Odpověď na příspěvek od jake88:
Ahoj, dobrý den, mohli byste mi prosím poradit? K… @jake88 Tlak na kotli a ventily spolu nijak nesouvisí. V té dolní bedně je rozdélovač. Dolní lišta je nátoková. Sem teče teplá voda z kotle. Ty červené základny a baňky jsou průtokoměry ukazující kolik vody protéká. Mělo by tam být za provozu. Otáčením průtokoměrů se nastavuje omezení průtoku, aby všechny okruhy topily vurovnaně. To bu mělo být nastavené, takže na to nešahejte. Na horní liště jsou ventily, kde si můžete uzavřít okruhy, kde nechcete topit. 9 a 10 ka jsou automatické odvzdušnovací ventily. Zde se jen zkontrolujte, zda jsou povolené ty plastovqá víčka. 6 a 7 jsou dopouštecí ventily. Ty jsou normálně uzavřené. Na dolní máte přovedenou pračkovou hadici, takže pokud bude na kotli nízký tlak, tak tímto ventilem a ventilem na začátku hadice dopustíte vodu na požadovaný tlak. 8 nevím kam vede. Vypadá to jako další dopouštěcí ventil, ale ten tam normálně není. Mezi lištami rozdělovače a kotlem je řada kulových ventilů. Ty mají být normálně otevřené. Používají se jen pro uzavření při opravách. Pod kotlem vlevo je dvojice kulových kohoutů to mezi nimi je filtr. Ten je potřeba občas vyčistit, ale to Vám zřejmě bude dělat servisák. Letní/zimní provoz se nastavuje na kotli. Na ty ventily prakticky nešaháte. Další otázka je, jaký tam máte tlak. Na kotli je ukazatel tlaku a ten se má nastavovat na hodnotu o 0.2bar vyšší, než na jaký tlak byla tlakovaná expanze v kotli. Takže v podstatě nikdo Vám nemůže poradit konkrétní číslo. Obvykle je počáteční tlak expanze 1bar a tlakoměr na kotli by tedy měl ukazovat 1.2bar. Občas to servisák dělá tak, že na tlakoměru vyznačí fixem správnou hodnotu. Takže co je podle Vás vysoký tlak? Je možné, že se nějaký neumětel pokoušel dopustit vodu a natlakoval to na plný tlak z řádu. To je samozřejmě špatněOdpověď na příspěvek od jake88:
Tak už jsem na to přišel, díky moc za rady @jake88 jaký tlak jste nastavil?Odpověď na příspěvek od jake88:
1,0 @jake88 To jste si někde zjistil? Obvyklá hodnota tlakování expanze je 1bar a tím pak tlakování kotle 1.2bar. Já nevím jak máte tlakovanou expanzi, ale toto je taková obvyklá hodnota pro jednopatrové domy. Nízká hodnota znamená, že může docházet k zavzdusneni topeni