Ahoj, máme nový rodinný domek a přišel čas vybrat gril, líbí se mi tenhle https://diten.cz/kose-na-ohen/3824-ca... a chci se zeptat, jestli s ním prosím máte někdo zkušenosti? Děkuji
Jedině plynový. Zabudovat pěkně do venkovní kuchyně na terase. Kdyby to nešlo, tak alespoň stojatý do prostoru. Nic jiného nemá smysl co se komfortu týče.
Tak je rozdíl, jak moc často to člověk využívá. Jelikož přes sezónu griluji 2x denně každý den, tak je pro mě gril na dřevo absolutně nepoužitelný, nepraktický. Nicméně pokud griluje člověk jednou, dvakrát do měsíce, tak se to se dřevem asi dá zvládnout.
@blooddrunk To má každý jinak. Já si grilování jiné, než na dřevěném uhlí, neumím představit. Bavíme se o nějaké rodinné akci, ne dělání oběda. Plynový gril je pro mě prostě plynová plotýnka, kde otočím čudlík a dělám si maso. To už bych si raději maso udělal na elektrickém kontaktním grillu, kde to je úplně bez starostí.
Hmm, takže Vy máte nový rodinný domek, celou dobu jste neměl potřebu nic řešit, žádné problémy ani dotazy, až ausgerechnet teď si nevíte rady s grilem, a rovnou nám tu dáváte i odkaz na konkrétní obchod... 😄
@horst_fuchs ja třeba ne. Jen mám známe spis v bytech a tak se koukám po hodnocení na webových obchodech a heurekach a tomu věřím ale spis se ptám. Videl jsem třeba weber gril na dřevěné uhlí už od 3 tisíc Kč. Jen proste nevím co prakticky bude fakt potřeba. Marketing firem je silný a jsou schopni propagovat různé funkcionality které třeba ani nevyužiji. Jediné co mi snad přijde praktické je nějaký teploměr ve viku grilu, ale i tam to je s otaznikem zda je opravdu potřeba. Třeba ten. O jsem vide v nižší cenově relaci to neměl a měl dobre hodnocení. Já osobně pokukuji po tomto https://m.alza.cz/hobby/bar-b-kettle-... a opravdu to reklama není. Sehnat se dá kdekoliv, jde mi spis o módě a vlastnosti co berete jako klíčové.
Snad dvacet let se u rodičů válel nerozbalený gril, který jsem asi před čtrnácti dny složil na opečení buřtů. Co mě překvapilo, asi se dělá dodnes, našel jsem ho tu: https://www.aktualniletaky.eu/letak-k... (ten dole za 400). Brikety se chytnou rychle a ta prťavá potvora je příjemné překvapení.
Maso jsme ještě nezkoušeli, přiklopit to nejde, tak to asi žádný zázrak nebude. Ale pro rodinu na buřty a topinky je to super.
@blooddrunk
Hodit brikety do komina, podpalit a nasledne vysypat do grilu nie je nic, co by sa nedalo zvladnut.
Nicmene mal som pocit, ze tu je debata o grilovani, nie o vareni (2x denne).
😀😀😀😀😀
Plynoví nedoporučuji na tom to je jen ohřáté žádné aroma ohně. To můžete dát rovnou do trouby a dát funkci gril a je to to samé. Osobně jsem před 5 roky koupil takový tip https://www.avenberg.cz/z1423-multifu... ne přímo tuhle značku kopoval jsem to v globusu myslím že za 1500 a spokojenost teď si ho předělávam i na otočný gril. Je potřeba schovávat před deštěm aby nehnil. Osobně když chci silnou chuť přidávám do briket třísky třešně. A určitě na roztápění přikoupit komín. Co se týče prvního dotazů tak je to jen reklama za ty prachy takou blbost snad nikdo nekoupi.
@deto_oesya Já netvrdím, že to je špatně, ale já už si dřívkama a briketama prošel a stylem jakým já gril využívám je pro mě plyn jediná varianta. A co se nějakého aroma týče, tak to je částečně pravda. U buřtů asi chybět aroma kouře a dřeva bude, ale u panenky nebo svíčkové je to naprosto k ničemu. Ale všechno jsou to jen postřehy, ať si kolega pořídí, co uzná za vhodné.
@blooddrunk Tak u takového masa, které děláš jen chvíli, ti je jedno, kde to uděláš. Tady se jedná o třeba cigára, nějaké klobásy, špekáčky, nebo třeba i makrely které třeba chviličku jakoby zaudíš.
I u plynového grilu lze dosáhnout vůně... můžete použít smoker box a nebo třeba vlhke bukové štěpky v alobalu. Mňam.
My tedy taky přešly z dřevěného uhlí na plyn a zpátky se vracet zatím nechystáme. Též někdy grilujeme 2x denně.
Taky mam plynovy a pokud je clovek sikovnej, i z plynovyho grilu to chutna skvele....bracha je treba preopatrnej a kdyz griluje, tak je uz jedno, jestli to je z panve nebo z jeho plynovyho grilu... ja se to nebojim vorostovat a i plamenu se nebojim a je to normalne grilovany maso 🙂 ... i kamarad, co je zaprisahlej uhlogriller, priznal, ze to mam dobry 🙂) a grilujeme taky celkem casto a nerad bych tim neustalym dymem obtezoval sousedy 🙂 ...nemluve o tom, ze se griiluje...snime to a za hodinku treba jeste dostanem na neco chut a nemusim zas dlouze roztapet gril 🙂
@zdenek_valek to je přesně ono. Jsem rád, že to tu někdo napsal. Ugriluji, za hodinku má někdo na něco ještě chuť nebo dojde někdo nový, otočím kolečkem a za pár minutek má dotyčný člověk pěkně čerstvé, teplé maso nebo cokoliv jiného. Ale k tomu se musí člověk prostě dostat nejspíš.
@zdenek_valek Na to domácí grilování je plyn prostě dobrý. Je to bez problémů, zvládne to i amatér a u nějaké hovězí flákoty, která se dělá pár minut, nezískáš pořádně aroma ani z dřevěného uhlí. Ale to maso samo o sobě je prostě dobré bez koření, jen trochu odpočaté s hrubou solí.
Taky, když se rozhodnu s minuty na minutu, že budu grilovat, vezmu maso, kontaktní elektrický gril a jdu ven.
Jinak s tím smradem, nevím. Mi to třeba voní. V létě grilují sousedé ze všech stran a nepamatuju si, že bych někdy něco kromě vůně grilovaného masa nebo párků cítil.
@davex ono kontaktni gril je uplne neco jinyho 🙂 sam to vis 😉
Na plynovym grilu to maso jde udelat taky na plamenu ohne... ano, odkapava olej, kterej hori... ostatne ale stejne jako na uhli 🙂 ... jen s tim rozdilem, ze po dogrilovani jen umeju mrizku a je hotovo... zadnej zhavej popel 🙂 .... a kdykoliv zase zapnu a do 10 minut vesele griluju znova 🙂 ....
Nejsem zadnej "anti uhlar".... ale zaroven mi vadi, kdyz nekdo uplne nesmyslne znevazuje plynovej gril, na kterym to maso jde udelat stejne chutne a stejne dobre jak na uhelnym 🙂