Vlhkost za OSB prosím o radu

Dobrý den, Máme novostavbu letos dokončenou. Jedná se o jednopodlažní bungalov. Vršek a štít z OSB desek. Když začal mráz všiml jsem si, že se nám na některých místech mezi osb a fasádou tvoří kondenzát. Dokážete mi někdo poradit, co s tím ? Jestli se tím má smysl stresovat? Není to nic hrozného. Někde je to trošku někde trochu víc. Máme vlastně plech zakončený směrem dolů a k tomu je dotažená fasáda. Jde mi to jestli to tomu OSB něco udělá , nebo jestli si to vyschne.
Odpovědět
Osobně jsem moc nepochopil, kde máte tu vlhkost. Podle těch fotek to vypadá na dost zásadní kondenzaci. OSB desky dost rychle naboptnají a začnou se rozpadat. Vemte si nějaký odřezek a vyskoušejte si to. Jinou věcí je, kde se tam ta vlhkost bere. Předpokládám, že ten vršek je neobývaný. Dost se obávám, že nemáte parozávranu v konstrukci stropu nebo je blbě udělaná. Pokud to tak je, tak s poklesem venkovních teplot se to bude zhoršovat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

Osobně jsem moc nepochopil, kde máte tu vlhkost. …
@zubr487 Mě napadlo jestli jakoby neprofoukne trošku studeného vzduchu pod tím plechem, co je na fasádě a pak se to srazí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puoo:

@zubr487 Mě napadlo jestli jakoby neprofoukne tr…
@puoo Já vůbec netuším, kde je ten plech. Nakreslete to v řezu.. Já vidím fotky, kde máte vršek z OSB. Sice to není obvyklé řešení, ale dejme tomu. Na další fotce je komplet fasáda. Chápu to tak, že jste na zdivo a OSB udělali zateplení a na to fasádu. Na fotce v půdním prostoru je zřejmé vidět věnec z boční a horní strany. Půda je evidentně nevytápěná a to je pak špatně. Ten věnec bude promrzat. Jak jsem psal nakreslete to nebo ofoťte projekt
Odpovědět

@puoo Já vůbec netuším, kde je ten plech. Nakresl…
@zubr487 Snažil jsem se Vám to nakreslit. Na půdě je jinak všude sucho. Podle mého profoukne studený vzduch pod ten plech kde pak narazí o OSB desku a tím vznikne kondenzát na folií a skápne na polystyren. Parotěsná zábrana je jinak OK myslím na sádrokartonu. Děkuji, Že máte snahu mi pomoct.
Odpovědět
Ten plech je okapnice. Je to vlastně ukončení střešní fólie, která by měla končit nad tím plechem. Ještě mě napadá, zda to nemáte opačné. Při změnách teplot dochází na spodní straně tašek ke kondenzaci. Normálně má zkapavajici voda stékat dolů nad ten plech a ven. Pokud to máte opačné, bude zkapavat na EPS. Vašemu názoru nevěřím. Kromě toho na fotce z půdy to vypadá, že ten věnec je mokrý. Opět připomínám, že ten věnec musí být pod izolaci. Nemůže být vidět
Odpovědět

Ten plech je okapnice. Je to vlastně ukončení stř…
@zubr487 Folie je nad plechem to jsem kontroloval. Ten venec bych kdyžtak tedy musel ještě přikrýt.
Odpovědět

Dobrý den, Máme novostavbu letos dokončenou. Jed…
@puoo Vidím tam hneď niekoľko ďalších problémov. Za prvé, VPC tehly sa nerobia na vazbu ale na tupo, ale ok, to je hlavne komplikácia stavby. Za druhé vidím okná osadené do tehly, VPC je zlý izolant, preto sa používa predsadená montáž. Takto máte okolo ostenia tepelný most a môže kondenzovať voda a rásť pleseň okolo okien. Ďalej nevidím nikde pásky na oknách a stavebný otvor tiež nie je správne pripravený na montáž okien, mal by byť zatiahnutý do lepidla. Takto na tehle tie pásky ani dobre držať nebudú, ak ich tam vôbec dali. A asi najväčší problém, ktorý pravdepodobne spôsobuje to, čo riešite je ten veniec. Ako už bolo povedané, musí byť schovaný pod izoláciou. Plus ak je to súčasný stav, tak je tam tej izolácie zúfalo málo, tipujem max 25 cm. Nechajte si nafúkať alebo položiť ďalšiu vrstvu izolácie na strop. Otázkou je, kde sa tam tá vlhkosť berie? Problém môže byť zle urobená parozábrana, ak ste cez ňu bez podlepenia šroubovali rastr na sádroše. Robili ste blowerdoor test? Nemáte náhodou vyvedené odvetranie kanalizácie na půdu? A posledná vec, akým spôsobom máte vyriešené odvetrávanie priestoru pod strechou? Máte to vôbec nejako odvetrávané? Dobré odvetranie, ideálne vetracie mriežky v oboch štítoch, by tú vlhkosť vyfúkalo. Takto hrozí, že sa vám chytia huby a plesne do vazníkov a to nechcete.
Odpovědět

@zubr487 Folie je nad plechem to jsem kontrolova…
@puoo Podívejte se na stránky výrobce tašek. Prakticky jistě by jste tam měl mít větrací tašky pro odvětrání prostoru pod taškami. Osobně si myslím, že máte špatnou parozábranu.
Odpovědět

@puoo Podívejte se na stránky výrobce tašek. Prak…
@zubr487 Priestor medzi taškami a fóliou je jedna vec, to ale väčšinou nie je ten problém, na to firmy myslia a obvykle je to správne. Problém je celý ten priestor pod fóliou, na to sa zabúda a tam vznikajú problémy. V hornej časti sa necháva prerušená fólia s presahom, aby mohol vzduch odchádzať, ale musíte vytvoriť aj prívod vzduchu. Najjednoduchšie sú vetracie mriežky v štítových stenách, to ale z estetického hľadiska väčšina ľudí nechce. Druhá varianta je mriežka v podbití pod fóliou, podľa fotiek by to malo byť medzi OSB záklopom a fóliou. Alebo sa urobí druhé prerušenie fólie s presahom v spodnej časti strechy, aby sa tam vzduch dostal. Ani jedno na fotkách nevidím.
Odpovědět

@puoo Podívejte se na stránky výrobce tašek. Prak…
@zubr487 Větrací tašky jsou po celém obvodu střechy i hřeben je odvětrávaný.
Odpovědět
Je pravda , že trubka na přívod vzduchu do potrubí od záchodu je ukončený na půdě tzn. z toho vlhkost určitě nějaká půjde.
Odpovědět
Profilova fotka
Ten věnec by bylo asi taky dobré shora zaizolovat, když už jsme u těch nedostatků. Jinak zdění VPC na vazbu není žádný problém a na tu kondenzaci to nemá žádný vliv.
Odpovědět
Článek se načítá

Je pravda , že trubka na přívod vzduchu do potrub…
@puoo Takže trubku vyveďte nad střechu. Kromě té vlhkosti obvykle produkuje i smrad. Zateplete věnec. Na půdě je v zimě teplota jen o malinku vyšší než venku a proto ho musíte zateplit min stejně jako stěny. Sice to nesouvisí s tou vlhkostí, ale asi by jste měl přidat další vrstvu izolace na stropy. Jak silnou vrstvu tam máte? Pokud i po těch uvedených úpravách bude docházet ke kondenzaci, tak je problém s parozábranou. To se zamyslete, jak byla provedená a ukončená po obvodu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Ten věnec by bylo asi taky dobré shora zaizolovat…
@pyramis O víkendu se na ten Věnec vrhnu. Děkuji. Mám doma 160mm 0,37, tak snad to bude stačit kdyžtak bych musel ještě koupit.
Odpovědět

@puoo Takže trubku vyveďte nad střechu. Kromě té …
@zubr487 No, co jsem včera koukal tak je tam cca 40cm 0,33 vaty ty věnce přikreju teď o víkendu, tak uvidíme.
Odpovědět

@pyramis O víkendu se na ten Věnec vrhnu. Děkuji…
@puoo Tých 160 mm dajte vo dvoch vrstvách, to určite pomôže.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@puoo Tých 160 mm dajte vo dvoch vrstvách, to urč…
@roman_ já spíš přemýšlím zda to nějak neodvětrat buď ty mřížky, nebo treba dát vetrací tašky nad tento problém.
Odpovědět

@roman_ já spíš přemýšlím zda to nějak neodvětra…
@puoo Vetracie tašky nepomôžu. Jednak tam pravdepodobne už sú a jednak to vetrá priestor nad fóliou, vy potrebujete odvetrať priestor pod fóliou. Najjednoduchšie je prevŕtať otvory do štítov a dať tam napr. stovkové KG trubky a jednoduché vetracie mriežky. Každopádne by vyvedenie kanalizácie nad strechu malo podľa mňa problém úplne eliminovať.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@puoo Vetracie tašky nepomôžu. Jednak tam pravdep…
@roman_ trubku od kanalizace jsem vyvedl na strechu . Zitra tam zkusim dat vlhkomer. Vsude jsem dal 160mm vaty na ty vence. A situace bych rekl, ze je plus minus stejna. Hodne zalezi na pocasi venku no. Jeste me napdadlo uriznout to osb treba o 5cm aby se nedotykalo te folie, co myslite?
Odpovědět

@roman_ trubku od kanalizace jsem vyvedl na strec…
@puoo To asi ničomu nepomôže, ale asi ani neuškodí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?