Zdravím všechny, kteří se rozhodli si pořídit rekuperační jednotku. Zajímá mě váš názor na přivětrávání oknem v létě i při zapnuté rekuperaci.
Nemůžeme se s manžou shodnout, zda je to správné. On nechce za žádnou cenu okno otevřít. Já jsem astmatik a v noci se budím pocitem, že doma není vzduch :-p . Okno bych ráda otevřela, ale kvůli tomu, že máme rekuperaci jsme do oken ani nedávali sítě, takže neotvírám jednak kvůli komárům, kteří jsou teď přemnožení, jednak kvůli zapnuté rekuperaci a jednak, že si to manža nepřeje. A jak to děláte v létě vy?
(v zimě byla rekuperace super :-D , to je bezdebat)
@melin6 Nejsem odborník na VZT, ale určitě Pichler (nabízeli nám ji ve firmě, která nám dodává rozvody i jednotku) a co jsem se díval, tak ještě třeba Nibe, Stiebel-Eltron.
@olga1975 Na své rekuperaci mám možnost nastavit spodní a horní limity větrání, tj. v jakém intervalu má jednotka větrat. Tzn. nastavím si spodní limit, co nejníže to jde, a na jednotce samotné pak zapnu nejnižší stupeň větrání.
Pokud říkáte, že 20 % je ok, tak to nechte při spaní na 20 %, nebo to k větrání v noci nestačí?
@olga1975 Na čidlo kašlete, prostě si to nastavte tak, jak vám to přijde vhodné, tj. aby větrání účel splnilo, dalo se v místnosti dýchat a vy jste se dobře vyspali.
@olga1975 Tak já už nevím:) Píšete, že při 20 % je reku ok, tj. pochopil jsem to tak, že ji neslyšíte a spíte. Pokud navíc nepotřebujete pro ten komfort vyspání otevírat okno, abyste měli přísun vzduchu, potom bych to bral tak, že rekuperace plní účel.
@olga1975 A mají ty 2000 ppm nějaký pozorovatelný vliv na životní funkce? Vydechnutý vzduch obsahuje 50000 ppm, takže pár tisíc ppm navíc v nádechu nemáte šanci poznat. Co ale poznat lze, je elektroiontové mikroklima. To je ten laicky popsaný svěží venkovní vzduch :-) , když otevřete okno.
@josef_vavra
Ale kdyz je dum utesneny, nejak vetrat musim. Mate jine reseni? Obcas otevru okna (ted v lete mame otevrene skoro porad), ale ne dokonale vyvetrani to nestaci.