zdravím,
tohle téma se tu čas od času pravidelně vyskytne, minimálně v diskusi Kanadské sruby ... je několik stránek. Myslím, že mnoho přispěvovatelů už proto neodpoví. Hledat, hledat, hledat ...
PF
Dobrý den,
mám krb. kamna s výměníkem 11KW a chtěl jsem 1000L AN, jenže s ní pravděpodobně neprojdu dveřma, tak uvažuju o 750 litrové, jak dlouho s natopenou nádrží dokážu vytápět dům s TZ 5KW a podlahovou plochou 140m?
Díky za vaše zkušenosti.
Pokud budete uvažovat pouze čisté vybíjení, tj. nebudete zároveň topit a tedy akumulačku tepelně dotovat, vydrží Vám nádrž (plně nabitá na 80°C) pokrýt TZ 10,5 hodiny.
@jan_temr A mohla bych mít prosím dotaz i já? Jak velké nádrže se dají pořídit. Ptám se protože by mě zajímalo jak moc se dá při takovémto vytápění ušetřit. Rekonstuujeme dům a známý nám říkal že 5tis. nádrž mu topí 3 dny... je to možné?
Nádrže se dají koupit různě velké, my máme 1000L a je to tak s bídou na jeden den. Ale není to o šetření. Tu nádrž musíte nabít, tzn stejně tu energii zaplatíte. A následně ta nádrž má nějaké ztráty, takže vám část tepla uteče. Je to o pohodlnosti, naložíte kotel a natopíte si na týden a je klid. Ale úsporu v tom nehledejte.
Úspora nastane jen u malých nádrží - v porovnání s tím, kdyby tam nádrž nebyla vůbec. Kotlem topíte na 100%, tzn vysoká účinnost spalování a nevyužité teplo ukládáte do AKU nádoby. Případně ji natápíte NT tarifem (Aku tarifem).
@davescz Co znamená malých nádrží? 1000l nebo i méně? Stavíme bungalov o necelých 140m2 a chtěli jsme klasická krbová kamna, ale teď nás zase známý nahlodávají jít do krbových kamen s výměníkem ...Budeme mít podlahovku. Mohu poprosit o nějaké rady? Bohužel zatím o tom moc nevíme....
@tomulka1410 Musel jsem si to po sobě párkrát přečíst, než jsem pochopil co jsem tím myslel :) Je to psáno v kontextu toho, že nežli žádná nádrž, tak je lepší alespoň nějaká a pak lze ušetřit. Ale zároveň že topení z AKU není o šetření. Je to myšleno tak, že když budete topit v krbu a mít výměník, tak přes AKU budete teplo posílat i do podlahovky a v tu chvíli do ní nemusíte topit klasicky. No to je jedno :) Výměník lze mít i bez AKU, čistě napojený do podlahovky. Kamarád to takto má, cpe do podlahovky co se tam vejde a pak mu dalších 8 hodin hřeje. Ale rozhodně bych to bez AKU nedoporučoval. Rozhodně bych do okruhu dal menší AKU a na směšovač pro podlahovku.
@tomulka1410 Tak musíte si nejdřív rozmyslet, co od toho čekáte. Jestli uvažujete, že budete někdy topit jen tím krbem, jako třeba my - netopíme ničím jiným. A pokud ano, tak zda tím budete chtít ohřívat i vodu na mytí. Pokud absolutně neuvažujete o tom, že byste tím někdy topili jako primárním zdrojem, pak bych se na výměník vykašlal. Zbytečně do toho nasypete o 50 tisíc víc, ale hlavně výměník ochlazuje topeniště a oheň pak nehoří ideálně. U klasických krbovek dokáže krásně fialově plápolat dřevní plyn, protože jsou tam teploty kolem 600°. U vložky s výměníkem jsem v topeništi naměřil lehce přes 300°C. Je potřeba pořád topit, protože voda odebírá teplo.
Taky uvažujeme o podlahovém topení do celého domu (přízemí + podkroví = cca 130m2), které bychom rádi napojili na krb (asi s výměníkem a AKU vložkou, myslel jsem, že to tak musí být). Nemáte prosím někdo zkušenosti na kolik to tak vyjde? Předem děkuji.
Různě. Krb s výměníkem může stát 30, ale taky 60. Stejně tak nádoba může stát 20, ale taky 80. Vše je o provedení, značce a použitých materiálech. Obecně byste se měli vejít někam mezi 50-150 tisíc.
Prošel jsem hodně nabídek akumulačních nádrží a zaujala mě nádrž LMT 1000 d790 2V se 2 výměníky (2,6 m²) + 1 nerez výměníkem DN20 (3,9 m²) na přípravu TUV o objemu 1000 litrů za 28 tis. Kč. Co vy na ní?
Ahoj, ráda bych oživila diskuzi. Zvažuji koupi akumulační nádrže. Bohužel, prozatím poměrně dost tápu a nabídka mi to moc neusnadňuje. Jaký je rozdíl mezi aku nádrží a aku nádrží se zásobníkem? Ráda bych se dopracovala s vytápěním na úroveň, kdy nádrž zvládne bez zatopení v krbu vytápět dům (140 m2) cca 3 dny. Bez nutnosti vytápět vodu v bojleru. Je k tomu nutný právě zásobník? Jakou velikost nádrže zvolit nebo na jaké parametry se zaměřit?
Děkuju za každou radu, informaci, názor :)