Vývoj cen TČ v roce 2023

Dobrý den, ve stavbě se posouváme dále a více se zaměřujeme na způsob vytápění. Vím, že přelom 21/22 a i přes léto byl zájem o změnu vytápění a TČ velký..ale zaznamenal jste někdo již nějaký mírný pokles v ceně čerpadel, nebo pokud máte zkušenost s instalací, tak již se ochlazuje poptávka? V podstatě řeším, zda čerpadlo začít řešit nyní (kdy mi to přijde uplně přepálené), nebo počkat na 3-5/23 co se bude s cenou dít. U cihel vidím již akce (to bylo loni nemyslitelé), prodej realit úplně stojí..Pravda, cena energií roste, ale i to by se mohlo s jarem trochu uklidnit. Stěhování bych ráda 8-11/23, takže zatím nespěcháme. Vím, ale že u některých výrobců je čekací doma i 8 měs. - ale to taky ovlivnilo množství objednávek, které podle mě postupně dojedou/doinstalují. Co si myslíte o nadcházejícím roce vy?
Odpovědět
Pokud chcete kvalitní TČ osvědčených výrobců, tak bych ho už teď objednal. My jsme objednávali TČ v květnu a dodání máme slíbené možná v únoru. Co já vím, tak těch objednávek je neskutečné množství, výrobci absolutně nestíhají a pokud už TČ dorazí, tak realizační firmy toho mají tolik, že na zprovoznění si také počkáte. Tím, že jsou dodací lhůty aktuálně tak dlouhé, tak bohužel dle mého toto šílenství ještě nějakou dobu potrvá.
Odpovědět
@blooddrunk Děkuji za komentář. Já si právě říkám, že jaro "šíleli" všichni a právě 2-4/23 dojedou tyto objednávky a otázka co se bude dít dál. Když dám na Heurece vývoj cen, tak je to úplný nesmysl kam to vylétlo a po létě už je vidět stagnace cen a u horších firem co se "přiživily" i dost zásadní propad. Na druhou stranu otázka, jestli inflace cenu nedožene, tudíž by se moc zlevňovat nemuselo a cena by spíše stagnovala, tím pádem by bylo zbytečné dále čekat.
Odpovědět
dodací lhůta 8-12m měsíců (u Nibe IVT atd.. tzv kvalita. Sleva - je scifi celý příští rok mají objednávky a lidé dál objednávání... uklidnění se čeká teprve konec 2024 ( TC jsou prepalene cenově o 1.5x násobek oproti roku 2020 neskutečné. Vyplatí se vzít chytrý plynový kotel za 60.000kč i s přípojkami 80.000 a bojlerem 25000 jste na 50% ceny TC takže se nikdy nevrátí TC - riziko plynu ? EU bude plyn vždy mít a snažit se zajistit.... cenově VZDY bude levnější nebo stejně drahy jako elektřina - takže návratnost mě nikdo nevymluví :_)
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že není na co čekat.Sice se moc nestaví,ale spousta lidí bude s končící životností svých plynových kotlů přecházet na TČ takže velká poptávka bude neustále.Navíc co jednou zdraží, dolů už nepůjde, výrobci a dodavatelé nemají jediný důvod slevnit.
Odpovědět
Žádné slevnění nebude . Jsme malý trh kde všichni hráči na trhu se sejdou na pivo a drží basu . Prostě nejsme USA či čína kde je velká konkurence . Tady vše zaplatí zákazník . EU si jen na jednotný trh hraje (korporace vozí kamiony zboží na jednotlivé trhy) .
Odpovědět
@jowana Jak říkám, dle mého není na co čekat a jak říká komentář výše, do roku 2024 se to podle mého také jen tak neuklidní. Co se týče dalšího pokračování jeho příspěvku, tak tu jeho onanii nad plynem bych raději ignoroval.
Odpovědět
@blooddrunk u novostavba /(nezkolaudované) není dotace na TČ, takže cenově za plnou cenu porovnání TČ/Plyn, raději dám 180t. za plyn kond. kotel - vydrží dejme tomu min 10let je klasika... nebo mám dát 400t za TČ co vydrží taky 10let a být IN ... Plyn tu kamaráde bude vždycky možná zředěný vodíkem , ale všechny kotle moderní mají H2 ready .. takže takový nesmysl že lidé z plynu budou chodit to TČ - je zbožné přání takových úředníku jako jsi ty...
Odpovědět
@7lucas7 já se tě kamaráde ale vůbec na žádný názor neptal a tazatelka očividně taky ne. Takže jak říkám, onanovat nad plynem bys měl jinde. Ideálně někde potají doma v přítmí.
Odpovědět
@7lucas7 1) u novostavby je potřeba řešit (platit) připojení na plyn, až do domu. TČ jede na elektro, které v domě už je. 2) rozdíl prvotní investice 220.000 Kč je nesmysl (pokud se nejde zemního tč s vrty). U mě to bylo 80.000 Kč (před 6 lety) 3) u plynu řešíte/platíte revize 4) životnost je otaznik u obojího, někteří výrobci tč dávají záruku 10 let na hlavní komponent (kompresor)
Odpovědět
A co takhle koupit levny elektrokotel,udelat pripravu na tepelko a pockat az to klesne. Ja mam akumulacku a v ni patrony,to je moje topeni. Za rok spotreba 10 Mwh,za vsechno,jsme ctyri s dvema detma. Tak si nemyslim,ze by vas to sezralo za tu dobu.
Odpovědět
Prosím k tématu 🙂 Plyn ve vesnici není - tak ho vůbec neřeším a elektrokotel podle nových norem nejde, musí být již obnovitelné zdroje, takže s elektrokotlem nezkolaudujeme..jinak byl původně v plánu, ale bohužel mít nemůžeme.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, řešíme trošku obdobnou situaci, jsme ve fázi, projektování a příští rok začínáme, bude to zábava.. Nicméně k věci, TČ je momentálně velmi IN a dobíhá spoustu objednávek atd.. takže to moc dolů nepůjde. My budeme mít zastavěno 180m2, vidíme to nejspíše na krb s teplovodním výměníkem jako hlavní zdroj + rekuperaci - pasivní, řeknu na rovinu pouze kvůli PENB, neboť to hodně pomůže, neboť ty jejich nesmysly co počítají klk musíte vyvětrat okny celou jednotku vzduchu oproti rekuperaci, je opravu nesmysl.. Ještě trošku plánuji nějak udělat teplovzdušný rozvod do koupelny - pouze na přechodné období jaro podzim - bohužel zatím nevím zda to půjde sloučit. S tím, že chci mít ještě elektrokotel napojen přímo na podlahovku (prý by to mělo jít) Na střechu chci dát nějaký solární panely(nejspíše 3) na ohřev TUV - na jaře, léto podzim by to mělo zvládnout komplet rodinu 2+2 a v zimě by se tomu trošku pomohlo. Plánuji mít rozvody na TČ, fotovoltaické panely, a tu dodělat v pozdější fázi na stylu dotace. Koukám hodně do budoucna, TČ bych rád dodělal a dal ho jako hlavní zdroj kvůli levněji sazbě a pak ho vlastně používal dokuď neodejde a potom bych topil jen elektrokotlem přímo (v zimě), jaro podzim by mi posloužil krb s horkovzduchem do koupelny, obývací pokoj společně s kuchyní by to vytopilo a chodby směrem do ostatních místností, aspoň trošku.. Pojedu stylem pasivní dům, topit se dle mě skoro nebude, nicméně kvůli PENB budu dělat tyto opičárny, dle mě, neboť s elektrickým koeficientem je to opravdu za trest.. Třeba jsem ti trošku pomohl, třeba ne. Nicméně, ať se daří, s pozdravem Vašek.
Odpovědět
Článek se načítá
@7lucas7 Nezapomněl jsi ještě na něco? Komín netřeba?
Odpovědět
Profilova fotka
@vasek_vabl_lachout No pokud pojedeš stylem pasivní dům, tak ten krb je dost problém, aby fungoval a přitom i hořel. Jen pro info - mám trošku větší dům a loni jsem topil pouze jednou klimatizací (není přepálená cena), tato sezóna topení ještě nezačala a jak se dívám na předpověď, tak tento týden u mě nezačne.
Odpovědět
@davex tak komín to je maličkost mě stál letos myslím že 1800 Kč komín plus 1000 revize. @mp77 no rozdíl už takový bude ceny jaké jsou teď za TC je hrůza teď za vzduch voda se platí stejně jako loni za vodo voda. A stejně u nich plyn není. Ale co vím od známých tak jak na jaře bylo ochlazení poptávky na plyn kotle tak už se to vrátilo zpět a jedou na plné obrátky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?