Odpověď na příspěvek od rades89:
Rekuperační jednotku máme Brink Flair 225, většin… @rades89 Jak máte prosím nastaveny parametry u CO2 čidla v menu jednotky? DíkyOdpověď na příspěvek od radim2015:
Závisí na období - nyní jsem přepnul na "zimní" p… @radim2015 Fakt jen takhle? Mame jednotku Sabik 350, ale pojede na cca polovicni vykon (150m2) dum. Kvuli tomu, ze firma privedla ke kazdy vyustce jednu trubku misto dvou. Muzou to opravit, ale znamenalo by to provrtat cely strop ve skoro hotovym dome. A prej takhle to stejne staci. Cidlo mam VOC, jednorazove to u navstevy zvysi vykon, akorat si maknou asi motory.Odpověď na příspěvek od rades89:
Rekuperační jednotku máme Brink Flair 225, většin… @rades89 Mám dotaz - řešíte, jestli u toho výkonu zajistíte hygienickou normu?Odpověď na příspěvek od bayt:
@rades89 Mám dotaz - řešíte, jestli u toho výkonu… @bayt Koupil jsem měřič CO2 a hodnoty jsou stále "v zeleném" rozmezí. Takže předpokládám, že ano. :D ...Děti jsou malé a v domě nejsme celý den.Odpověď na příspěvek od bayt:
@rades89 Mám dotaz - řešíte, jestli u toho výkonu… @bayt By som povedal, že hygienická norma na minimálny prietok vzduchu v m3/hod vychádza asi z nejakých meraní, aby sa tam udržala určitá hladina CO2. Ak má k rekuperácii senzor na CO2 (originálny k Brink Flair používa kvalitný a presný NDIR senzor), tak by mal byť vpohode a možno aj lepšie, pretože reguluje výkon na požiadavku CO2 (menej vymeneného vzduchu -> menšie straty + menej spotrebovanej el. energie nakoľko motory nemusia ísť na taký výkon). Navyše nikto mu to do domu nepríde zmerať. Ani pri dotácii NZU nikto nerieši, či sa po doložení papierov rekuperácia používa a na aký výkon.Odpověď na příspěvek od apostol:
v noci na minime, cca 100, problem je ze nad 150 … @apostol Podle vlhkostí asi budeš mít problém při nižších teplotách. Já mám nyní 54%, ale v zimě mi to občas klesne pod 40% a to mám hooodně květin - 200+ květináčů.Odpověď na příspěvek od radim2015:
@apostol Podle vlhkostí asi budeš mít problém při… @radim2015 mam entalpicky vymenik, problem bude v tom ze momentalne mam nastavenu cielovu hodnotu na 45%. asi by to stalo zato nastavit to na 50%.Odpověď na příspěvek od josefx:
@bayt By som povedal, že hygienická norma na mini… @josefx No mne jde spis nez o dotace o dobre vnitrni prostredi. Cidlo nemame CO2, ale VOC.Odpověď na příspěvek od mirez:
Ahoj, chtěl bych oživit trochu toto téma. Mám rek… @mirez Nam vyrobce rekl, ze spravne by se melo za hodinu obnovit cca tretina az polovina objemu vzduchu v mistnosti... Jinak vtipne je, ze nikomu rekuperace nebezi (?) podle norem, protoze by meli kor v zime silene suchy vzduch. Ted me kdyztak nekdo opravte. Nam tedy treba v loznici jede privod na 20m3/hod a je to pry zcela dostacujici.Odpověď na příspěvek od mirez:
Ahoj, chtěl bych oživit trochu toto téma. Mám rek… @mirez btw.kde jste prisla na to, ze clovek spotrebuje 25m3/hod vzduchu? Je to spis 0.5m3, ne?Odpověď na příspěvek od bayt:
@mirez btw.kde jste prisla na to, ze clovek spotr… @bayt 25 m3/h na osobu je podľa normy. Do ložnice je to na dve osoby cca 50 m3/h, flexi potrubie 90 mm je už na hrane, bude kvôli vyššej rýchlosti prúdenia vyššia hlučnosť, ale niekto to vôbec nevníma a prievan to neurobí. @mirez nechajte si nastaviť prietoky do jednotlivých vetví podľa toho, koľko ľudí v danej miestnosti bude spať. Ložnica 50, detská izba pre jedného 25, pracovňa 25-40, zvyšok do obývačky. Väčšinou to ale nepôjde na 100 %, norma je dosť prísna, stačí aj menej. V čom vidím problém je pomer výustkov o prívod/odťah. 8/3 ak nie sú odťahy zdvojené tak to bude problém. Pretože celý výkon pôjde cez tie tri odťahy. Dal by som do technickej odťah miesto prívodu, bude to viac vyrovnané.Odpověď na příspěvek od mirez:
Díky za odpověď. Bude to asi skutečně tak, že nor… @mirez tak zrovna brink má možnosť zónovej regulácie. Stačí dokúpiť od nich ten rozdelovací T-kus a pripojiť to káblom k jednotke. Navyše má brink modbus, takže sa to dá ovládať aj cez mobil po troške laborovania. C02 čidlo sa dá zbastliť z ESP32 a SCD30. Obidvoje zohnateľné na aliexprese (používam doma). Examples s hotovým kódom zrovna na toto čidlo je plný internet. Mne to reportuje hodnoty do homeassistantu.Odpověď na příspěvek od roman_:
@bayt 25 m3/h na osobu je podľa normy. Do ložnice… @roman_ No to je prave ono, z ceho tato norma cerpa? Co ja vim, jsou dve - jedna pocita s mnozstvim osob (ta je nizsi), jedna ciste s podlahovou plochou. Pokud se bavime o podlahove plose, tak na to nikdo v rodinnem dome nevetra, protoze by mel extremne suchy vzduch. A navic doporuceni u dvou osob v loznici je vymena poloviny kubatury mistnosti, to prece vymenite pri polovicnim udavanem objemu. Kdybystw v baraku realne vetral, jak pisete, odskace vam klidne kvuli suchu drevena podlaha od zeme.Odpověď na příspěvek od mirez:
Díky za odpověď. Bude to asi skutečně tak, že nor… @mirez Asi jste si zvolil špatnou firmu anebo jste šel po nízké ceně. Mě hned při první schůzce doporučovali, že do ložnice určitě 2 přívody, někdo prý dává i 3... A také přívod odtah do kažné místnosti v domě. Tam kde to není, tak je to poznat. (takže např. máme i odtah v předsíni a přívod na chodbě) . To jen tak doporučení pro ostatní stavaře :)Odpověď na příspěvek od petr13:
@mirez Asi jste si zvolil špatnou firmu anebo jst… @petr13 Prívod a odťah v rámci jednej miestnosti nemá moc zmysel. Potom ti behá vzduch len pod stropom. Navyše je väčšina miestností pomerne malá (do 14m2). Je lepšie, keď je odvod na chodbe a medzi tým sú buď podrezané dvere, alebo špeciálne obložky. Takže dlhšie trasy medzi prívodom a odvodom, aby sa ten vzduch po dome aj hýbal. Dva prívody na miestnosť sú lepšie, ale musí byť zónovanie, aby to rekuperácia stíhala. Ideálne v kombinácii s CO2 čidlom. Všetko je to o návrhu a koľko chce človek do toho naliať peňazí. Najlepšia varianta by bola možnosť zónovať každý jeden výstup/vstup. Ale také riešenie neponúka ani jeden výrobca, pretože to neprinesie o toľko viac úžitku ako rozdelenie domu na dennú a nočnú zónu. Čo sa týka hluku, skoro nikto neobaluje rozvody rekuperácie vatou. Ja som to tak spravil a rekuperáciu nie je počuť ani na maximálny prietok 325m3/h.Odpověď na příspěvek od josefx:
@petr13 Prívod a odťah v rámci jednej miestnosti … @josefx špatně jsem se vyjádřil, nemám samozřejmě v jedné mísnosti odtah i přívod, myslel jsem odtah NEBO přívod... Odtahy mám v kuchyni(2x), koupelně, špajze, šatně, WC a předsíni.Odpověď na příspěvek od petr13:
@josefx špatně jsem se vyjádřil, nemám samozřejmě… @petr13 To rozloženie jednotlivých koncových elementov sa dá podľa projektu ľahko domyslieť. Čo cca 10m2 to jedna trubka 90mm. Počet koncových prvkov môže byť odlišný od počtu trubiek, kedže koncové prvky váčšinou idú napojiť na 2x90mm trubku. V ideálnom prípade rovnaký počet prívodov aj odvodov čo sa trubiek týka, aby to bolo vybalancované. Mám: 50m2 kuchyňo-obývak: 4 trubky prívod (2 koncové prvky), 4 trubky odvod (2 koncové prvky) Pokoj 13.5m2: 2 trubky prívod (2 koncové prvky) Chodba 10m2: 2 trubky odvod (1 koncový prvok) Kúpelka 4m2: 2 trubky odvod (1 koncový prvok) TM 5m2: 1 trubka prívod (bez koncového elementu, odvod je cez stupačku v TM v 2NP) Schody: 1 trubka vývod (mriežka v sdk) Počet prívodov: 8 Počet odvodov: 8 2NP: Pracovňa 13,5m2: 2 trubky prívod (1 koncový prvok), 1 odvod (mriežka v šikmine sdk) Spálňa 24m2: 2x2 trubky prívod (2 koncové prvky) Detská 24m2: 2x2 trubky prívod (2 koncové prvky) Kúpelňa 6m2: 2 trubky odvod (1 koncový prvok) WC+Mini TM 2m2: 2 trubky odvod (1 koncový prvok) Chodba: 4 trubky odvod (2 koncové prvky) Počet prívodov: 10 Počet odvodov: 9Odpověď na příspěvek od mirez:
Díky moc za reakce. Já jsem práve firmu nevybíral… @mirez pokud nemáte v rekuperaci entalpický výměník (s vracením vlhkosti) tak v zimě se musíte řídít vlhkostí. Pro doporučený objem větrání by Vám klesala vlhkost pod hygienické normy. Některé rekuperace umí rozvádět teplo z krbu, ale musí to být rekuperace s cirkulačním režimem. Např. rekuperace Atrea R5Odpověď na příspěvek od mirez:
Díky moc za reakce. Já jsem práve firmu nevybíral… @mirez V technickej je podhľad zbytočný, radšej mať prístupnú technológiu. Väčšina ale spraví strop aj v technickej, akoby to museli ukazovať každej návšteve.Odpověď na příspěvek od mirez:
Díky moc za reakce. Já jsem práve firmu nevybíral… @mirez mám zatiaľ 1, ale nie je pripojený priamo na rekuperáciu. Je to bastl mikrokontrolér+senzor, dáta posiela do HomeAssistant. Ovládanie nateraz ručne, do budúcna automatizovane (HA bude po modbuse ovládať reku podľa čidla CO2).Odpověď na příspěvek od roman_:
@mirez V technickej je podhľad zbytočný, radšej m… @roman_ proto jsem si udělal v technické takovej ten rozebírací SDK strop z panelů. Když je potřeba tak jen sundám desky a jsem u rozvaděče vzduchotechniky.Odpověď na příspěvek od roman_:
@mirez V technickej je podhľad zbytočný, radšej m… @roman_ Strop v naší technické :) Je tam pár provizorních měření (už dlouho) a ještě je ve hře tepelný výměník do přívodu rekuperačky. Třeba to někdy učešu...