Výběr tepelného čerpadla

Zdravím, Stojím momentálně před výběrem tepelného čerpadla. Čerpadlo je vzduch voda. Bohužel jelikož nemám absolutně žádné znalosti v tomto oboru tak absolutně tápu ve výběru a každý říká něco jiného. První věc monoblok nebo split? Jaké máte zkušenosti? Vím že u monobloku je jednou z nevýhod považovano možné zamrznutí. Známý vodař říká že není důvod se obávat a ještě se v praxi stimto nesetkal (oblast jižní Morava) žádné vysokohorské podmínky:). Co se týče značek jaké doporučujete? Momentálně máme jako favorita nibe zde je ale vyšší cena. Za to např.. lg levnější ale mám informace že např.. reklamace jsou problém. Díky za všechny odpovědi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od patrik789:

Zdravím, Stojím momentálně před výběrem tepelnéh…
@patrik789 Zamrznutie je možné napr. v prípade dlhodobého výpadku elektriny. Čo sa síce môže zdať ako nereálne, ale pozrite sa, čo sa teraz deje v Jeseníkoch. Do monobloku by ale šlo napustiť nemrznúcu zmes. Mám síce TČ zem-voda, ale keby som mal vyberať vzduchové, boli by v hre značky Nibe, IVT a Acond, pričom posledná menovaná by bola horúci favorit. Česká firma, vlastný servis, vyrába z bežných komponent, ktoré aj po prípadnom krachu firmy ste schopní zohnať a majú fakt vychytanú reguláciu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@patrik789 Zamrznutie je možné napr. v prípade dl…
@roman_ kvůli zamrznutí se dávají nezámrzné ventily. Nemrznoucí směs většina výrobců určitě nedoporučuje používat-ničí to čerpadlo a zhoršuje účinnost.
Odpovědět
Moje doporučení, Bosch, Mitsubishi nebo Panasonic se systémem T CAP s chladivem propan. Zda split nebo monoblok je ještě více pro/proti než možnost zamrzání. (Viz www.stavporady.cz).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od patrik789:

Zdravím, Stojím momentálně před výběrem tepelnéh…
@patrik789 moje volba byl monoblock (spatřoval jsemu toho výhodu hlavně v tom, že když budu chtít někdy vyměnit, tak prostě jen vyměním tu kostku venku, naopak nevýhodu to, že při výpadku eletřiny v zimě riziko zamrznutí - to máme ale u nás vyřešeno záložní elektrocentrálou jako backup celého domu pro případ potřeby //cena 20tis). Co se týče TČ, tak jsme před 6 lety vybrali LG Therma monoblock, za tu dobu jeden servis (vada základní desky, čerpadlo neohřívalo TUV), vyřešeno v rámci záruky servisem od firmy, která tč dodala. Na náhradní díl se sice pár dní čekalo (byl údajně na centrálním skladu pro evropu) ale než přišel, tak mi servisák byl schopen nastavit tč tak, aby nebyl omezen jeho chod a použití (ale i bez toho byl pro tuv backup klasická el. patrona v nádrži). Pořizovací cena tehdy 120tis (bez tuv, s ní 150tis i s prací), takže za mě spokojenost, co se týče fin návratnosti, tak už jsem ok (což bych s NIBE nebo IVT ještě zdaleka nebyl a když vidím, kam se od té doby posunula hodnota SCOP a COP i u "neprémiových (rozuměj sériových) tč" jako je právě LG nebo Panasonic, tak jsem rád, že jsem tehdy volil jak jsme volil.
Odpovědět
Hlavně čerpadlo se zajištěným servisem - přímo výrobcem/prodejcem. Ať člověk nedopadne jako zákazníci Danfoss . . .
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?