Zdravím, koupili jsme si krbová kamna a nějak pořád nevíme, jak v nich topit, připadá mi, že z kamen ani nejde moc tepla (jedná se kamna Riano od Romotopu - dvouplášťová), pořád máme černé sklo a prostě pořád nevíme, jak na to Našel by se někdo, kdo by poradil krok po kroku, jak kamna obsluhovat? Moc díky za každou radu PS.: a jak má vypadat plamen v kamnech, má tam být nějaký nebo mají kamna jen svítit od žhavého?
Základ je určitě kvalitní dřevo, vysušené rok a více... My při zatápění nejprve dáme malou hromádku nějakých drobných dřívek, na podpal používáme takové malé hnědé kostičky, něco jako toto http://www.jpkkamna.cz/jpkkamna/eshop... dvě zapálíme, ony dlouho hoří a od nich chytnou ta dřívka, regulaci vzduchu máme plně otevřenou. Až dobře plně hoří přidáme pak už jedno nebo dvě větší polena a je to ;-) Plamen korigujeme regulací vzduchu a dřevo přidáváme podle potřeby, někdy už je tam jen žhavé, ale dřevo hezky chytne. Sklo se nám vůbec nešpiní, ale to může být druhem kamen...
@pesina Já myslím, že je to o dřevě, přesně jak píše Jahooodka. Musí být fakt vysušené a suché. Jinak pořádně nehoří a akorát zadýmuje sklo. Kamna máte podle mě kvalitní - Romotop je top. :-) Zkuste zregulovat přívod vzduchu. Tak do hodiny od zatopení by měl být otevřený. Pak můžete přiškrtit přívod, případněi klapku do komína. ;-)
návod k obsluze nefungoval? resp. není moc co radit, když nenapíšeš, čím topíte, jak zatápíte atd. ale každý výrobce kamen dává dostatečně podrobný návod k tomu, jak zatopit a topit.
špinavé sklo = špatné spalování - ať už málo vysušené dřevo, nebo špatný tah komína, případně přisávání falešného vzduchu do komína.
trochu mi to připomíná první zátop u našich krbovek s tahem komína, který nejspíš nebyl optimální - oheň se rozhoříval pomalu a dřevo plynovalo (kouřilo), ale kouř nechytil, začal se točit v kamnech a oheň zadusil. později jsem zatápěl s lehce pootevřenými zatápěcími dvířky a tím nedostatečný tah vyřešil. ale jak říkám- vstupní informace z Tvojí strany nejsou žádné, takže není moc co radit a obecných rad jak topit je bambilion -
https://www.google.cz/search?q=jak+sp...
no dřevo asi moc suché není, ale není mokré má cca 26%, zatápíme klasicky s třískama, problém s černými dvířky už jsme vyřešili, vůbec jsme netušili, jak topit a už jsme to docela vychytali, ale pořád máme problém s kouřením do místnosti :-(
@pesina ja při přikládání vždy nejdřív otevřu komínovou klapku a všechen ostatní vzduch zespodu úplně uzavřu. Dvířka otvíram velmi opatrně a pomalu. :-)
@pesina taky nám to smrdělo ze začátků do místnosti. Nech komínovou klapku naplno otevřenou tak na dvě, klidně i tři přiložení - dokud se nezahřeje komín. Jinak se ten kouř sráží zpět dovnitř a do místnosti..
Pak to už postupně přiškrcujem. Když přikládáš, musíš jí naplno otevřít. Po přiložení to nech pár minut stále otevřené. Až se dřevo pěkně rozhoří, pomalu utahuj. Snad to bude fungovat :-)
@jarkalada Kamna se nejdřív musí pořádně vypálit, takže prvních cca 5 zatápění může smrdět, to je normální, jinak regulace vzduchu naplno otevřená, dole se naskládají drobná dřívka, nahoru větší polena nebo brikety. Oheň jako plamen je velkej, pak slábne a nakonec je jen žhavé, případně malinký plamínek, pak se přikládá. Ze začátku přitápění je lepší mít regulaci vzduchu otevřenou, než to všechno chytne a pak se může trochu ztlumit. Sklo se moc nešpiní. Krbová kamna má teď čerstvě segra, tak to od ní vím, my máme klasický krb.
@pesina nám takhle "čoudily" kamna na začátku, furt mi přišlo, že je v baráku smrad, pak jsme zjistili, že nám pořádně netěsní kouřovod do komína, tak to chlap líp utěsnil a bylo po smrádku.
Jinak na roztopení používáme klasika papír, pár třísek a hoří to šup lup. A je třeba naučit se zacházet s regulací vzduchu, když se to moc přiškrtí tak to začerní sklo a při přikládání otvírat dvířka velmi pomalu, aby se nevyvalil případný dým do pokoje. Já ještě když přikládám tak u toho zároveň větrám
jak píšou holky, je to hodně o dřevě, musí být dobře vysušené, na podpal používáme peppo, jinak dřevo střídáme s dřevěnýma briketama nebo jak se tomu říká (takové ty válečky), dobře hoří a dávají dost tepla. Jinak otvírat dvířka pomalu, musí být páčky odtah do komína plně otevřené při otevírání dvířek, aby smrad nešel do místnosti. My jsme tak v zimě opékali i špekáčky v krbu a bylo to fajn :)
Rodiče mají také Romotop a tenkrát nám krbař radil používat na zátop Pepo, papír prý zbytečně zanáší roštík a pak to blbě hoří. Takže Pepo, třísky, polínka a nenaplnit víc, jak do poloviny. Primární vzduch musí být otevřený, to je ten dole. Nechat pořádně rozhořet. Správně by se mělo přikládat do žhavého, aby to nekouřilo. Při přikládání trochu otevřete dvířka, aby to chytlo tah a kouř se odsál do komína a teprve pak otevřete dvířka naplno. Tato kamna mají i sekundární spalování a to se ovládá pomoci táhla na dvířkami. Díky tomu kamna více hřejí a sklo by mělo zůstat čisté. Jinak hodně záleží na dřevě a když je studený komín, tak kamna také ze začátku blbě táhnou.
@mifkovicj ale treba mlada pani to pokoreni neni sranda ja wsem s rtyn stravil no teda dobre 2=3dny a je to skola skoro vysoka ale fakt treba to prestudovat lebo budete kurit bohu do kominqa aso sa povie