Dobrý den, dokončuji nový RD. Ve druhém patře mám zkosené místnosti, které tvoří část střechy.. Dotaz zní ...je lepší izolovat střechu až do štítu anebo jen část střechy v místnostech a pak strop mezi místností a půdou. Finančně to vychází podobně..do štítu je to jen o pár m2 více. Půdu budu potřebovat jen na nepotřebné věci, tzn není třeba vytápěná. Izolace bude stíkaná PUR 20cm.
Děkuji za rady...
Doporučovala bych zateplit tou druhou variantou - čili šikminy a pak strop a vznikne nezateplená půdička... Většinou jde sice jen o malý prostor (třeba tady ne, neviděla jsem...) ale proč to vytápět? A jestli k domu bude průkaz (jakože k novostavbě by měl být:) ) tak s tou půdičkou to vyjde o fous líp....
@veselyp My jsme zateplovali střechu. Půda sice není vytápěná, ale v zimě je rozdíl znatelný. A i když máme na půdě také jen nepotřebné věci stejně bych nerada, aby tam mrzlo ;-)
Obnovuji - jak se to teď dělá? Máme nejspíš podobný dům jako zakladatel diskuze: patrový, nahoře zkosené místnosti a půdu na věci co nepotřebují teplo. Takže zateplit střechu mezi krovy atd. nebo jen zkosené části a pak strop? Co je vhodnější?
@zuzanka.k viděl jsem již obě varianty a obě mají svůj důvod - zateplení šikmin + stropu je jednoznačně v zimě úspora na vytápění (pokud tedy nemáte teplovodní podlahové i v patře, tam už pak takový rozdíl není pokud půda není extrémě velká)
no a druhou variantu jsem viděl taky a to z důvodu léta, aby se podkroví nepřehřívalo a teplo mělo kam stoupat - dle majitelů domu se jim pak obytné prostory nepřehřívají )dům mají dobře zaizolovaný a potřebují se zbavit vždy jen tepla z vaření a užívání. Ale jestli mají na půdě i nějaký odtah na recirkulaci vzduchu, aby v noci dostali to natopené přes den ven to nevím - to by se muselo poptat.