Odpověď na příspěvek od miche1e:
Dobrý den, ráda bych se informovala, podotýkám ja… @miche1e V projekte budete mať PENB (energetický certifikát), ktorý uvádza tepelnú stratu domu v kW. Maté ho už? Podľa toho sa potom rieši čím bude najlepšie topiť. Možnosti sú radiátory (už sa skoro nepoužíva), do podlahy, do vzduchu alebo sálavé infrapanely. Zdroje tepla sú plynový kotol, elektro kotol, TČ vzduch/voda, zem/voda, vzduch/vzduch (klimatizácia). Kotol na pevné palivá, krb s výmenníkom alebo bez. Všetko má svoje pre a proti, záleží čo vám vyhovuje. Aby vám to schválili, musí vyjsť ten výpočet, projektant by mal navrhnúť vhodné varianty a kombinácie, ktoré prejdú. Dá sa to navrhnúť tak, že k TČ už nebudete potrebovať nič ďalšie, ale nemusí to výjsť. Najhoršie sú na tom veľké bungalovy s nepravidelným tvarom, najlepšie poschodové "kocky" s veľkými oknami na juh a žiadnymi na sever.Odpověď na příspěvek od roman_:
@miche1e V projekte budete mať PENB (energetický … @roman_ : mockrát děkuji za obsáhlou odpověď. Projekt ještě nemáme, je to ve vyřizování. Nejsme nároční, často spíme s otevřenou větračkou přes noc i v zimě, vytápíme radiátory ale jen v zimě a nijak zvlášt moc. Teplo máme rádi, ale přetopeno mít nemusíme. Zajímalo by nás, zda musíme mít dva obnovitelné zdroje? Nebo stačí třeba jen TČ vzduch/voda? Věděl byste poradit s čím ze TČ vzduch/voda zkombinovat? Popřípadě TČ vzduch/vzduch?Odpověď na příspěvek od miche1e:
@roman_ : mockrát děkuji za obsáhlou odpověď. Pro… @miche1e Obnoviteľný zdroj stačí jeden ale musí ho byť dostatočný podiel. Bez PENB je to ale iba veštenie z ruky, tu vám nikto konkrétnu odpoveď nedá. Tak napríklad čo sa týka TČ, rozhoduje tzv. SCOP faktor, čo je číslo, ktoré udáva koľko tepelnej energie v kWh uvoľníte pri spotrebovaní 1 kWh elektrickej energie v priemere za celú sezónu. Napr. SCOP faktor 5 znamená 1 kWh elektriny a 4 kWh tepelnej energie odoberie tč okoliu (vzduch, zem) a to je ten obnoviteľný zdroj. U mňa to vyšlo, že tč zem/voda mi stačilo, vzduch/voda by mi už nevyšlo a musel by som mať fotovoltaiku alebo krb. Rekuperáciu mám, to znižuje straty, ale primárne to mám kvôli vetraniu. Nedá sa to zovšeobecniť, dobrý projektant môže bilanciu vylepšiť napr. zväčšením okien na juh, pridaním zateplenia a podobne. Proste bez projektu a výpočtu ťažko radiť.