Podlahové topení - centrální nastavení teploty

Dobrý den, plánujeme do RD teplovodní podlahové vytápění. Firma nám doporučila nedávat do každé místnosti termostat, ale nastavit si jednou teploty na rozvaděči a více se o vytápění nestarat. Prý se to tak běžně dělá. Já si to moc nedokáži představit. Nyní máme na bytě v každé místnosti topné těleso, kde si můžu nastavit stupeň vytápění - pro každou místnost si tak můžu zvolit, jak moc bude vytápěná. Máte s řešením bez termostatu někdo zkušenost? Co když budu chtít jednu místnost vytápět více a druhou méně? Předem děkuji.
Odpovědět
Víceméně Vám radí dobře, pro kotel jen jeden termostat (teplotní čidlo), to se dá typicky někde na chodbu. Pak si můžete např pro okruh ložnice namontovat separátní regulaci např toto https://www.elima.cz/v/29289/pt14-ht-... Tím pak můžete jednotlivým okruhům ubrat teplotu (ale ne přidat). Akorát jich tedy nesmíte použít hodně (a hodně ubírat) protože pak může být příliž malý odběr tepla z kotle a ten bude cyklovat. Mimo toto lze samozřejmě některé okruhy na rozdělovači přiškrtit ručně nastálo, třeba pro chodbu nebo zádveří. Já to tak mám a není potřeba k tomu žádné zařízení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

Dobrý den, plánujeme do RD teplovodní podlahové v…
@exoslav Určitě je potřeba alespoň jeden termostat v tzv. referenční místnosti (RM). Ostatní místnosti se pak nastaví na rozdělovači v závislosti právě na této RM. Takže např. bude obývák RM a nastavíte si tam 22, ložnici si nastavíte rozdělovačem na 18. V obýváku klesne teplota na 21, tak se předpokládá, že v ložnici na 17. Termostat sepne, topení topí, dokud nebude v obýváku 22. Pak termostat vypne, v obýváku je 22 a v ložnici by mělo být 18. Je to samozřejmě méně přesné, než když máte termostat v každé místnosti. Ale je to zase levnější.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od wacko:

Víceméně Vám radí dobře, pro kotel jen jeden term…
@exoslav Nemáme žádný termostat, topíme podle ekvitermní křivky (podle venkovní teploty se nastavuje teplota topné vody). První topná sezona je na vyladění systému (průtoky na rozdělovačích, sklon a posun křivky) a pak už do toho nemusíte nikdy hrábnout.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

Dobrý den, plánujeme do RD teplovodní podlahové v…
@exoslav to, co Vám radí firma je dobře. Tady ani tak nejde o ušetření financí za regulace. Jde o to, že pro KK nebo TČ je ekonomicky výhodnější topit trvale co nejnižší teplotou. Pro TČ toto platí násobně. Proto se to dělá tak, že centrální teplotu regulujete ekvitermem podle venkovní teploty. Jednotlivé místnosti si doladíte omezením průtoků. Teplovodní podlahové topení má navíc obrovskou setrvačnost, proto to z termostaty funguje nekomfortně. To platí i pro centrální termostat někde na chodbě. S termostatem to pak funguje tak, že třeba ráno sepne a podlaha topí pár hodin. Interiárová teplota dosáhne nastavenou teplotu a termostat vypne. Jenže podlaha klidně topí dalších pár hodin a zbytečně dále navyšuje teplotu. Pak postupně vychladne a následně zase sepne termostat. Ve výsledku je to tak, že teplota jak v interiéru tak teplota podlahy se v průběhu dne periodicky mění. To není moc komfortní. Navíc pokud topíte TČ, tak klesá účinnost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@exoslav Nemáme žádný termostat, topíme podle ekv…
@kofejn Ano, proto v závorce píšu teplotní čidlo aby to běžný uživatel pochopil. Běžně se dává venkovní, pro ten ekviterm. Ale i vnitřní, které dokáže kotel umravnit např když jsou velké solární zisky ten den. Např kotle s LMS14 kde lze nastavit jak vliv prostoru tak i omezení teploty prostoru (parametr 750+760)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@exoslav to, co Vám radí firma je dobře. Tady ani…
@zubr487 Jen doplnění: To co popisujete je samozřejmě pravda. Ale dá se to regulovat hysterezí (pokud je nastavitelná podrobněji než 0,5).
Odpovědět
Dobrý den, nakonec jsme se rozhodli termostaty dát. Já jsem to pochopil tak, že tím budeme ovládat ventily na rozvaděči. Tzn. pokud budu chtít např. snížit teplotu v jednom pokoji, nemusím chodit až do technické místnosti a manuálně tam točit s kohoutem. Asi se to moc často dít nebude, když systém bude zaregulovaný, ale pro ty případy kdy ano, tak to bude pohodlnější. Navíc na displeji uvidím i teplotu a vlhkost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

Dobrý den, nakonec jsme se rozhodli termostaty dá…
@exoslav nenapsal jste, jaký kotel tam bude topit. V případě TČ je to úplně špatné rozhodnutí a v případě KK můžete mít problémy s cykloíváním kotle. Opravdu to funguje tak, že si to první zimu zkorigujete a pak na to nešaháte. Maximálně si centrálně přidáte nebo uberete. Vy si zřejmě myslíte, že PT funguje jako radiátory. Tak to zdaleka není. V případě radiátorů, kde je poměrně vysoká teplota se výkon prakticky nemění podle interiérové teploty. U PT se topí velice nízkou oběhovou teplotou. Výkon záleží na rozdílu mezi oběhovou teplotu a teplotou v interiéru. Takže jakmile se třeba díky sluníčku zvedne teplota v interiéru, tak se sníší rozdíl mezi oběhovou teplotou a teplotou v místnosti. Tím dojde automaticky ke snížení výkonu PT. Říká se tomu samoregulační schopnost. To je taky důvod, že na to opravdu nemusíte šahat. Nebo si představujete, že budete v průběhu dne měnit teploty v domění, že tím ušetříte? Pokud se jedná o novostavbu, tak na to zapomeňte
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@exoslav nenapsal jste, jaký kotel tam bude topit…
@zubr487 Dobrý den, ano můžu to porovnat pouze s radiátory. Ano, je to novostavba - dřevostavba. Nejde mi ani tak o schopnost měnit teplotu v průběhu dne. Ale např. v noci bych chtěl mít teplotu menší. Takto bych došel k termostatu a tam nastavil menší teplotu - na dálku utáhl ventil na rozvaděči. A moc nechápu, jak tedy TČ pozná, že se v domě díky slunečnímu svitu teplota zvýšila nebo snížila. Např. v zimě nechám otevřené okno v do obýváku - interiér tedy bude vyvětraný a hodně studený. Jak TČ pozná, že se tam snížila teplota a má dotopit? Bratr má podlahové vytápění, tak jsem se ptal jak to u nich funguje. Mají termostat v přízemí v chodbě a na základě jeho teploty TČ ohřívá vodu do podlahy. Termostaty v ostatních místnostech pouze regulují ventil. U nás to bude ale jiné, máme mít teplotní čidlo venku.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od exoslav:

@zubr487 Dobrý den, ano můžu to porovnat pouze s…
@exoslav Bratr má na 100% čidlo aj vonku. 99% čerpadiel beží na ekvitermu, ktorá sa riadi vonkajšou teplotou. Novostavba býva dobre zateplená a podlahovka má takú zotrvačnosť, že si možno ani za 12h nevšimnete zmenu teploty na termostate. Za mňa vyhodené peniaze.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

@zubr487 Dobrý den, ano můžu to porovnat pouze s…
@exoslav Pozná to snadno: když se místnost ohřeje, podlaha není schopná vyzářit do prostoru tolik tepla a proto stoupá teplota vratné vody = zdroj tepla ubírá na výkonu. Máte štěstí na firmu, že se vám nesnaží vnutit do systému kurvítko v podobě regulace okruhů.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

@zubr487 Dobrý den, ano můžu to porovnat pouze s…
@exoslav Zatím jste nenapsal, čím budete topit. Pokud se jedná o TČ, tak to znamená: 1) řádově 20000Kč za zónovou regulaci (termostaty, centrální jednotku a termopohony) 2) musíte zajistit dostatečný protok výměníkem TČ To se nedá zajistit, pokud Vám zónovka klidně pozavírá všechny okruhy. Takže musíte do systému přidat taktovací nádrž. Odhadem zase nějakých 20000Kč. 3) v případě TČ velice rychle klesá COP (účinnost) se zvyšováním topné teploty. Pokles je zhruba 1 až 2% na každý stupeň zvýšení oběhové teploty. Pokud si tam dáte termostaty, pak bude systém topit v průměru polovinu dne, ale musí topit dvojnásobným výkonem proti stavu, kdy topí trvale. Výsledkem je pokles účinnosti neboli budete mít vyšší provozní náklady. Opravdu si myslíte, že se to vyplatí? Firma Vám to samozřejmě ráda udělá. Jak TČ pozná změnu interiérové teploty jsem Vám vysvětlil. Jakmile se zvedne interiérová teplota, voda v trubkách se méně ochlazuje a TČ snižuje výkon. Navíc u nových TČ se používá regulace na vratnou teplotu. Vratná teplota v podstatě sleduje interiérovou teplotu. Pokud je to dobře izolovaná novostavba, tak zapomeňte na noční pokles teploty. Jedině na noc otevřít okna a místnost nechat pořádně vychladit. Musíte ale vychladit i stěny a podlahu, jinak po zavření okna teplota rychle vystoupá na původní hodnotu, protože tepelná kapacita vzduchu je nepatrná.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@exoslav Zatím jste nenapsal, čím budete topit. P…
@zubr487 Dobrý den, ano zdroj vytápění je TČ (NIBE split Lucie). Novostavba je sendvičová konstrukce s dřevovláknem jako kontaktní izolace. Uvniř panelů minerální vata. Máme i rekuperaci.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

@zubr487 Dobrý den, ano zdroj vytápění je TČ (NI…
@exoslav tak v tom případě zapomeňte na zónovou regulaci. Je to nesmyslné vyhazování peněz.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

@zubr487 Dobrý den, ano zdroj vytápění je TČ (NI…
@exoslav rádi vám tu dobře zkuste si něco nastudovat. Jak bylo řečeno v novostavbě zapomeňte na snižování teploty přes noc budova má obrovskou setrvačnost i s PT pokud to chcete pořiďte starý dům s radiátory tam to jde. Jaký kolik termostat uvnitř je blbost. Topit přes ekvitermu je nejlevnější řešení. Mít v každé místnosti termostat je úplně blbě celý systém to prodraží a roční náklady stoupnou a jako bonus máte spoustu dalších kurví.... Na pokažení. Moc nechápu proč se tu ptáte když vám každý říká si ty termostaty nedávat a vyje stejně chcete.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@exoslav rádi vám tu dobře zkuste si něco nastudo…
Dobrý den, nakonec je tedy dávat nebudeme. Děkuji všem za vysvětlení tématu a Váš čas.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

Dobrý den, nakonec je tedy dávat nebudeme. Děkuji…
@exoslav docela by mě zajímalo, zda Vás firma upozornila na nutnost přidat taktovací nádrž v případě zonové regulace. Je to takový malý bojler s objemem cca 100 až 200l. Tato nádrž není součástí vnitřní jednotky, kterou plánujete. Bez ní by se jednak TČ zasekávalo na chybě nedostatečný průtok a navíc čerpadlo si bere energii na defrost z okruhu. Pokud by se většina okruhů PT uzavřela, čerpadlo by zamrzalo.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@exoslav docela by mě zajímalo, zda Vás firma upo…
@zubr487 Dobrý den, ne, toto nezmiňovala. Příplatkové byly jen ty termostaty a hlavice na regulační ventily. Celkově to bylo kolem 25.000 Kč.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

@zubr487 Dobrý den, ne, toto nezmiňovala. Přípla…
@exoslav tak to jsou makovci. Bez tektovací nádrže nejde splnit podmínky TČ.
Odpovědět
Zajímavé, že třeba Loxone, který je brán za pokročilou technologii, dává do každé místnosti teplotní čidlo a vytápění se tím řídí.... pokud má navíc člověk krb a ví, že třeba o víkendu ráno si zatopí, tak večer přes apku vypne topení v obýváku aby se zbytečně netopilo když se ví, že ráno krb vytopí místnost celkem rychle a kdby jela i podlahovka, bylo by brzy pořetopeno...
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od suchyra:

Zajímavé, že třeba Loxone, který je brán za pokro…
@suchyra Logika v loxone nemusí riadiť teplotu podľa všetkých čidiel čo sú v dome. Môžeš si vybrať, podľa ktorého to pôjde. Sú tam skôr pre orientačné meranie, prípadne ako vstup, na ktorý môže reagovať iný akčný člen.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@suchyra Logika v loxone nemusí riadiť teplotu po…
@josefx Děkuji za odpověď. A je můj předpoklad v předchozím přípsvěku správný, že si mohu takhle regulovat/vypnout topení v obývací části kde je krb abych něměl přetopeno? Moc nechápu, že se někde uvádí, že když na JZ straně zasvítí slunce a zvýší se teplota v místnosti, tak Loxone vypne podlahovku aby nebylo přetopeno.. ale když je tam tak velká setrevačnost, má to vůbec efekt? Díky, ať se daří.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od suchyra:

@josefx Děkuji za odpověď. A je můj předpoklad v…
@suchyra Loxone robí presne to, na čo je naprogramovaný. A naprogramovať si ho môžete sám. Ak máte regulačné hlavice na rozvádzači topenia a do logiky si pridáte svoju vlastnú funkciu, že nemá topiť do obývačky, no tak nebude. Ako chytro si to vymyslíte je len na Vás. Kľudne si môžete do appky pridať funkciu, že keď stlačím tohle tlačítko, tak nebude topiť v baráku tč, lebo sa očakáva, že zatopím v kamnech. Buch hotovo. Proste blokácia podlahovky kým ja chcem. Prípadne si môžete pridať čidlo teploty a osvitu na JZ stranu domu a reagovať na neho. Možností je asi tak nekonečno. Tú podlahovku možno ani vypínať nemusíte - fyzika stále funguje. Studenšie teleso nemôže predávať teplo teplejšiemu telesu. V okrajovom prípade keby si mega pretopíte obývák a teplota vzduchu, poťažmo teplota podlahy bude vyššia ako teplota v podlahovke, tak podlahovka bude teplo odvádzať do iných miestností. Ale tohle je fakt už prípad, kedy by ste tam mali saunu. Problém je ale stále jediný - regulovať alebo zatvárať/otvárať jednotlivé okruhy podlahovky v novostavbe alebo aj v starom dome, ale dobre zateplenom, nemá zmysel. Podlahovka a celý dom má väčšinou takú zotrvačnosť, že v rámci jednotky hodín nie je možné dosiahnúť nejakej výraznej zmeny teploty. Také to, že si odpoledne vypnem topení v spálni aby tam večer bolo o 1-2°C chladnejšie nefunguje. Podlahovka a jej jednotlivé okruhy sa proste počas prvej topnej sezóne nastavia tak, aby bola výsledná teplota +- všade rovnaká, prípadne v kúpelni mierne teplejšie. Reguluje sa to preto, že firmy/živnostníci kašlú na profi návrhy podlahoviek a motajú to ako im to príde, takže potom sú okruhy rôzne dlhé a niekde to topí viac a niekde menej. V druhej topnej sezóne sa to môže ešte kus doladiť, pretože dom už viac vyschol. Obvykle sa na to potom už vôbec nešahá. Obecne platí, že čím menej sa nato šahá, tým lepšie.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od suchyra:

@josefx Děkuji za odpověď. A je můj předpoklad v…
@suchyra nemá to efekt. Navíc jakmile se v místnosti zvedně teplota, tak podlahovka automaticky sníží vyzařovaný výkon. Tady ale jde primárně o to, že tazatel má TČ. V tomto případě je nutné zajistit trvale určitý minimální průtok výměníkem TČ. Ten průtok je dost vysoký a pokud začnete nějakou regulací vypínat okruhy, tak v lepším případě se TČ vypne s chybovou hláškou. V horším případě se roztrhne výměník a můžete kupovat nové čerpadlo. Dále TČ provádí v pravidelných intervalech defrost. Při tom se přepne do reverního režimu, kdy ohřívá venkovní jednotku a teplo čerpá z vnitřního okruhu. Proto musí mít vždy k dispozici určitý minimální objem vody. Opět, pokud nějaká regulace pozavírá okruhy, TČ nedokončí defrost a účinnost TČ padá na úroveň eklektrokotle. Tyto hodnoty se ubvykle uvádí v tech. parametrech čerpadla. Takže pokud chcete blbnout s podobnou regulací, musíte do systému doplnit taktovací nádrž. Navíc se ve výsledku zhorší účinnost TČ.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?