@dibla o napojení na elektřinu jsme žádali už před měsícem a to ještě nemáme projekt....stačí tam podat žádost, potom posílají smlouvu. Asi do 15dnů od podepsání smlouvy se musí zaplatit polovina částky. My máme 25Ampéru (každý ampér 500,-) Takže stačilo 6 250,-, ale rovnou jsem zaplatila celou částku 12,5tisíc a teď mají 10měsíců!!!! na vyjádření...Ale záléží prý na tom, jak dlouho jim bude trvat stavební řízení a projekt...to pak následně pošlou a pak už se připojujete na elektřinu.
U VAKu jsme byli hned na začátku, zjistili že by připojení pro nás stálo 445tisíc, ptz jsme daleko od hlavního rozvodu....tudíž jsme řešili studnu, ale to je na další měsíce (složitější papírování) Ale co se týká vyjádření k sítí tak to už můžete obíhat. Ale Vak chce i situačku!! Na Čezu stačí vyplnit žádost ;-)
@selina.j jj, taky jsme se divili, ale každá koruna dobrá :-),on je fakt v pohodě ;-) . Projekt teda bude stát 60 tisíc (máme dost upravený typový, tak to brali jako individuální), ale u nás chtějí architekti za projekt 80 000 :-. 8-( My s mužem jsme se dohodli na tom, že dárky si dávat nebudeme, max. drobnost do 500 (aby holky neřekly, že jsme nic nedostali), jinak budeme mít Vánoce umírněné, holky mají hraček dost a nemáme domek nafukovací. Navíc , i když budeme stavět, ráda bych v létě k moři, 5 let jsme nikde nebyli a navíc obě prďolky mají ekzém ;-( , tak by jim to myslím dost pomohlo :-) ;-)
@sabcav tak my sme práve tolko za projekt zaplatili, cca.86000.- :-|
Inak sme si na pozemok dali informačn tabulku o stavbe, čovke.Na to som sa dlho tešila :-D
Čo sa týka čezu, tak my sme tu sumu za zmluvu nestihli zaplatiť, takže sme museli nanovo žiadať.
Dnes v noci som "projektovala " našu kuchynu :-D medzi meraním teploty - je u nás na návšteve chrípka, a nechce vypadnuť! :-S 8-( A uvažujem ktorá varianta je lepšia, či uzavreta kuchynská linka a prechod len z jednej strany alebo z oboch. Už sa priklanam že z oboch, lebo k nej prejdem aj od sedačky, aj z chodby a jedálenskej časti.
@sabcav tak vyjadřovačku už mám,ale smlouvu žádnou, jen si musím z jejich netu stáhnout další 2 formuláře, ohledně připojení a k nim doložit katasrální mapu a projekt...aby věděli, kolik amper nám budou reservovat..tak mi to řekla na čezu... :-(
@selina.j jak víš kolik ampér budete potřebovat??? to jste jako řekli baj oko??,nebo jsi jim řekla co vše bude v domě a podle toho nějak odhadem určili počet??,
v domě bude jen elektřin
@petrsv1000 No, to můžeme, ale bez podkladů nám neudělají ocenění... Jestli stihneme dát podklady, tak rovnou i zažádáme, jen mít ty podklady :(
@ivik3 Já mám u ČS účet, takže budeme žádat tam a jako klient mám zvýhodněný úrok... Navíc nám tam vycházejí hodně vstříc... Dokonce mají program i na dřevostavby, že uvolňují peníze rychleji... Nevím, jak jsou sazby teď, ale vycházelo nám to na nějakých necelých 4% asi před půl rokem... Teď šly prý sazby dolů, tak možná tam bude teď ten úrok míň...
@jptn no ja som sa tiež čudovala tými sumami, lebo mi sme platili na začiatku tých 12,5 tis. a pak za ostatne cca. 20 000.- ostatne platí čez.
@dibla nám to spočítal mm, pýtala som sa ho a väčšinou sa dáva 3X25. Sa spýtaj projektanta na to, ak ti robí aj elektro, tak ti bude vedieť poradiť. A čo manža, už sa zapája?
@womenne už jo, dneska jsem byly podepisovat žádost o úvěr u lišky..... podepsal to chlapák šikovný... tak jsem zvědavá až příjde podepsat výše úvěru, jestli si to nerozmyslí... :-D :-D :-D
@vera_vila tak já mám zatím zjištěno u hypoteční banky podmínky na hypoteku,ale chtěla bych ještě ověřit hypošku u mojí banky Mbank... mm tam účet a vše je u nich bezplatně..tak ještě uvidím..
@dibla No, u mBank má účet i manžel, ale koukali jsme na to a nedávají hypo do 100% a tu my potřebujeme, protože vlastní prostředky, které jsem měli mít, tak nebudou, takže jinou možnost než 100%ní hypo nemáme :-( No, uvidíme, jestli nám ji dají... Jen mít už ty podklady, aby se to tam mohlo odnést... Nevím, co tomu borcovi tak trvá na rozpočtu základové desky... Už to má u sebe 14 dní.
@womenne tak kuchyni projektuju zhruba už 1,5 roku :-D (to jsem zjistila, že je ta menší dcerka v bříšku a že musíme nějak řešit stávající bytovou situaci) , jinak nejlepší neplacený program je asi alno ;-) (nebo aspoň mě se v něm nejlíp dělá).
@dibla nám právě poslali smlouvu k tomu vyjádření, je pravda, že tam o to vyjádření manžel žádal fyzicky a právě tam diktoval, kolik spotřebičů a jakých budeme mít ;-)
@vera_vila tak super, že už to dorazilo x-) . Hypotéku nezávidím, doufám, že se obejdeme bez ní - něco máme, něco půjčí tchánů, pak meziúvěr na dostavění, dostavit nové, prodat staré a splatit tchánům dluh a ten meziúvěr a mělo by to vyjít +- bez doplatku |-| . Ale úplně nejlepší by bylo, pokud vyjde ten kupec, který o to má zájem, dal zálohu 8-) ;-)
@sabcav No, tak to my nemáme právě vůbec nic :-( A i to, co jsme měli mít, tak mít nebudeme :-(
No, zítra mám volat klukovi, co nám bude "dělat" ty dokončovačky, abych se s ním domluvila na ten rozpočet... V podstatě tam si stejně vyberu, co chci, nadiktuju mu ceny materiálů a on to zanese do tabulky, připočítá k tomu práce a bude hotovo... Doufám, že to dáme dohromady co nejdřív, že bych to snad ještě v pátek mohla na tu banku odnést... Kuchyni mám vymyšlenou, naprojektovanou, akorát teda koupelnu musíme pořešit... Tam vůbec nemám představu, jak by měla vypadat... To bude těžký...
@sabcav Taky si letos nic nedáváme, jen malýmu aby měl pár maličkostí pod stromečkem...celý Vánoce vlastně slavíme jen díky malýmu, jináč bych je zrušila celý hned :) Jééé k móři...to bych taky jela, ale spíš tak za tři, čtyři roky.
@dibla Tak mi to víme dobře, ptz máme známého eletrikáře....manžel nadiktoval co bude mít v garáži za stroje, já co v domě a co okolní svítidla a vešli jsme se do 25A...my nemáme topení na elektřinu, takže se vejdeme bez problému.
My se bereme překlenovák na stavebko z Rajfky. Už jsme uzavřeli předběžnou smlouvu a dali výši úvěru. Měli bychom se do toho vejít, ptz manžel v létě má vždy větší plat, takže s průměrem nebude problém....Hypotéky jsem se bála jak čert kříže, tak jsem ráda, že to dopadlo takhle....
@vera_vila
prosím kolik máte rozpočet na základovku?? já mám 10mx7,5m a prý to bude cca 200-250 tisíc...což se mi zdá nějak hodně, na to že je to rovinatý terén... neříkám kdyby to bylo někde z kopce... no jsme zvědavá jak to bude podle projektu.. |-|
@dibla Tak my máme L-ko, nějakých 146 m2 a rozpočet včetně napojení na vodu máme bez DPH asi 200 tis. a na to asi 25 tis. bez DPH hydro-radonová izolace - terén taktéž rovinatý... Kdybysme si ji nechali dělat firmou, která nám dělá domek, tak by nás stála asi 320 tis. bez DPH a bez výkopů na vodu a napojení na vodu a kanalizaci... V těch 200 tis. máme všechno... Ale on nám to říkal i ten rozpočtář tehdy, když jsme cenili domek, že doporučuje radši si to udělat sami nebo nějakým stavebníkem soukromníkem, že to vyjde levněji...
@ivik3 jo, je to sranda, když člověk nemá z čeho vycházet a čím ručit... Ale nějak se to udělat musí...
Tak u nás pokrok, spíš zázrak. Došel souhlas s ohlášením stavby. Sice špatně adresa, takže to budou muset poslat znovu, ale přišlo. Jen mám obavu z toho, co na to obec, která nám poslala naopak nesouhlasný stanovisko kvůli typu domu.......Teď už zbývá jen dořešit finance. Chtěli jsme ručit jedním domem, ale zjistili jsme, že na něm je 60let starý předkupní a zástavní právo, který tam už dávno nemělo být. Tak teď sháníme podklady pro výmaz předkupního práva znovu, docela zábava....tim spíš že jeden dotčený už nežije a druhý žije v Německu. Jo a jedna rada, pokud třeba někomu vázne na nemovitosti takhle starý zástavní práva a nemovitost byla dříve v pozemkových knihách lze od 1.1.2012 ohlášením vlastníka u notáře se těchto práv zbavit.
Holky jsem šťastná jako blecha!!! Dnes jsme si převzali souhlas s provedením stavby:o). Konečně můžeme začít, máme stavební povolení!!! Nakonec to budou krásné Vánoce.
Když tu píšete o částkách za projekt, tak my jsme za projekt (upravený typový - individuální) zaplatili (zpráva+výkresy) 21.000,--, požární zpráva 2.000,--, energ. průkaz - 3.800,--, stavební dozor 1.500,-- radon 1400,--
Z částek 80.000 - 86.000,-- jak tu píšete jsem si opravdu sedla na zadek :-S
@mamina24 Gratulace :-)
Domy od Rýmařova mají projekt včetně úprav v ceně domu ;-) velké plus :-) platíili sme jen radon a projekt usazení domu na pozemek, ještě nás čeká geodet.
@petrsv1000 Cena typového projektu který jsme si vybrali je 25.000,- (není to Rýmařov) a v našem případě to nebyly drobné úpravy, ale dost podstatné =-) , takže tam bychom si ještě určitě dost připlatili. Projekt usazení na pozemek jsme měli v ceně.