Ahojky :-) ...jelikož jsem se letos prvně vrhla na dráhu kořenářky :-D a rozhodla se založit si na balkónku svou malou kolonii bylinek, napadlo mě založit tohle téma. Je vás tu kopa zkušených kořenářek a tak můžete hodit do placu pěstitelské rady, tipy a fígle od semínka přes údržbu až po receptíky a chutné mňamky :-) ...přidá se někdo?? :-)
Aby se rozšířil můj monolog :-D podělím se o mé maličké pokusy o pěstování :-). Dnes jsem si přesadila bazalku, rozmarýn a mátu a moc doufám, že se chytnou. Balaku jsem dnes dost prostříhala a tak mám teď doma haldu čerstvé bazalky a přemýšlím co s ní :-)...nějaký tip na dobré využití?
Ahoj holky, .. tak kam s bazalkou bych také potřebovala vymyslet / poradit ;-) .. mám 2 v květináčku (babička mi zasadila a přivezla :-) o víkendu) a já nevím, kam s tím .... 8-)
bazalku používáme v létě při nakládání masa, celé lístky dáme mezi jednotlivá masa, a pak jak se to přilepí na maso, tak i s tím lístkem se to ugriluje a je to mňamka :-) Také usuščenou v zimě dávám někdy když dělám maso na nudličky a pod.
Máta - ta by se ti měla v pohodě chytnout :-) Ta se chytne kdekoliv :-) A v létě výborná do mochita :-) a na zimu suším na čajík :-)
@berkana s matou to delame uplne stejne, jen letos prvne pestuju jinak jsme brali kupovanou :-) ...ta bazalka k masu zni luxusne, to musim zkusit :-) ...nemas zkusenost s vareni s rozmarynem? Ja jednou jedna lososa na rozmarynu a do smrti na to nezapomenu :-) ...bozske
kdy stříháte bazalku na sušení?? před květem?? přivezli jsme si jednu chudinku z Kaufu, naštěstí se vzpamatovala a teď je krásná, tak nevím,jestli jí ostříhat nebo nechat :-)
Možem sa pridať aj ja k Vám?
Inak bazalka je proti muškam, ked sa da medzi ruze. A je vhodna aj s rajcinami, nie su potom nat nachylne...
Ja pestujem tiez bylinky a zatial mam tieto:
majoranka, rozmarin, levandula, saturejka,oregano, estragon=palina dracia, yzop- ten mi dokonca zacal kvitnut, trebulka,mata - pomarancova, mandarinkova, obycajna, medovka, tymian, koriander, pažitka, tymian, aniz, ligurcek=maggi, a rebarbora...
vnutri este mam echinaceiu, ked bude vacsia tak ju presadim...
Bylinky sa maju strihat pred kvitnutim
Rozmarínové víno:
Propravuje sa z čerstvých, iba v nevyhnutnom prípade zo sušených listov. Nadrobno posekaný rozmarín sa nasype do 1/3 objemu nádoby, doplní sa červením vínom a nechá sa za občasného pretrasenia 3-4 týždne stát. Scedíme, a pijeme po kalíšteku ráno a večer na lačno.
Takto pripravené víno zlepšuje krvný obeh a celkovo posilňuje, preto je osvedčené pri rekovalescencií a pre starších ľudí...
@lucinkafr tak tu je:
medovkovy/meduňkový likér:
300g čerstvých lístkov medovky dáme do 1Lvodky a necháme 2 týždne stáť na teplom mieste/ nie na slnku/, potom scedíme cez gázu alebo utierku a pridáme 1/2 kg cukru. Dáme do fľaše a dobre zatvoríme. Najlepšie ráno aj večer vypiť po jeden malý kalíšok./šoféri aspoň večer/..:)
Vynikajúci je aj do rôznych krémov,zmrzlín
no popravdě já bylinky moc používat neumím, takže budu ráda za každý recept, kam se dávají :) u mamky mám ještě mátu, meduňku, dobromysl,... ale moc to čerstvé nepoužívám, sušené u obchodu jo :) a jak sušíte bylinky? ve stínu, na sluníčku, v troubě????
@mihsulka Moje mamka měla loni 5 krásných papriček. Jedna rostlinka jí dělala podlouhlý papričky, ta druhá takové ty "baňaté" ... ale teda extrovní chilli :-D mám dvě rostlinky a zatím jen zeleň bez plodů ... takže terpve uvidím.
@veronika.deskova ja som chilli papričky pestovala minuly rok v kvetináči. bolo ich dostatok ale tento rok som ich vysadila do zahradky tam mám: baraní roh, čeyenské korenie a ešte nejaké. Len som ich zabudla označiť ktoré sú ktoré... takže bude s toho riadna zmiešanina
@mihsulka Jsou sázené od semínka, mamča mi je dala, až byly rostlinky trošku větší. Dělala si pro sebe, tak rovnou pro mě. A myslím, že je mamka nekupovala, že použila asi semínka z loňským papriček.
Jinak jsem našla web, kde jsou informace
http://www.seminka-chilli.cz/chillise...
@mihsulka ahoj moj manzel robi vynikajuce kura s rozmarinom...
postup je jednoduchy: kura cele potrie touto zmesou - korenie na pečene kura, pretlačený cesnak, feferonky, olej, rozmarin.. Potrie kura, nechame odlezat do druheho dna, a dame piect. Počas pečenia ho ešte potiera tou zmesou.. Je vynikajuce....
Ak ho mas dostatok tak ho mozes zacat susit.... aby si ho mala potom dostatok cez zimz
@majda27 to zni superove :-) ...a prosim do te smesky mam ten rozmaryn nejak upravit? Ony to jsou vlastne takove ty jehlicky, ma se nejak rozkrajet??? Dekuju :-)