Schodiště

Dobrý den, máme od projektanta navržené takovéto schodiště s půlenými podestami a rovnými schody viz obrázek s kótami, máte někdo zkušenost s takovýmto schodištěm nebo by bylo vhodnější začít stáčet schody a udělat stupně jako na druhém obrázku? Výška schodiště by měla být 309 cm. Je nějaké z těchto schodišť pohodlnější/lepší k chůzi?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bw87:

Dobrý den, máme od projektanta navržené takovéto …
@bw87 Úplne sa vyhnite lomeným schodom, aj s ohľadom na bezpečnosť a aj cenu sú lepšie priame stupne a podesta.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od bw87:

Dobrý den, máme od projektanta navržené takovéto …
@bw87 To co máte navržěno je rozhodně lepší než to stáčené. Ale jinak souhlasím s @roman_ ,že pokud by se tam našlo místo pro dva schody navíc, tak varianta s rovnou podestou bez lomených schodů by byla nejlepší.
Odpovědět
Profilova fotka
Rovné schody + podesta je jedno z mnoha řešení, co si v baráku chválím pokaždé, co po nich jdu :-).
Odpovědět
my právě už nemáme možnost upravit velikost prostoru, ve kterém budou umístěny schody, proto ty půlené podesty
Odpovědět
Schodiště s podestou je lepší, ale ne vždy je možné jej udělat. To vychází z prostorových možností prostoru kde má být schodiště zhotoveno, výšky nášlapu jednotlivých sschodů, jsou dané normami, z toho vychází určitý rozměr schodiště, pokud tam chcete podestu, tak ten prostor musí být dostatečný aby se tam ty schody včetně podesty vešly a schodiště splňovalo rozměry dané normami. Pokud není možná podesta, tak by jste museli mít schodiště točité. také jsme měli v plánu schody s podestou - ty se ale do stavebního otvoru nedaly umístit ( rozměry by nesplňovaly dané normy a asi by se po nich i špatně chodilo ), takže se muselo řešit schodišět s točitými schody. Chtěli jsme betonový monolit ( brali jsme od firmy napely Spiroll - u těchto výroba 3 měsíce ), u schodů výroba 1 rok ( měli moc zakázek a i když jsme brali panely - nic to neřešilo ), takže nakonec montované plechové schodiště ). Kdybychom upravili rozměr schodiště, ale na úkor rozměru obytných prostor, tak by se schody s podestou vešly, to jsme ale nechtěli, tak je schodiště točité - viz ten Váš druhý obrázek. I při tomto schodišti se řeší ideální výška schodu, včetně šířky schodu - stupně. Ideální je chodit uprostřed.
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě je lepší to první. Ty tři schůdky mezi podestami tak nevadí - předpokládám, že na provedení úplně rovné podesty a doplnění těchto tří schůdků do rovných ramen schodiště asi nemáte prostor. Každopádně varianta č. 2 z mé vlastní zkušenosti není opravdu moc bezpečná, schody v zahnuté části jsou fakt úzké, půjdete s košem prádla v ruce, nevidíte si pod nohy, a je to o malér. Nebo když člověk spěchá. --- Ing. Zuzana Křivánková Dotační specialista Úsporami.cz
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bw87:

Dobrý den, máme od projektanta navržené takovéto …
@bw87 Ak to nutne musí byť točité, tak aj tam platia normy, že každý stupeň musí mať v najužšom mieste šírku minimálne 130 mm a to v tom prvom prípade nesplňujete, pretože sa zužuje až do nuly. A pohodlnejšia bude podľa mňa varianta dva, akurát to bude drahšie. Vážne to nejde predĺžiť o jeden schod na každom ramene, že by vznikli aspoň dve štvorcové podesty bez lomených schodov? Po schodoch budete chodiť denne niekoľkokrát. To by som radšej ubral z inej miestnosti alebo z chodby. Prípadne prvý schod môže do chodby aj trčať.
Odpovědět
původně to bylo právě se dvěma podestama, ale právě kvůli tomu, že jsme zužovali tuto část u schodů, tak jsme to udělali tímto způsobem a dané podesty rozpůlili, ale také předpokládám, že chození po těchto schodech s půlenou podestou by mělo být pohodlnější, než v případě točitých schodů na druhém obrázku, právě, že mě někdo upozornil na to, žen, ale tato varianta nesplňuje tyto normy, proto jsem se tady chtěl zeptat na názory
Odpovědět
Ještrě když na to schodiště koukám - na tu druhou variantu, tak Vy máte točité již od začátku - my máme první 4 schody a poslední 4 schody rovné, to točení začíná až následně od toho pátého schodu, šířku schodu máme ( z hlavy asi 102 - 104 cm ). I po těch točitých se chodí dobře, jak jsem byl instruován - nejlepší je chození uprostřed schodů. Schody jsme měli instalovné co se vyzdilo přízemí, kdy vznikl prostor pro schodiště a byly používané celou dobu hrubé stavby a na nátěru schodů je vidět kde se nejvíc šlapalo ( zhruba uprostřed ) - to odpovídá doporučení. Hodně také záleží na šířce schodů, pokud by byly moc široké, tak to člověka nutí chodit jinde než uprostřed ( a to není zcela optimální ). Varianta s rovnou podestou by byla nejideálnější, ale jak jsem psal - nevešli jsme se rozměrem stavebního otvoru tak, aby byly naplněny potřebné normy pro rozměry schodů v této variantě.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Ještrě když na to schodiště koukám - na tu druhou…
@franti_p To ale nie je chyba stavebného otvoru, to je chyba projektanta alebo architekta, ktorý to tak nakreslil a potom je to chyba toho, kto to schválil. Ušetria sa 1-2 m2 úžitnej plochy na úkor pohodlia a bezpečnosti. A hlavne sa ani nič neušetrí, pretože napr. drevené schody sú podstatne drahšie, keď je každý schod iný, ako keď je tam jedna podesta a 18 rovnakých schodov.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@franti_p To ale nie je chyba stavebného otvoru, …
@roman_ ¨ Tak záleží na tom co člověk preferuje, jestli dá přednost většímu prostoru na schodišti, nebo obytnému prostoru, rovněž tak je podstatné z jakých rozměrů pozemku stavebník vychází, zda mu rozměr domu oproti rozměru pozemku umožňuje takovou či onakou variantu schodiště. U nás - pikud bych chtěl zachovat schodiště s rovnou podestou a nechtěli bychom přijít o část obytného prostoru v přízemí domu, tak bychom museli patřičně rozšířit rozměr domu, už vlastně od základů a základové desky. To točité schodiště není špatná varianta - i se po něm dobře chodí, jde jen o to co kdo preferuje, samozřejmě že na stáří by byla lepší varianta s tou podestou ( rovné schody - podesta - rovné schody ), to je samozřejmě pravda, ale stavba domu je někdy ( dost často ) o kompromisech ( jak technických, tak finančních, tak třeba i časových a podobně ). Samozřejmě že dřevěná varianta, kdy každý schod je jiný se prodražuje, ale nemusí být každý jiný - jak jsem psal 8 schodů máme rovných, další část je tvarovaná.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, po točitém schodišti se dobře chodí, pak po rovném se chodí ultra dobře. Dokonce se na něm i lépe vyhnou dva lidé. Ano všechno je o kompromisch, ale zrovna ta bezpečnost na schodišti by měla hrát prim. Ono, až se po tom třeba někdy někdo zklouzne a zlomí si nohu, tak se zjistí, že ten metr obytného prostoru navíc za to možná stál :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ja doporučujem alternatívu - plná podesta, ale rozdelená na 4 schody v trojuholníkovom tvare. Máme to tak a je to paráda. Do zákruty sa chodí luxusne. Presne to sedí na chôdzu. Fotka nie je moja, je vypožičaná z : https://www.pasiv-svepomoci.cz/2021/1... Dom je od @lucka_dc Ale inšpirovali sme sa práve tu.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od josefx:

Ja doporučujem alternatívu - plná podesta, ale ro…
@josefx Super, tohle je fakt pěkná inspirace.
Odpovědět
Profilova fotka
To je to stejné jako je v prvním příspěvku, jen tam chybí ty středové schody. Tedy tyto schody rovněž neplní normu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?