Na jaký výkon jede vaše rekuperace při běžném provozu?

Dobrý den, jakou máte jednotku prosím a na jaký výkon vám obvykle jede? Případné, jaký je maximum, který používáte např. v případě návštěvy?
Odpovědět
Rekuperační jednotku máme Brink Flair 225, většinu času jede na minimální výkon 50 m3/h, v obývacím pokoji čidlo CO2, dle něj se výkon sám reguluje. Podlahová plocha 100 m2, 2 dospělí, 2 děti.
Odpovědět
Profilova fotka
Závisí na období - nyní jsem přepnul na "zimní" provoz, tj. tak 70m3 trvale, letní mám kolem 100, režim návštěva používám až při více jak 6 lidech a vzhledem k velkému objemu v obýváku to stejně skoro není poznat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rades89:

Rekuperační jednotku máme Brink Flair 225, většin…
@rades89 Jak máte prosím nastaveny parametry u CO2 čidla v menu jednotky? Díky
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

Závisí na období - nyní jsem přepnul na "zimní" p…
@radim2015 Fakt jen takhle? Mame jednotku Sabik 350, ale pojede na cca polovicni vykon (150m2) dum. Kvuli tomu, ze firma privedla ke kazdy vyustce jednu trubku misto dvou. Muzou to opravit, ale znamenalo by to provrtat cely strop ve skoro hotovym dome. A prej takhle to stejne staci. Cidlo mam VOC, jednorazove to u navstevy zvysi vykon, akorat si maknou asi motory.
Odpovědět
v noci na minime, cca 100, problem je ze nad 150 pocut prudenie vzduchu. inac ide na automatiku
Odpovědět
Mám Brink flair 325 řízenou 3x CO² čidlem (obývák, ložnice, dětský pokoj) ev. boost tlačítkem (koupelna, WC, kuchyň) . V továrním nastavení je minimální hodnota větrání 50m³/hod, dál pak 100, 150 a 250m³/hod. Rekuperace jede ale minimálně na 100m³ (nevím, kdy se používá hodnota 50m³) a při zvýšení hodnoty CO² dle nastavených parametrů min a max se zapíná na vyšší výkon. Továrně je tam na čidle CO² min. 400 a max 1200PPM. Jak píše apostol nad 150m³ už je slyšet proudění vzduchu, tak jsem zvýšil hodnotu min. CO² na 700 PPM a max na 1300 PPM, takže rekuperace jede většinou na 100m3 a při zvýšení CO² větším počtem osob v místnosti na 100-200m³. 250m³ mi to ještě nikdy samo nesepnulo. Jen boost tlačítkem, který máme v koupelně na WC a v kuchyni. pokud máte někdo nějaký sofistikovaný nastavení, tak se klidně podělte. Dík
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rades89:

Rekuperační jednotku máme Brink Flair 225, většin…
@rades89 Mám dotaz - řešíte, jestli u toho výkonu zajistíte hygienickou normu?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

@rades89 Mám dotaz - řešíte, jestli u toho výkonu…
@bayt Koupil jsem měřič CO2 a hodnoty jsou stále "v zeleném" rozmezí. Takže předpokládám, že ano. :D ...Děti jsou malé a v domě nejsme celý den.
Odpovědět
Profilova fotka

@rades89 Mám dotaz - řešíte, jestli u toho výkonu…
@bayt By som povedal, že hygienická norma na minimálny prietok vzduchu v m3/hod vychádza asi z nejakých meraní, aby sa tam udržala určitá hladina CO2. Ak má k rekuperácii senzor na CO2 (originálny k Brink Flair používa kvalitný a presný NDIR senzor), tak by mal byť vpohode a možno aj lepšie, pretože reguluje výkon na požiadavku CO2 (menej vymeneného vzduchu -> menšie straty + menej spotrebovanej el. energie nakoľko motory nemusia ísť na taký výkon). Navyše nikto mu to do domu nepríde zmerať. Ani pri dotácii NZU nikto nerieši, či sa po doložení papierov rekuperácia používa a na aký výkon.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od apostol:

v noci na minime, cca 100, problem je ze nad 150 …
@apostol Podle vlhkostí asi budeš mít problém při nižších teplotách. Já mám nyní 54%, ale v zimě mi to občas klesne pod 40% a to mám hooodně květin - 200+ květináčů.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

@apostol Podle vlhkostí asi budeš mít problém při…
@radim2015 mam entalpicky vymenik, problem bude v tom ze momentalne mam nastavenu cielovu hodnotu na 45%. asi by to stalo zato nastavit to na 50%.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@bayt By som povedal, že hygienická norma na mini…
@josefx No mne jde spis nez o dotace o dobre vnitrni prostredi. Cidlo nemame CO2, ale VOC.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Ahoj, chtěl bych oživit trochu toto téma. Mám rekuperaci Brink Flair 325 a poměrně členitý bungalov se spíše menšími pokoji (6+kk). V době stavby před dvěma lety jsem bohužel nevěnoval tolik pozornosti projektu rekuperace, a tak se snažím zjistit, jak je to vyřešeno, bohužel až teď, kdy je vše hotové a běží. Mám celkem 8 vstupů/výustků do místnosti (v obýváku 2x, v dětských pokojích po jednom, v ložnici, pracovně a technické místnosti 1x), odtahy v kuchyni, WC/koupelnách (celkem 3x), spíži a technické místnosti (tam mám i vstup). Pokud to správně počítám, rekuperace dá na maximální výkon 325m3/h, tzn. 325/8=40m3/hod. Do každého výustku mám pouze jeden přívod a ten dá podle mě co jsem někde četl max. 30-35m3/hod. To je podle mě hraniční přívod čerstvého vzduchu do místnosti. Pokud počítám, že člověk spotřebuje 25m3/hod, už v ložnici pokud jsou dva lidé to nevychází ani kdyby rekuperace jela úplně naplno (což nejede, většinou tak na třetinu výkonu). Jak to tedy reálně funguje? Dokážu si představit, že človek v klidu nebo ve spánku spotřebuje míň vzduchu (15m3/hod), ale i tak mi to vychází, že ta rekuperace musí být poddimenzovaná. Na druhou stranu takto se to většinou navrhuje vždycky (rekuperace pro normální RD výkonnostně 300-400m3/hod). Mám samozřejme možnost tam dopojit nějaký okruh nebo mi může i firma přenastavit průtoky, ale nevím, jestli to něco řeší - nominální výkon je daný jednotkou a to už neovlivním. Spíš mám nejspíš nějakou chybu v úsudku. Na jaký výkon máte nastavenou rekuperaci, pokud máte řízení čidlem CO2 (což já nemám)? Uvažuju nad tím špatně? Děkuji za rady a za případně osvětlení :-). Zpětně bych možná uvažoval o silnější jednotce (Flair 400), případně o zónové regulaci. Ale možná je to zbytečné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mirez:

Ahoj, chtěl bych oživit trochu toto téma. Mám rek…
@mirez Nam vyrobce rekl, ze spravne by se melo za hodinu obnovit cca tretina az polovina objemu vzduchu v mistnosti... Jinak vtipne je, ze nikomu rekuperace nebezi (?) podle norem, protoze by meli kor v zime silene suchy vzduch. Ted me kdyztak nekdo opravte. Nam tedy treba v loznici jede privod na 20m3/hod a je to pry zcela dostacujici.
Odpovědět

Ahoj, chtěl bych oživit trochu toto téma. Mám rek…
@mirez btw.kde jste prisla na to, ze clovek spotrebuje 25m3/hod vzduchu? Je to spis 0.5m3, ne?
Odpovědět

@mirez btw.kde jste prisla na to, ze clovek spotr…
@bayt 25 m3/h na osobu je podľa normy. Do ložnice je to na dve osoby cca 50 m3/h, flexi potrubie 90 mm je už na hrane, bude kvôli vyššej rýchlosti prúdenia vyššia hlučnosť, ale niekto to vôbec nevníma a prievan to neurobí. @mirez nechajte si nastaviť prietoky do jednotlivých vetví podľa toho, koľko ľudí v danej miestnosti bude spať. Ložnica 50, detská izba pre jedného 25, pracovňa 25-40, zvyšok do obývačky. Väčšinou to ale nepôjde na 100 %, norma je dosť prísna, stačí aj menej. V čom vidím problém je pomer výustkov o prívod/odťah. 8/3 ak nie sú odťahy zdvojené tak to bude problém. Pretože celý výkon pôjde cez tie tri odťahy. Dal by som do technickej odťah miesto prívodu, bude to viac vyrovnané.
Odpovědět
Díky za odpověď. Bude to asi skutečně tak, že norma bude dost přísná. Zpětně bych asi udělal do ložnici dvě větve a ostatní řešení je myslím ok. Jak píšu mám spoustu malých místností a ten nominální výkon jednotky není tak velký. Mám navíc to flexi potrubí o menším průměru 75mm. Problém je, že výkon 325m3/h dělím na mnoho místností. Často se stává, že se děti bojí a já musím spát s nimi v jednom pokoji, kde je jedna větev a to je v háji, i kdybych to pustil naplno :-). Na druhou stranu děti asi nemají potřebu při spánku 25m3/h. Když nad tím tak přemýšlím, tak mi prostě velký smysl dává zónová regulace (přepínání mezi denními a nočními místnostmi), tam se potom ten výkon jednotky rozprostře (v noci nepotřebuji ventilovat obývák a pracovnu, ale potřeboval bych víc od pokojů). Tak či tak musím si pořídit CO2 měřič a vyzkoušet to. Údajně se ty měřáky ale hodně liší kvalitou, tak nevím do čeho jít. Odtahů je víc, asi jsem to špatně napsal - 4x koupelna/WC, 1x technická, 2x kuchyň, 1x spíž. Tzn. odpovídá to těm vstupům, což je asi v pořádku. V technické místnosti je přívod i odtah, nevím proč, prý se to tam má mísit. Já jsem ale přívod zaškrtil, příjde mi to zbytečné.
Odpovědět
Profilova fotka

Díky za odpověď. Bude to asi skutečně tak, že nor…
@mirez tak zrovna brink má možnosť zónovej regulácie. Stačí dokúpiť od nich ten rozdelovací T-kus a pripojiť to káblom k jednotke. Navyše má brink modbus, takže sa to dá ovládať aj cez mobil po troške laborovania. C02 čidlo sa dá zbastliť z ESP32 a SCD30. Obidvoje zohnateľné na aliexprese (používam doma). Examples s hotovým kódom zrovna na toto čidlo je plný internet. Mne to reportuje hodnoty do homeassistantu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@bayt 25 m3/h na osobu je podľa normy. Do ložnice…
@roman_ No to je prave ono, z ceho tato norma cerpa? Co ja vim, jsou dve - jedna pocita s mnozstvim osob (ta je nizsi), jedna ciste s podlahovou plochou. Pokud se bavime o podlahove plose, tak na to nikdo v rodinnem dome nevetra, protoze by mel extremne suchy vzduch. A navic doporuceni u dvou osob v loznici je vymena poloviny kubatury mistnosti, to prece vymenite pri polovicnim udavanem objemu. Kdybystw v baraku realne vetral, jak pisete, odskace vam klidne kvuli suchu drevena podlaha od zeme.
Odpovědět
Kazdopadne jeden clovek potrebuje za hodinu 0.5m3 vzduchu a normy jsou vsude jinde stanovene tak, aby se obnovilo 0.3-0.6 objemu vzduchu mistnosti za hodinu. To je to, jak si nastavi lidi rekuperaci pri realnem provozu a jak jim to nastavi pri zprovozneni i vyrobce. Jinak receno, vubec nechapu, z ceho, proc a jak vychazi ta ceska norma 25m3/hod., resp. to je asi ale mysleno na cely dum ze? Druha vec je, ze ta norma mozna nepocita s kontinualnim vetranim ale s moznosti intenzivniho vetrani mistnosti, ktera predtim nekolik hodin vetrana nebyla. Budu rada, kdyz tohle nekdo osvetli :D
Odpovědět

Díky za odpověď. Bude to asi skutečně tak, že nor…
@mirez Asi jste si zvolil špatnou firmu anebo jste šel po nízké ceně. Mě hned při první schůzce doporučovali, že do ložnice určitě 2 přívody, někdo prý dává i 3... A také přívod odtah do kažné místnosti v domě. Tam kde to není, tak je to poznat. (takže např. máme i odtah v předsíni a přívod na chodbě) . To jen tak doporučení pro ostatní stavaře :)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od petr13:

@mirez Asi jste si zvolil špatnou firmu anebo jst…
@petr13 Prívod a odťah v rámci jednej miestnosti nemá moc zmysel. Potom ti behá vzduch len pod stropom. Navyše je väčšina miestností pomerne malá (do 14m2). Je lepšie, keď je odvod na chodbe a medzi tým sú buď podrezané dvere, alebo špeciálne obložky. Takže dlhšie trasy medzi prívodom a odvodom, aby sa ten vzduch po dome aj hýbal. Dva prívody na miestnosť sú lepšie, ale musí byť zónovanie, aby to rekuperácia stíhala. Ideálne v kombinácii s CO2 čidlom. Všetko je to o návrhu a koľko chce človek do toho naliať peňazí. Najlepšia varianta by bola možnosť zónovať každý jeden výstup/vstup. Ale také riešenie neponúka ani jeden výrobca, pretože to neprinesie o toľko viac úžitku ako rozdelenie domu na dennú a nočnú zónu. Čo sa týka hluku, skoro nikto neobaluje rozvody rekuperácie vatou. Ja som to tak spravil a rekuperáciu nie je počuť ani na maximálny prietok 325m3/h.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@petr13 Prívod a odťah v rámci jednej miestnosti …
@josefx špatně jsem se vyjádřil, nemám samozřejmě v jedné mísnosti odtah i přívod, myslel jsem odtah NEBO přívod... Odtahy mám v kuchyni(2x), koupelně, špajze, šatně, WC a předsíni.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od petr13:

@josefx špatně jsem se vyjádřil, nemám samozřejmě…
@petr13 To rozloženie jednotlivých koncových elementov sa dá podľa projektu ľahko domyslieť. Čo cca 10m2 to jedna trubka 90mm. Počet koncových prvkov môže byť odlišný od počtu trubiek, kedže koncové prvky váčšinou idú napojiť na 2x90mm trubku. V ideálnom prípade rovnaký počet prívodov aj odvodov čo sa trubiek týka, aby to bolo vybalancované. Mám: 50m2 kuchyňo-obývak: 4 trubky prívod (2 koncové prvky), 4 trubky odvod (2 koncové prvky) Pokoj 13.5m2: 2 trubky prívod (2 koncové prvky) Chodba 10m2: 2 trubky odvod (1 koncový prvok) Kúpelka 4m2: 2 trubky odvod (1 koncový prvok) TM 5m2: 1 trubka prívod (bez koncového elementu, odvod je cez stupačku v TM v 2NP) Schody: 1 trubka vývod (mriežka v sdk) Počet prívodov: 8 Počet odvodov: 8 2NP: Pracovňa 13,5m2: 2 trubky prívod (1 koncový prvok), 1 odvod (mriežka v šikmine sdk) Spálňa 24m2: 2x2 trubky prívod (2 koncové prvky) Detská 24m2: 2x2 trubky prívod (2 koncové prvky) Kúpelňa 6m2: 2 trubky odvod (1 koncový prvok) WC+Mini TM 2m2: 2 trubky odvod (1 koncový prvok) Chodba: 4 trubky odvod (2 koncové prvky) Počet prívodov: 10 Počet odvodov: 9
Odpovědět
Díky moc za reakce. Já jsem práve firmu nevybíral, soutěžil jsem celou stavbu na klíč. Navíc jsem v době stavby měl bohužel jiné problémy s těhotnou manželkou, takže jsem všechno nedokázal pohlídat. Mít to všechno zdvojené asi není špatné, človek tím sníží rychlost v trubkách a tím sníží hlučnost. Jinak se to chová (pokud je zdvojené všechno) stejně (stejný výkon se rozdělí mezi více trubek). Já mám všechny přívody jednoduché, ale v kuchyni je odvod dvěma trubkami v jednom koncovém prvku a ve větši koupelně mám dva odvody. I s tímto řešením nevnímám žádnou hlučnost do řekněme 200m3/h, na které to většinou nepouštím. Jak jsem psal asi není takový problém nějakou trubku připojit (akorát bych se musel prořezat izolací a zase to zatěsnit). Zónové větrání asi řešit nebudu, musel bych si rozpárat strop v technické místnosti a přepojit to - navíc si myslím, že je dobré, když pro jistotu vším "něco" teče, aby se tam netvořila plíseň. Tak či tak mi z toho vychází, že ta norma je zbytečně přísná. V první řadě koupím měřák a pak bych řešil dodatečnou trubku. @josefx: Máš i senzory CO2, podle kterých se rekuperace ovládá? V jakém rozmezí se pohybuje výkon jednotky? Jinak já na chodbě nemám nic, myslím, že se to nedělá. Vzduch se tam dostane podřezanými dveřmi. V technické mám skutečně jak odvod, tak přívod, čemuž tolik nerozumím. Mimochodem trochu mě zklamalo, že mi rekuperace nedokáže rozvést teplo z krbu z obýváku i do dalších místnosti - minimálně třeba po chodbě. Měl jsem takovou falešnou představu, že by to mohlo takto jít. Problém zřejmě je ten, že mám spojenou kuchyň s obyvákem a mám tam jak dva přívody (obývák), tak dva odvody (kuchyň), takže i když zvýším výkon rekuperace ve snaze teplo více rozvést, tak se to všechno spolkne v kuchyni a jde to ven. Škoda, že i na těch odvodech nejsou talířové koncovky s možností to přiškrtit nebo trochu ovládat.
Odpovědět

Díky moc za reakce. Já jsem práve firmu nevybíral…
@mirez pokud nemáte v rekuperaci entalpický výměník (s vracením vlhkosti) tak v zimě se musíte řídít vlhkostí. Pro doporučený objem větrání by Vám klesala vlhkost pod hygienické normy. Některé rekuperace umí rozvádět teplo z krbu, ale musí to být rekuperace s cirkulačním režimem. Např. rekuperace Atrea R5
Odpovědět

@mirez V technickej je podhľad zbytočný, radšej mať prístupnú technológiu. Väčšina ale spraví strop aj v technickej, akoby to museli ukazovať každej návšteve.
Odpovědět
Profilova fotka

@mirez mám zatiaľ 1, ale nie je pripojený priamo na rekuperáciu. Je to bastl mikrokontrolér+senzor, dáta posiela do HomeAssistant. Ovládanie nateraz ručne, do budúcna automatizovane (HA bude po modbuse ovládať reku podľa čidla CO2).
Odpovědět

@mirez V technickej je podhľad zbytočný, radšej m…
@roman_ proto jsem si udělal v technické takovej ten rozebírací SDK strop z panelů. Když je potřeba tak jen sundám desky a jsem u rozvaděče vzduchotechniky.
Odpovědět

@mirez V technickej je podhľad zbytočný, radšej m…
@roman_ Strop v naší technické :) Je tam pár provizorních měření (už dlouho) a ještě je ve hře tepelný výměník do přívodu rekuperačky. Třeba to někdy učešu...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?