Volba materiálu pro zastřešenou terasu

Profilova fotka
Ahojky Můžu vás poprosit o informaci z jakého materiálu jste realiziovali krytou terasu? jde o to že terasa je situovaná na jih takže to tam pere. Jedná se my spíše o podlahu terasy, takže z čeho ji udělat, rozmýšlíme se buďto klasika betonová deska a na to dlažbu, nebo jsem viděl pěkná videa kde udělají boky z betonových tvarovek něco jako na plot a vnitřek se uděla klasická dlažba, ta by měla mít odstín do šeda. Jenže se obávám že se to prostě pres den naakumuluje a bude tam vedro i přesto že to bude kryté. Pak mě ještě napadla velkoformátová dlažba. Rozměrove budeme někde kolem 4.5x7m. Konstrukce terasy bude z KVH hranolů a krytina bude to co máme na střeše čili pálená taška.
Odpovědět
Profilova fotka
https://youtu.be/oYJIyVMEi9o?si=UhsYy... Přikládám odkaz kde je zhotveno z dlažby a bloků. Tohle je docela pěkné a líbí se nám to.
Odpovědět
Viem ti povedat len svoju skusenost. Mam nieco podobne ako na videu - ztracene bedneni v hnedej farbe a betonovu dlazbu 60x40cm v sterkovom lozku. Napriek tomu, ze terasa (J-Z) je kryta, tak su miesta, kde na to slnko svieti a vtedy sa na tu dlazbu stupit neda bosou nohou. Nicmene udrzba je skvela - ak je treba vezmes wapku a celu ju umyjes. Cokolvek spadne na dlazbu, tak sa dlazba nerozbije, na rozdiel od keramiky. Mam pak dalsiu mini terasu, ktora kryta nie je. Tu mam z exotickeho dreva, takze na nu prsi svieti a snezi. Je prijemna na dotyk, tzn. ani slnko ju nerozpali. Nicmene s udrzbou uz je to horsie - mimimalne 1x rocne ju treba poriadne umyt a naolejovat. Terasove oleje nie su uplne levne, takze to kazdy rok nieco stoji... Nad keramikou som neuvazoval. Mne osobne nepride uplne prakticka na vonkajsie pouzitie...
Odpovědět
Kamarád má normálně betonovou desku a na tom nalepenou dlažbu, nedá se po tom v létě chodit... V rodině pak máme klasické betonové dlaždice, které sice taky teplo naakumulují, ale není to tak hrozné. Půjdeme taky toto cestou. Možná to není tak designové, je na výběr méně typů, ale podle mě praktičtější. Navíc, když nalepíš dlažbu, tak co si budeme. Bude to trpět v létě, v zimě a staří fachmani tvrdí, že se každá časem oloupe/vypraská. Což tak betonová neudělá a v případě nějakého problému jde lehce opravit. Ke stínění. Nemáte strach, že střecha z tašek zastíní interiér a pak tam budete mít pořád "šero"? V létě to asi nebude tak markatní, ale co zima.. My právě uvažujeme nad tvrzeným sklem a nad to pak nějaké stínění, které půjde sundat.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od deto_oesya:

Viem ti povedat len svoju skusenost. Mam nieco p…
@deto_oesya Ano musím souhlasit co se týče betonové desky a keramiky že je to náročnější hlavně na hydroizolaci, měli by se dávat speciální rohože a pak teprve dlažba. Takže právě více se přikláním k tomu řešení na videu. O dřevě jsme uvažovali, není to špatné když se to sladí vypadá to velice pěkně ale odrazuje mě ta starost o to dřevo, sice jsou na to materiály ale stojí to...
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Kamarád má normálně betonovou desku a na tom nale…
@rumcajk Ano už jsem to slyšel i od bazénáře kdy jsem se ptal jestli je vhodný udělat obložení bazénu s keramiky řekl že uvnitř dobrý ale venku nic moc že se semtam něco odloupne. Tudíž my přijde lepší řesení ta betonová dlažba. Ohledně zastínění my už bylo řečeno sousedy že si tam to světlo stáhly, ale na druhou stranu když je to takto odkryté tak to dost pere do oken a je v obýváku fakt teplo, takže má to své pro a proti.
Odpovědět
Máme, respektive budeme mít terasu rozměru 14 x 3 m, původně jsem chtěl použít keramickou dlažbu umístěnou na výškově laditelných terčích, ale tam prý bývá problém s tím, že se v mezeře mezi spodní deskou a dlažbou ( meziprostor kde jsou ty terče ) zadržuje teplý vzduch, který dlažbu ohřívá zespodu, navíc se v té mezeře drží napadaný bordel z mezer mezi dlažbou a také se tam drží různá havěť. Takže jsme původní záměr změnili a ta vrchní dlažba bude položena na vrstvě oddrenážovaného štěrku ( dole o něco hrubší, nahoře vrstva asi 8 cm jemná frakce - rejže ). Terasa bude zatím bez nějakého stínění ( situovaná na jihozápad - hodně sluníčka ), do budoucna bychm pak chtěli pergolu z hliníkových profilů nahoře dálkové ovládaná speciální látka, nebo žaluzie. To kvůli přizpůsobení zastínění dle světelných podmínek.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?