Vazný trám

Dobrý den prosím o radu. Problém nastal kdy tesař neřekl kde půjde vazný trám a kdy se mi zedník rozjel jako stroj 😁 teď.. dle foto kde je zakreslen čtverec je část kde vazný trám půjde skrze štít ven a je mi jasné že trám nemůže ležet přímo na Ytongu, ale měl by tam být beton nicméně jak jde vidět na to je pozdě. Teď to musim nejspíše celé vyvrtat vrtačkou kousek po kousku skrz a pak šikovně vyřezat ( mám ale strach protože když jsem si pak odřezával špice tvárnic ten štít se pěkně "kýve" a jakoby rezonuje, mám strach že by se mohl odlomit ) nicméně po vytvoření okýnka.. mám tam naplácat nějak beton a pak trám provléct a na beton položit nebo tam mohu vložit třeba 2cm ocel a na to položit ? Rozloží se síla ? Je to lepší než na ytongu ? Tohle jsou jen mé nápady, prosím o radu klidně i jak šetrně vyřezat a co bude teda nejlepší jako podklad. A ještě se zeptám prostor udělat větší a pak kolem dokola až tam bude trám dopěnovat ? Děkuji vám
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirca456:

Dobrý den prosím o radu. Problém nastal kdy tesař…
@jirca456 Předpokládám, že se jedná o novostavbu, takže se podívej do prováděcího projektu, tam to určitě bude. No a pokud to tam není, tak máš projekt jen pro povolení. Můžeš ještě zavolat projektantovi, ten ale rád určitě nebude, že dělá free poradnu po telefonu pro někoho, kdo si u něj měl udělat prověděčku. Normálně otvor o trochu větší než průřez trámu vyřízneš/vysekáš/jakkoliv a trám uložíš na dřevěnou impregnovanou podložku, která pak leží na hydroizolačním pásu na zdivu. Prosotr kolem pak dopěníš nízkoexpanzní pěnou a ten dřevěný podkladek necháš z venku o 1-2cm kratší od vnější líce zdiva. Fasádnící pak kolem vaznice udělají lišty ať ti ta omítka (nejlépe prodyšná silikonová) omítka nepraská.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@jirca456 Předpokládám, že se jedná o novostavbu…
@panlorenc děkuji
Odpovědět
Prosím vás ještě se zeptám. Jaký má význam dát dřevo na dřevo ? 😁 Nebude to to stejné jako trám na ytong ? A ten asfaltový pás může být Icopal foalbit a jen položit ? A volná místa kolem dokola zapěnovat ? Díky
Odpovědět
My to sice máme v cihle, nicméně taky máme podélné trámy uprostřed krokví, spojené ze 2 nebo 3 a celkem dlouhé 18 nebo 19 metrů (délka domu s přesahem střechy) a položené na cihle obezděné plnou cihlou a zaházené maltou, na trámu pak normálně leží zbytek štítu. Neudělalo to nic za 22 let co ten krov je
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

My to sice máme v cihle, nicméně taky máme podéln…
@vladimir_sacha takže vám to leží přímo na ytongu ? Btw já nedával ani pod pozednici asfaltový pás, je položena na věnci 🤷
Odpovědět

@vladimir_sacha takže vám to leží přímo na ytongu…
@jirca456 No v našem případě na cihle, ale je to jedno, prostě přímo na tom, pás proč? Copak tam někde zatéká?
Odpovědět

@vladimir_sacha takže vám to leží přímo na ytongu…
@jirca456 My dokonce ani ten věnec nemáme (Fotky z roku 2006) a krov je položen od toho 2002 +- a stavět se začlo v 99
Odpovědět
Profilova fotka
Asfaltový pás sa dáva pod pozednici kvôli tomu, aby zdivo nepredávalo vlhkosť drevu. Tá vlhkosť sa tam môže dostať aj od prvého šáru zdiva, postupne prejde zdola hore. Pri voštinových cihlách lepených na penu úplne najrýchlejšie, pretože tam môže vzduch voľne prúdiť. @vladimir_sacha S tým, že nemáte veniec, by som sa moc nechválil. Môže sa Vám časom rozísť stena a bude prúser. Stačí, keď nakydá trochu viac snehu ako obvykle. Tie preklady v oknách v 2NP by Vám ani jeden statik neschválil. Vyzerá to na KP7 položený naplocho a v druhom prípade našikmo a naplocho. Obidve verzie sú zakázané. @jirca456 je to pórobetón, stačí vyrezať dieru (ideálne o 5-7cm širšiu na každú stranu aby betón rozložil tlak), dať 2-3cm betónu, kúsok ipy, strčiť tam tú vaznicu a zvyšok dopeniť.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

Asfaltový pás sa dáva pod pozednici kvôli tomu, a…
@josefx Stěny se rozjíždí celou dobu, některé ale praskají odspoda nahoru, někde si to celé sedá v základech a praskají příčky v patře, jindy zase nejdou otevřít nebo zavřít dveře... Pak zeď další odzhora dolů... Bohužel Na střeše je plech tak se nic neděje, kdyby se tu daly tašky, tak se stáhne dům lany nebo tyčemi a může být
Odpovědět

Asfaltový pás sa dáva pod pozednici kvôli tomu, a…
@josefx již nemám čas betonovat a čekat na vytvrdnutí. Proto se ptám na alternativu. Napadlo mě tam dát kus ztraceného bednění ( to je také v podstatě beton ne ? ) Jen mi řekněte nač ta ipa kdyz tam půjde trám položit myslíte že by tam zatékalo ? Pod pozednici ji taky nemám. Jinak když ji tam dám tak první ipa na to podklad ( beton, ztracené bednění, impregnovaná deska ) a na to trám ? Nebo první podklad pak ipa a trám ?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@josefx Stěny se rozjíždí celou dobu, některé a…
@vladimir_sacha Každý deň sa od Vás dozvedám nové a nové zaujímavé veci, hlavne odstrašujúce príklady.
Odpovědět
Profilova fotka

@josefx již nemám čas betonovat a čekat na vytvrd…
@jirca456 Však som to písal -> aby zdivo nepredávalo vlhkosť drevu. Ten ytong prirodzene pracuje s vlhkosťou, určite už zmokol pár krát, takže schnúť bude ešte rok-dva. V krátkodobom horizonte vplyv vody na tom dreve neuvidíte, ale nejakú životnosť navyše tomu dáte. Na vyzretie betónu nemusíte extra dlho čakať, jeden deň ráno to zabetónujte a z každej strany nalepte hocijaký polystyrén, aký máte, nech je to uzavreté a na druhý deň tam môžete tú vaznicu dať. Pokiaľ nemáte čas betónovať, tak to podložte kusom plochého plechu (hrúbka 5mm aspoň). Ide o to, aby sa tlak od tej vaznice rozložil na viac ako jednu cihlu. Ideálne by bolo, keby je ten plech aspoň o 10cm na každú stranu širší ako vaznica. Každopádne ipa ide pod drevo, takže podklad, ipa, trám. Ten pás sa nemusí ani variť, primačkne sa váhou krovu. Vzniklú medzeru medzi cihlami a trámom vypeňte. Ide na to predpokladám ešte zateplovací systém, tak nemá zmysel to dozdívat.
Odpovědět
Článek se načítá

@jirca456 Však som to písal -> aby zdivo nepredáv…
@josefx tohle mi hodně pomohlo. Děkuji !
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?