@sarka49 ma taky platili prostě za výkop základů dohodnutou částku a bylo nám jedno, jestli si to udělá za tři hodiny nebo za deset .... prostě to v ten den mělo být hotové a bylo ... jak často kouřil (a kouřil často :-D) sme neřešili ... ;-)
Bagr se zrovna ukolove neplati, alespon ne v nasem regionu :) bagristovi jsme klasicky platili hodinovku, lepsi bagrista ma v bagru zarizeni co pocita pracovni hodiny( kdyz bezi motor - to si muzete vsimnout, ze kolikrat bagrista stoji a ma nastartovano :)
Takze bud je placeno opravdu hodina, kdy je bagr na stavbe, nebo dostavame vypis, jak jel motor ...
Také mám jednu příbuznou,která si pozvala řemeslníky na zateplení a odečítala jim snad i když šli na WC.Já dělám hodinovou sazbou strašně málo,pouze nějaké opravy,férovější je úkol.Kdyby mi ale přišla paní s tím,že mi odečte i tu půlhodinku na jídlo a svačinu,asi bych jí podal ruku a řekl ať zkusí štěstí u někoho jiného.To už se mi jeví ze strany zákazníka vypočítavé a trapné.
kdyz jsem chodila do prace, tak jsem mela 12,5 hod. smenu, z toho se mi pocitalo 12 h, tudiz pauza na obed neplacena, kolikrat jsme si donesli jen obed a jedli za pochodu pri praci. Pochybuji, ze za dobu, co jsem na materske by se neco zmenilo, ale jsem pro vsema deseti :-D :-D :-D
přidám naši zkušenost, cca před 14 dny jsme měli taky bagristu na pozemku. Byl tam 9 hodin čistého času, pak hodina oběd. Sváča ani večeře nebyly, nechal si zaplatit taky 10 hodin, ale ne hodinu oběda jak nám vysvětlil, ale cestu. Půl hodiny k nám a pak půl hodiny domů. Jinak už jen to, že dostane jídlo je přece plus.