Opotřebení terasových prken

Zdravím vespolek 🫡 Tak jsme si se ženou konečně pořídili vysněná terasová prkna ze sibiřského modřínu. Už po rozbalení a montáži jsme se podivovali nad sukovitostí a dolepováním, a občas vypadlými suky na hranách dodaných prken. Nakoupili jsme schválně v kategorii A+ protože se nám líbí ucelenější barevnost (a třeba nějaký ten suk, ok) a prvních pár let jsme nechtěli ošetřovat barvou - takže jsme zaplatili nějaké prémium (asi 250,- na metr?) oproti AB / BC. Mávli jsme nad tím rukou protože dle tesaře co to pokládal "je to dřevo, musíte to tak brát". Je pravda že to má něco do sebe. No ale co je horší, teď jednou zapršelo, dva dny slunce a začaly se na dřevě tvořit trhliny které tam předtím nebyly - viz fotky suků a trhlin. Nikdy předtím jsme dřevěnou terasu neměli, takže nevím zda je to normální jev, ale moje první okamžitá reakce byla samozřejmě, že jim to jdu hodit na hlavu - mám totiž trochu strach jak terasa bude tímhle tempem vypadat za tři roky. Jako po deseti letech chápu že je třeba terasa na odpis pokud je namáhaná, ale 14 dní mi přijde docela rychlý (dali jsme si tam židle a jednou sušák na prádlo, to je veškerá dosavadní námaha terasy). Co vy na to, berete to jako "normální" a "to k dřevu patří"? Nebo mě podvedli a dali mi dřevo na odpis? Po všech těch problémech kolem dostavby domu už opravdu nevím jestli jsem magor, nebo jestli si ze mě někdo dělá dobrej den. Budu moc rád za jakékoliv zkušenosti, děkuju.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od liboor:

Zdravím vespolek 🫡 Tak jsme si se ženou konečně …
@liboor No nic moc to nevypadá. Ale záleží na tom, co je pro danou kvalitu garantováno. To může mít každý dodavatel jinak. Má na to nějaké technické listy nebo něco obdobného? Ale víc mě asi zaráží technika montáže. Že tam jsou tak viditelné ty vruty. To se přece v dnešní době dá dělat úplně jinak.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@liboor No nic moc to nevypadá. Ale záleží na to…
@jozkakomosny Což o to kvalita je nějaká, mohla by být lepší, ale to asi "polknem", vruty jsou viditelný, no zase příliš mi to nevadí, takže dobrý. Kdybych ale měl mít třeba na podzim totálně popraskaný všechny prkna, to už by asi nebylo normální ne? Nevím jestli jsou nějaký tyhle první praskliny dostatečný indikátor (jestli je to jako normální nebo ne), a pokud nezatlačím tak je mi úplně jasný že dodavatel mi opět řekne že "to víte, to je dřevo, ono pracuje" atd. V zásadě mi jde o to jestli někdo se sibiřským modřínem třeba prošel podobným procesem naštvání a pak se s tím smířil (a třeba to byly nějaký ty tři fošny který jsou nejvíc namáhaný při montáži), nebo naopak jestli je naprosto očividný že mě chtějí natáhnout, protože jsem kluk z paneláku a prostě tomu nerozumim :)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od liboor:

@jozkakomosny Což o to kvalita je nějaká, mohla b…
@liboor to není chyba dodavatele, ale vlastnost přírodního dřeva, nikdy nebude stálé, pokud to nebude "speciální dřevina", která zase ale nebude za 250,-Kč/m čtverec. Hodně blbý je po tom chodit třeba bosý. Ty vruty jsou velký špatný a po další zimě, resp, voda/mráz/teplo, přibude další peklíčko.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od liboor:

@jozkakomosny Což o to kvalita je nějaká, mohla b…
@liboor Máme z modřínu plot a vidím, co to postupně dělá. Samozřejmě praská a lehce se kroutí. Prostě je to dřevo. Mě se hodně nelíbí ty podélné praskliny, to by u nově položené podlahy opravdu být nemuselo. Jestli to bude pokračovat (jakože bude), tak za rok to můžete vyhodit. Jinak má samozřejmě pravdu @ozzy77, že je to dřevo a to bude pracovat. Zvlášť pokud tu terasu nemáte krytou. Máte tam alespoň nějakou impregnací, když už to nechcete natírat? A zaujala mě za Vaše zmínka, že už při montáži něco "dolepovali", to myslíte co?
Odpovědět
Viditelne vruty se uplne normalne delaji. Je to levnejsi reseni, nez skryte napojeni, o desitky tisic. Pokud to neni terasa, kde se chodi bosky a jsou malicke deti, byva to uplne v pohode...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

Viditelne vruty se uplne normalne delaji. Je to l…
@bayt Drevená terasa nebude na boso ani so skrytými vrutmi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@bayt Drevená terasa nebude na boso ani so skrytý…
@roman_ proc ne, my tak chodime :) ale upozornovali nas predem, ze s priznanymi spoji jsou okolo trisky atd. a pak by to neslo
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

@roman_ proc ne, my tak chodime :) ale upozornova…
@bayt Když se udělá pořádně řemeslná práce, tak není žádný důvod, aby u přiznaných spojů byly nějaké třísky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@bayt Když se udělá pořádně řemeslná práce, tak …
@jozkakomosny duvod je uplne nezavisly na remeslnikovi, to misto provrtani je proste vic namahane treba vlivy pocasi
Odpovědět
Profilova fotka
Když se použije vrták se správným záhlubníkem, tak žádné třísky nebudou.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od bayt:

@roman_ proc ne, my tak chodime :) ale upozornova…
@bayt však sa to má predvŕtať a začistiť vrtákom väčšiho priemeru, aby okolo neboli triesky. Alebo takým tým vrtákom 2in1 (vrták se záhlubníkem je asi správny názov). Za mňa mali byť väčšie medzery aj pri napojovaní prkien na dĺžku. Neviem, aký je celkový rozmer terasy, ale príde mi, že ak je ten kratší rozmer menší ako dĺžka dodávaného prkna, malo by sa to pokladať rovnobežne s kratšou stranou. Potom tam aspoň nie sú napojované spoje. Tie diery po sukoch a teoreticky aj tie pozdĺžne praskliny by sa dali doplniť tmelom, prípadne sa robí ešte taká vec, že sa zmiešajú jemné piliny z rezania toho istého dreva s lepidlom a sa to s tým opatrne dopatlá. Následne sa to prebrúsi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ozzy77:

@liboor to není chyba dodavatele, ale vlastnost p…
@ozzy77 počkat to prémium (tzn. cenový rozdíl A+ oproti AB) byl 250,- na metr, to dřevo je za 1100,- na metr @jozkakomosny to je právě to co mě děsí - ty podélný praskliny do půlky délky celé té fošny. To je snad jako na reklamaci a vyměnit hned teď, dokud to můžu přetřít a ne to vyměňovat příští sezónu až to teda definitvině rupne a nový prkna budou pak mít úplně jinou barvu než zbytek terasy. Natírané je to tímto https://www.barvy-na-drevo.cz/remmers.... Co se týče toho dolepování - tím jsem myslel že na dodaných prknech už bylo patrné dolepování pryskyřicí, zalepování suků zpátky do děr apod. (zase asi chápu že to je na dřevě běžný, jen to říkám v tom kontextu "prémiového" prkna) @josefx to vytmelení by bylo asi dobrý řešení, akorát jsou tady dvě čtyřmetrové prkna kde už je to podle mě nalomené do takové délky, že tomu jakoby ta "kosmetická" pomoc nestačí a asi se to bude muset vyměnit. Nebo by to ten tmel fakt udržel? jinak co se týče vrutů, tak ty jsou pomerně dobře hluboko a nepřijde mi ani že by kolem byly výrazné třísky - no zatím chodíme bosky a je to v pohodě. Zakrývání vrutů mi nepřijde že by bylo potřeba, vůbec mi to tam jako vizuálně nevadí, vážně řeším spíš kvalitu toho dodanýho dřeva
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od liboor:

@ozzy77 počkat to prémium (tzn. cenový rozdíl A+ …
@liboor Ty vruty jsou opravdu prasácky udělané. Některé lícují s povrchem, některé jsou zapuštěné trochu, některé hodně. Krásně to dokladuje třeba Vaše fotka č. 10. Co myslíte že se stane, když tam v zimě zateče voda?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od liboor:

@ozzy77 počkat to prémium (tzn. cenový rozdíl A+ …
@liboor Každý predajca by mal definovať, čo u neho znamená A, čo AB, čo B a čo premium A+. Najčastejšie sa dá nájsť na webe táto klasifikácia: https://rajdreva.cz/kvalita-dreva Neviem, či to vychádza z normy, alebo to má každý výrobca iné.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od liboor:

@ozzy77 počkat to prémium (tzn. cenový rozdíl A+ …
@liboor tys zaplatil za to co je na fotkách 1100,-Kč/m2? To ne že né?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od bayt:

@jozkakomosny duvod je uplne nezavisly na remesln…
@bayt my teď terasu řešíme z garapy a skryté spoje vs. plastový oddelovnik + delší kvalitní vruty nerez A4, nutný vrták se zahlubnikem apod. v porovnání vychází +- stejně cenově. Už to zdaleka není varianta dražší a už vůbec ne násobně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:

@bayt my teď terasu řešíme z garapy a skryté spoj…
@zmrz_lina my jsme staveli terasy ted a prave naceneni ze tri zdroju bylo o hodne hodne drazsi ...terasa je z termoborovice
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od bayt:

@zmrz_lina my jsme staveli terasy ted a prave nac…
@bayt tak možná když to dělá někdo. Ono to je pracnejsi, ale cena materiálu je fakt +- stejná, předevčírem vecer jsme to počítali. My si ji děláme sami.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:

@bayt tak možná když to dělá někdo. Ono to je pra…
@zmrz_lina Jo, je to nacenění řemeslníka, tj. materiál a práce...
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od bayt:

@zmrz_lina Jo, je to nacenění řemeslníka, tj. mat…
@bayt teď to zrovna objednávám, bereme teda ještě i terce a cena 14177 Kč provrtavana (bez vrtáku se zahlubnikem) vs. 17277 Kč za skryté. Házeli jsme si to ve dvou oknech obě varianty ještě jednou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?