Dlažba i pod krbem?

Zdravím :) Chystáme se v nejbližší době objednat krb a čtu po internetu různé názory na to, zda vydlaždičkovat přímo i to místo, kde krb stojí, nebo jej posadit přímo na beton a dlaždičkovat až pak okolo toho obestavění. V nějakém článku firmy, co dělá krby, psali, že se to má vydlaždičkovat celé, kvůli prašnosti betonu, ale úplně nevím, co si pod tím představit. Je to krb malý, takže o cenu těch pár metrů dlažby úplně nejde, spíš jestli to prostě není úplná blbost, protože jinak mi přijde, že všude spíš vložku posadí přímo na beton. Taky si říkám, že by mohlo být výhodou lepší rozložení hmotnosti (byť tedy náš krb bude mít lehce přes 100 kg, což není tak moc). Tak nevím, máte krb taky vydlážděný i přímo pod vložkou? Může to být v něčem nevýhoda, když se to udělá? (nebo je to v nejhorším jen práce/peníze navíc?) Díky :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od synura_p:

Zdravím :) Chystáme se v nejbližší době objednat…
@synura_p otázka je, jestli budete dávat krbovou vložku nebo krbová kamna. Pokud krbová kamna, tak určitě na dlažbu, pokud krbovou vložku a budete dělat její obezdívku, tak na beton. Standardně se ale prvně udělá obezdívka a až pak se pokládá dlažba.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od doog:

@synura_p otázka je, jestli budete dávat krbovou…
@doog Tak to je mi jasné, že u krbových kamen je dlažba všude :) Proto píšu o krbové vložce a jeho obezdívce, u kterého čtu názory na obě strany, o tom, že se to má vydlaždičkovat celé, píšou třeba tady: https://www.krby-fortell.cz/jak-sprav... Ale to právě nevím, jestli není hloupost, tak se ptám, jestli to má někdo taky tak.
Odpovědět
Profilova fotka

Zdravím :) Chystáme se v nejbližší době objednat…
@synura_p a to jdete krb stavět sami nebo přes nějakou firmu? jestli vám neumí poradit tam. no podle mě tam bude jenom obezdívka když se jedná o krb a né o kamna.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jiri_v:

@synura_p a to jdete krb stavět sami nebo přes ně…
@jiri_v Sami. Ale je pravda, že se můžeme ještě zeptat v té firmě, od které krb budeme kupovat, oni je případně i staví, tak by asi poradili. Ale právě se snažím to nejdřív pozjišťovat z různých zdrojů. Ono než jsem narazila na ten článek, na který jsem dávala předtím odkaz, tak by mě taky nenapadlo, že by tam mohla být dlažba i přímo pod vložkou - v žádném z X návodů a norem, co jsem o tom studovala, se o tom nezmiňují (jen píší, že si dát pozor na hmotnost, že dát raděj beton, než anhydrid, jak odizolovat zadní stěnu atd.), ale právě mě to zarazilo, že tady to doporučují kvůli té prašnosti, což na druhou stranu už jsem četla vícekrát - např. že k obezdění krbu použít rozhodně jen k tomu určené tvárnice, třeba kvůli tomu, že něco jiného může být prašné a pak ten prach v tom cirkuluje a může být vháněn do místnosti nebo tam působit jiné problémy... Ale jak říkám, zmínek o tom jsem našla minimálně, nedělalo by nám problém tam těch pár metrů dlažby navíc dát, ale jestli je to blbost, kterou kromě toho jednoho článku nikdy nikdo neviděl, tak to zas tak nutně dělat nemusíme :D Nota bene, kdyby to mělo kromě práce a peněz navíc i nějaké nevýhody (třeba estetické). Určitě je tu spousta lidí, co mají doma krb, kterým to dělaly profi firmy, tak jsem si říkala, že se někdo třeba ozve v duchu "nám teda pod krb žádné dlaždičky firma nedávala" nebo naopak "jo, my je tam taky máme" a pídila bych se dál.
Odpovědět
Pod vložku je zbytečná, my máme beton podkladní asi 15cm vysoký, tak jak v celém přízemí akorát pod tím a hotovo nic víc, ani pod krbem není polystyren. Obezdívka má asi 160x100cm. Beton je hned na sutinách a na něm to stojí, celkem asi 180 - 200kg s vodou. No a kdyby někdo řešil z čeho lze obestavbu. Udělala se obezdívka z popílkových černých něco jak škvárovek co byly na přelomu tisíciletí docela rozšířené, ne klasický YTONG bílý, ale ani ten nevadí. Dlažba se obehnala kolem asi metr před a půl metru kolem na lepidlo a tak za 15 let co se v tom různě topí to neudělalo nic a to je až po strop 270cm vysoká obestavba a uvnitř je celkem 22kW vložka a komínová trubka 1,5m dlouhá 200mm široká než ústí do komína a 5 větracích mřížek, tři důle a 2 nahoře.
Odpovědět

@jiri_v Sami. Ale je pravda, že se můžeme ještě z…
@synura_p prave jste psal/a o krbu. A krb je zcela něco jiného než krbová vložka (má otevřené ohniště). Raději mrkněte zde https://www.nejenkrby.cz/navody/stavb... je to vcelku hezky popsané, hlavně projděte sekci materiálu na obestavbu. A ano, dlažba pod krb je nesmysl už z důvodu založení obestavby (ta by neměla byt založena na dlažbu)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od doog:

@synura_p prave jste psal/a o krbu. A krb je zcel…
@doog Díky, jojo, tenhle návod přesně už mě taky zaujal. :) Ještě jsem narazila na tento: https://www.topsi.cz/a/navod-na-stavb... Já jsem to tedy vždycky rozlišovala na krb (tedy krbová vložka, která je obestavěná) a krbová kamna (samostatně stojící věc). A tedy i na drtivé většině webů, které se krby zabývají, mají tu terminologii takhle, alespoň na co jsem kde narazila ;) Otevřený krb už se snad dovnitř domů dnes vůbec nedělá, to max. někde ven do pergoly, alespoň jsem ho neviděla jinde, než někde na hradě :) Měla jsem na mysli tedy obezděnou krbovou vložku, ne kamna. A kolem a kolem tedy soudím, že dávat dlaždičky pod krb je každopádně blbost.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?