Dobry den, je tu nekdo, kdo vytapi drevostavbu pouze primotopy? Budeme mit nizkoenergetickou drevostavbu od Dumrazdva a ve standardnim vybaveni jsou pouze primotopy. Tlaci nas finance a na porizeni elektrokotle bychom hledali penize jen tezko. S primotopy ale nemame zadnou zkusenost, nikoho takoveho nezname. Dekuji za nazory. Lenka
Chci stavět dům: dřevostavba, 3 - skla, velikost půdorysu cca 10 x 11 m, bungalov, orientace východ - západ, tepelné ztráty cca 5,6 kWh.
firma mi navrhuje el. odporové kabely do kuchyně a obývací části s jídelnou...Do ostatních místnosti (ložnice a 2 x pokoje) přímotopy, koupelna a WC folie. Má někdo podobnou kombinaci a jak se osvědčila a co spotřeba? Měl bych mít tarif d45 (20+4). Díky za názory, rady i kritiku... 8-)
@fotrtom my mame podobnou ztratu a nam doporucovali krb s vykonem 4 kW - jinak bychom meli az moc teplo. Chteli jsme podobnou kombinaci, nakonec jsme se rozhodli pro samoregulaci Raychem (odporove) a folie do koupelny a male predsine. Momentalne zijeme s primotopy a budu rada, kdyz se je zbavim - bud mame doma zimu nebo moc horko. A je pravda, ze primotopem topis na 70 st., abys vytopil mistnost, podlahovkou pouze treba 24-30. I kdyz das podlahovku bude tarif d45 (topis elektrinou, je pak jedno, jak teleso, zda primotop, elektrokotel nebo jine). Vstupne investice jsou vyssi, ale mame k tomu termostat v kazde mistnosti a muzeme zatopit pred prichodem domu a doma nas ceka teplo. Takze je to plus na komfort.
Nas presvedcilo to, ze ten druh topeni si sam dokaze urcit, kde topit a kde ne - polozis na zem skrin a pod skrini topit nebude. Takze se nam zdalo, ze by se na tom i dalo usetrit.
Jestli ale najdes nekoho s kombinaci, kterou chcete vy, dej mi prosim vedet. O krbu neuvazujete?
@fotrtom To je max. výkon topení. Kamna môžu byť aj slabšie než 7 kW. Určite ich dajte. Dom nie je s tak vysokou TZ na topení čiste elektrinou.
Ale keďže ešte dom nestojí, je lacnejšie postaviť dom s TZ 2-3 kW. :-) Potom ku kamnám postačí zopár el. konvektorov po 50 €.
Přímotopy mají mnoho výhod, ale jednu velkou nevýhodu-zpravidla jejich provoz vyjde dráž.
Mám k tomu řešení. Namontujete zařízení, které sníží provozní náklady o 17,5 až o 25%.
Mám osobní zkušenosti a mohu to doložit.