odpověď na příspěvek od cast:
Diky moc vsem za informace! Stavebni material je… @cast U VPC určite urobte radšej štít z OSB a nie z tehál (ak bude sedlová), tam by vznikol problematický tepelný most.Odpověď na příspěvek od roman_:
@cast U VPC určite urobte radšej štít z OSB a nie… @roman_ VPC sa vždy zatepluje, takže jednoduchšie je dozdít štít z VPC a hodiť na to zateplenie ako na zbytok domu. Mám taky štít z VPC zateplený 30cm eps grey. Nakoľko mám na streche nadkrokevnú izoláciu, tak je aj puda zateplená.Odpověď na příspěvek od josefx:
@roman_ VPC sa vždy zatepluje, takže jednoduchšie… @josefx Tak v prípade nadkrokevnej izolácie je to v pohode, ja mám izoláciu v úrovni stropu, tam by mi problém vznikol.