Výběr rekuperace

Ahoj, vím že je tady tohle téma už milionkrát, ale i když jsem všechno pročetl, pořád tápu. Potřebujeme do baráku dodělat rekuperaci, především kvůli vlhkosti, ale i na čerstvý vzduch a filtraci na alergeny. Máme užitnou plochu 96m2, 2 dospělí a 3 děti. Nechal jsem si udělat dva návrhy a docela se rozcházejí. Jeden je Zehnder ComfoAir E350VR s výkonem až 350m3/hod. Druhý je pro mě neznámá značka Aerauliqa QR180A s výkonem 177m3/hod. Od Zehnderu mi poslali schéma, kde to vychází na nějakých 180m3/hod výměna vzduchu. Co jsem četl, tak málokdy rekuperace jede na plný výkon, ale nevím, jestli by tedy ta aerauliqa stačila, nebo jít do něčeho silnějšího a známé značky, případně zvolit něco jiného (brink, nilan, paul novus???).
Odpovědět
Tak norma je nějak 25m3/hod. na člověka, tedy 100m3/hod. My máme Sabik, doporučil mit o švagr, který dělá ve vzduchotechnice. A zazím jsme teda hodně spokojení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od nihilises:

Ahoj, vím že je tady tohle téma už milionkrát, al…
@nihilises Mrknite sem, kapitola 6: https://m.tzb-info.cz/vnitrni-prostre... Doporučené hodnoty sú 25 m3/h na osobu, zároveň každá miestnosť aspoň polovicu objemu za hodinu. A potom aby v nárazovom režime zavládla odťahovať 150 m3/h z kuchyne, 90 z kúpeľne a 50 zo záchoda. Norma uvádza aj nižšie minimálne hodnoty (v tabuľke v uvedenom článku), to by mal systém určite aspoň papierovo zvládať. Reálne pri vetraní podľa CO2 beží jednotka na ešte nižší výkon než je minimum podľa normy, pokiaľ teda zrovna neorganizujete party.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme Termikon už asi pět let a funguje jak má, zatím s ní nebyl naprosto žádný problém. Ono je třeba si vyhlédnout v první řadě takovou firmu, která má dostupné servisní techniky a hlavně to budete mít blízko.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@nihilises Mrknite sem, kapitola 6: https://m.tzb…
@roman_ tohle u nas sedi mimo teda odtahy z wc/koupelny a kuchyne, ale mame odtah z WC misy napojeny do rekuperace, v kuchyni je maximalni odtah rekneme 100 m3/hod (normalne to pojede tak na 70m3/hod, takze presne nevim), ale mame digestor....s tim wc bysme museli mit snad dva odtahy po dvou trubkach, aby se tohle doporuceni naplnilo...
Odpovědět
Profilova fotka
O rekuperaci standardně nemáš po nainstalování vůbec vědět. Jenom si do kalendáře nastavíš upomínky na výměnu všech filtrů a tvůj život plyne dál. Osobně bych pod 350m3/hod nešel. Osobně bych něšpekuloval s neznámými značkami. Vem si první pětku na trhu Zehnder, Brink, Nilan, Paul Novus a jednu si vyber. Ať už je to podle ceny, projektu zdarma, ceny filtrů, dostupnost servisu kdyby něco.... Osobně mám Zehnder
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

@roman_ tohle u nas sedi mimo teda odtahy z wc/ko…
@bayt Doporučené hodnoty nemusia byť naplnené, ale ak systém nie je dimenzovaný ani na minimum (100 z kuchyne, 50 z kúpeľne a 25 zo záchoda), tak už je to blbé. A čo sa dimenzie trubiek týka, cca 45 m3/h je maximum pre flexi trubku 90 mm (vnútorný priemer 63 mm), takže do kúpeľne mám privedené dve. Odťah môže mať vyššie rýchlosti prúdenia, pretože väčšinou odťahujeme z miestností, kde zvýšený hluk zas tak príliš nevadí. Takže jednou trubkou zo záchoda 50 dáte bez problémov.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?