Nějak se nemohu rozhodnou, zda si nechat udělat spíž nebo ne. Ráda bych jí měla, ale je fakt, že se díky tomu zmenší kuchyň. Tam kde by byla by vlastně mohla být větší skříň/skříně na ty potraviny taky. Také bych nemusela řešit odětrání spíže - muselo by být hned vedle vchodu.
Necháváte si do nového domu dělat spíž?
My taky nemáme místa nazbyt, takže spíž nemáme. Co jsem viděla spíže, tak stejně nebyly moc efektivně využity. Podél stěn plno polic. Pokud uděláte skříň, tak ji využijete plnohodnotněji. Toť má zkušenost.
@klara.t za mě nee. Já ji budu mít ve skříni v kuchyni, přijde mi to zbytečný. V bytě to taky tak mam a vyhovuje mi to maximálně ;-)
jo a já plánuju mít skříň o hloubce 60 cm, ale police jen 30, aby to bylo přehledné a na dveřích chci mít košíčky na lehčí potraviny a jiné drobnosti
@klara.t bohužel, zatim mam jen návrhv malovaný v ruce, jak to uvnitř bude vypadat ;-), ale bude to klasická skříň jen s 30cm hlubokými policemi a nějakými drátěnými košíky na dvířkách
ahojky, tak já mít spíž budu :-) v bytě jsem ji neměla, i když jsem měla kuchyň velkou i s potravinovou skříní, tak mi špajz docela chyběl :-N já jsem teda měla tu skříň ne výsuvnou, ale s policema.
Ahoj, my budeme spíž mít a to z několika důvodů - odvětraná, plno polic, uskladním tam cokoli, co mi bude jinde zavazet a nemusím utrácet za zbytečně předražené výsuvy, polovýsuvy, rohové skříňky a tak. Kuchyň bude funkční a nepřeplněná.........zbytek ve spíží - taková tajná komnata to bude.
ježíš koukám co jsem napsala, samozřejmě že SPÍŽ 8-) ...jo taky vidím výhodu, že se tam toho hodně vejde...ale jinak ty výsuvy, tlumiče, aventosy, to už v kuchyni neoželím...to radši ušetřím jinde. :-)
@nnora presne tak, skriňa zaberie viac miesta, nie je odvetraná a určite sa do nej nevmestí všetko to, čo do špajze. Ja špajzku mať budem (mám ju aj v byte), a je to neoceniteľný úložný priestor.
pokud je spíš jen např. vyzděný roh kuchyně, myslím, že zbytečně zabírá místo a v tom případě je lepší skříň nebo dvě.
Pokud je ale místo a počítá se s tím, že bude spíš větší, tak jsem jednoznačně pro spíž s regálama - dobře se do nich leze narozdíl od skříně, kde je ve finále vždycky něco zakládaného vzadu, vejde se tam mnohem víc věcí než do skříně a je to přehlednější.
Já mám kuchyň velkou, ale pokud mám mít od všeho něco do zásoby, tak by se mi to do jedné skříně asi nevešlo.
Další věc je, že mám ve spíži chladněji, takže tam můžu mít plno věcí, které bych do skříně v kuchyni nedala.
no právě takovou bych měla. Jen vyzděný roh v kuchyni. To už v tom rohu mohu mít tu skříň. Jinak jsem našla obrázek nějaké té skříně se šuplíkama. Nevím od koho to je, tak pokud je to něčí, tak se omlouvám. Mám to uložené v PC už dlouho. ted jsem to našla.
@klara.t ja jsem pro spis, mela jsem tam i ruzny mixery, vanocni formicky a kdesi cosi, ted mam komoru kus od kuchyne, stejne v ni ale mam uklizeny nejaky potraviny
Plus mam potravinovou skrin v kuchyni, se suplatama a v ni mam potraviny, co pouzivame porad
@breberka
Možná to je levnější, ale šuplata jsou fakt komfort. Vyjedou vám až do konce, krásně vše je přehledné a hlavně je tam pořád čisto. Hezky se v tom uklízí. Já bych za polici kvůli financím neměnila.
@klara.t
Já mám ty šuplíky zcela plné. Nemám ani boky z drátků. :-) Opravdu je to super. Je fakt, že třeba celé balení mléka koupené v akci mám v technické místnosti, ale s tím jsem počítala. V technické mám i malou teplotu. Myslím, že spíž v našem případě by akorát brala teplo z místnosti, protože by byla jistě odvětrávaná a chladnější a pořád by někdo nezavíral dveře. :-)
My máme spíž i v bytě a nemůžu si ji vynachválit. Do nového domu ji chci taky. Záleží na tom, co si budete chtít do spíže dávat. Pokud jen menší věci, jako mouku, cukr, těstoviny, rýži a další podobné potraviny nakoupené třeba do zásoby, stačí na to v pohodě potravinová skříň. My ale dáváme do spíže i bednu s pivama, PET lahve s pitím (když nakoupíme do zásoby, je jich klidně 30), zavařené okurky a kompoty apod., na to by nám potravinová skříň opravdu nestačila.
@siskin přesně tak, my tam dáváme jen mouku, rýži, cukr, strouhanku, sušenky, kávu, koření... pití bude v tech. místonosti a nebo v lednici, když se bude chladit ;-)
no s tím právě počítám. že to pití by bylo v technické místnosti, stejně tak mléko apod. To ´by mi tam nevadilo. Ted mám v bytě u kuchyně komoru, která mi slouží jako skladiště jídla, ale i žehlícího prkna, mixéru, toaleťáku, zavařenin, serepetiček apod. to vše by mohlo být klidně v tech.místnosti a zbytek by se vešel do nějaké větší skříně. Já také chtěla tu špajzku za každou cenu. Hlavně kvůli teplotě a odvětrání. Ale prostě se mi zdá nepraktická tam, kde jí projektant navrhl a jinam dát nejde :-(
My spíž máme, prosadil si ji manžel a jako dobrý, ale designově mi to moc nesedí protože jsou to dveře navíc mimo barvu linky a tak dále.Možná bych se příště spokojila jen se skříní na potraviny.
I já se přidávám a říkám ANO! Mám spíž hned vedle kuchyně udělanou z prostoru pod schodama a přesně jak píše @klara.t máme tak piva, vody, coly, vína, ostatní alkohol který se vytahuje jen párkrát do roka na party, brambory, okurky, marmelády, skleničky s kyselýma houbama, mléka,. ....... No strašně moc věcí, který se i líp skladují v chladnější místnosti než přímo v kuchyni. V kuchyni si všechny tyhle věci představit uskladněný nedovedu.
Varianta s technickou je taky možnost, záleží ale na projektu domu, pokud je technická dál než 5m od kuchyně je to opruz a taky záleží co v technický místnosti kdo má. Já bych u nás fakt jídlo a pití v technický místnosti skladovat nechtěla!!!
Tak za mně jednoznačně ANO!!!!Bez spíže bych se opravdu neobešla,máme tam vody,mouky,trvanlivé potraviny,ale také koš na tříděný odpad,mixéry a jak tady holky řešily,kam pověsit utěrky,tak visí tam,prostě taková místnost na ukrytí všeho,co nechci cpát do linky a nechci mít vystaveno.... ;-) ;-) ;-)
můžu se zeptat tech,kteri skladuji trvanlivejsi potraviny (napr ty mlika...) v technicky, jakou tam maji teplotu? my baracek nemame,jen zatim uvaztujeme,me by se spiz taky libila,ale prave me napadla i ta varianta mouka,ryze.... v potravinove skrini v kuchyni a zbytek do technicke,ale jelikoz my z panelaku nemame s domeckem zkusenost,netusim,zda se potravinam v technicke nic nestane :-N diky
@moudivlacek zatim nebydlíme, ale tchýně má špajzku a teplota je tam stejná jako v kuchyni, takže jen to nemá ve skříni, ale tam. Stejně se do žádné místnosti, kde neni teplota jako v lednici nemůžou dát potraviny, který se kazí, a to mlíko, mouka, rýže, pití neni (stačí tma a žádná vlhkost) - v obchodech to taky nemaji v chlaďáku ;-)
@breberka jasne,ja nemyslim teplotu jako v lednici,ale aby tam nebylo 20stupnu a nekazilo se to,netusim co kotel dokaze :-N vim,ze u nasich na chate je ve spajzce (samostatna msitnost 1,5*1,5m) bez oken je vetsi teplo nez v kuchyni,tak me to desi no,nakonec se muselo udelat odvetrani do garaze