Zdravím všechny příznivce domácí pekárny :-)
Po dlouhém rozmýšlení jsme koupili pekárnu ETA Siesta. V tuto chvíli si jí nemůžu vynachválit :-) Tak proto zakládám toto téma :-)
Zatím jsme upekli - nebo spíš pekárna upekla - dva chlebíky a jeden mazanec. Chleby ze směsí, mazanec dle receptu.
Věřím, že se tu určitě pekařky/pekaři najdou a budou sem vkládat již vyzkoušené receptíky, rady, postřehy, nápady nebo třeba hodnotit pekárny.
Budu se těšit x-) Verča
Vyzkoušeno - viz foto ;-)
RECEPT NA MAZANEC
Suroviny:
275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla nebo hery
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce vanilkového cukru (sáček)
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
Po zvukovém signálu přidáme hrozinky nebo kandované ovoce.
Nastavení pekárny: Program KLASIK (základní)/ stupeň propečení kůrky světlý/ velikost velký (II)
teda veru pěkné téma :) já teda pekárnu nemám, takže se budu nejdříve dívat a rozmýšlet, zda do ní také jít či ne .. můžu se zeptat kolik tě ta tvá stála?
@lucik1986 Paráda :-)
@baraz Koupila jsem jí na mall.cz za 1399,- akce doprava zdarma. V kamenné prodejně byla za 2190,- takže volba byla jasná.
Má 10 programů, 2 velikosti - 750g a 1300g, 3 barvy kůrky - světlá, střední, tmavá. Jednoduchá na obsluhu. Někdo možná řekne, že je obyč ... ale mně stačí.
V porovnání parametrů třeba s Moulinexem jedno a to samé, Ety mají vyšší výkon (800 W). Moulinex cenově dražší.
@baraz Má jinou chuť. Zkusili jsme ze směsi selský (světlý) a celozrný (tmavý). Chleby z pekárny jsou vláčnější a vlhčí - nebo jak to popsat. Zkrátka nejsou vysušený a ještě druhý den jsou jak čerstvý.
Sháním recepty na chlebíky jako je slaninový, česnekový, pivní, bramborový .... prostě dá se udělat dle vlastního gusta :-) Pečivo si uděláš kdykoliv potřebuješ a máš doma přísun čerstvého.
Směsi jsou cenově různě ... V Lidlu v akci jsem koupila 1kg směsi za 20,- a je to na dva chleby (2 x 750g). Bez akce stojí 35-40 ... Takže pak se vyplatí mouka, droždí atd.
Ten mazanec vyšel cca 11 kč + energie. V obchodě stojí od 30kč a více.
@baraz Klasický program se vším všudy trvá 3:20-3:30 (dle velikosti chleba)
fáze pečení:
Prvních 20 minut jako by nic nedělá, ale pekárna se zahřívá, motor neběží (člověk se lekne, že je rozbitá :-D ale na displeji ubíhá čas ;-) )
Dále míchá těsto, hněte, kyne a nakonec peče.
Lze využít odložený start, takže si to večer naprogramuješ a ráno vstaneš a chleba je hotový.
Jinak je tam program i jen na těsto, takže si v pekárně necháš udělat těsto na knedlíky, necháš vykynout a pak jen uděláš šišky a naházíš do vody uvařit :-)
Ahoj Verunko!! Tak vám přeji, ať pekárnička dobře peče a jste spokojení!! My jsme :-) Máem ETU Deliccu a paráda :-)
Pekla jsem v ní už i sekanou a byla výborná. Všechna šťávička v ní zůstala, takže nebyla vysušená a je to jiné, než když ji pečeš v troubě.
Posílám slibovaný receptík na slaninovo cibulový a sýrový chlebík :-)
Cibulový:
250 ml vlažné vody
1/2 lžíce octa
1/4 lžíce soli
1/2 lžíce cukru
500 g hladké mouky
1ks cibule
10g droždí
- droždí nedávám celých 10g, ale vrchovatou lžičku
- cibuli jsem restovala s anglicou slaninou nakrájenou na kostičky a přidala hned do připravené směsi, než jsem pekárnu zapnula. Byl výborný :-)
Sýrový
250 ml vlažné vody
1 rozšlehané vejce
1lžíce olivového oleje
4 lžíce kečupu
1 lžička (malá) soli
1/4 lžičky pepře
500g hladké mouky
1 lžička droždí
250g strouhaného sýra
-sýr přidat až po signálu pekárny
ahojky, když si to tady tak čtu nevím, zda odolám. Zatím jsem pekárnu nechtěla, že je to další rozměrný přístroj do domácnosti a není ho v panelákové kuchyni kde dát. Ale Vaše recepty mě moc lákají, nevím, nevím, či nebudu hledat místo kam s pekárnou?
@bambulka5 Ahojky, vítej tady :-)
No, abych řekla pravdu, myslela jsem si to samé - další krám do kuchyně :-D a myslela jsem si, že ta pekárna je maličkatá, ale je to větší ve skutečnosti :-) Ale opravdu velká spokojenost. Ovládání jednoduché ;-)
my máme pekárnu doma a i když jsme ji zatím vyzkoušeli asi 3x tak jsme spokojení :-) máme moulinex, chlebík je výborný a vydrží dlouho čerstvý, já jsem právě nejvíc nadšená z toho, že umí kynuté těsto, protože to je nad mé síly :-D 2x jsem to zkusila a 2x jsem buchtama mohla zabíjet :-)
Jinak určitě vyzkouším tu sekanou ta mě docela zajímá, děláte ji podla klasického receptu?? A taky se těším na ten odložený start, protože co je lepšího než se třeba v neděli ráno probudit a mít k snídani čerstvý chlebík :-)
@tatanab@veronika.deskova@lucik1986@baraz
@mayarengie Ahojky, sekanou jsem dělala úplně stejně ajko bych ji chtěla dát do trouby, jen jsem tu hmotu vytvarovala a dala na pečení do pekárny.
U nás chtěl pekárnu manžel, už hrozně dlouho. Já jsem tak dlouho odolávala, že ji nepotřebujem, že je to zbytečnost a zabírá to místo. S tím místem je to fakt :-D :-D ale jinak jsem s ní nakonec hrozně spokojená. Máme ji cca 4 měsíce a teď když si spočítám, na kolik mě vyjde chlebík z pekárny, včerně energie a za kolik se prodává v obchodě... Nedávno, když jsem chleba z nouze kupovala a dala za něj 35 Kč, tak mě skoro omylo. Už jen proto, že jsem ho kupovala čerstvý a na druhý den se s ním dalo zabíjet... :-D
@tatanab no to je pravda, v supermarketu už chleba kupuju jen vyjímečně, právě proto, že je hned druhý den tvrdý nebo se hrozně drolí, bohužel jsme zatím bez kuchyně, tak pekárna odpočívá v krabici, ale i když zabírá místo, tak se těším až ji zase zapnu...tu sekanou určitě vyzkouším stejně jako něco sladkého, láká mě ten mazanec, který dělala Verča :-) My jsme ji dostali k svatbě...chvíli jsem byla zklamaná, že je nenapadl třeba pressovač (byl to jediný věcný dar pokud nepočítám záclony :-) ) ale nelituji :-)
@mayarengie Ten mazanec mě taky láká :-)
Když jsme na ni vymysleli místo, tak jsem si říkala, kolik místa to zabírá a teď si nedovedu představit, že by tam nebyla :-D
@tatanab@mayarengie
No ceny chlebů v obchodech jsou už neskutečný. Dneska v Intersparu bramborový chleba, který byl za 19, pak 24 a dneska za 28 kč ... A přesně jak píšete, druhý den ho nikdo nechce.
Ten mazanec určitě zkuste, manžel se mohl užrat :-D
@veronika.deskova jo jo minule jsem v Albertu koupila obyčejnou šumavu, druý den na snídani jsem na ní nenamazala ani mazací sýr jak se drolila :-( kokala jsem na ty webovky, super recepty už mám stažený recept na ciabaty :-)
@bublinkak Díky díky. To je dobrá zprávička. Nikdy jsem sekanou nedělala, ani v troubě ... Kdybys měla čas a chuť se zeptat na receptík - jaký koření atd, budu ráda :-) Tak se měj hezky a děkuji.
@veronika.deskova já ji dělám takhle 500g mletého masa, 1vejce, 1nakrájený rohlík na kostičky a namočený v mléce, 2st. česneku, majoránka, sůl pepř a trochu magi. Když mám čas, tak do ní ještě dělám smaženou cibulku má pak lepší chuť. A podle potřeby zahustím strouhankou. Dělám to podle mamky, tak snad vám bude chutnat :-)
@lucik1986@baraz@candat@mayarengie@bublinkak Dobré ráno holky :-) Tak nás dnes vzbudila vůně chlebíku (cibulový), dle receptu od Táni @tatanab ... je vynikající, doporučuji :-)
Ještě jednou díky Táni za receptík! x-)
Tak jsme vyzkoušeli mazanec od Verči. Přidala bych foto, ale byl tak rychle pryč, že jsem to nestihla :-D Byl výborný Verunko!!! @veronika.deskova
A jsem ráda, že se cibulový podařil a hlavně, že chutnal! :-)