Ahoj, máme přírodní jezírko s rybami a poslední dobou se nám zakalila voda. Nechceme používat žádnou agresivní chemii, abychom neublížili rybám. Máte nějaké osvědčené způsoby, jak vodu zlepšit? Pomohlo by třeba přidání dalších rostlin, lepší filtrace nebo nějaký šetrný přípravek?
Zde asi hodně záleží na velikosti. Já mám 4 kubíky a dřív jsem řešil chemii, bakterie apod. A trvalo několik dní, než bylo jezírko čisté.
Dnes to řeším úplně- jinak - jezírko skoro celé vypustím a znovu napustím vodou z vodovodu. Teď na jaře má ta voda cca stejnou teplotu 8 - 10 stupňů. KOI kapři naprosto v pohodě, řeším to tak už několik let.
Čisté během odpoledne a cena za vodu cca 200 Kč, za zo žádné bakterie nebo chemii nekoupíte.
Ale jak píši, záleží na objemu jezírka.
Hezký večer, zakalená voda v jezírku s rybami je většinou způsobená přebytkem organických nečistot nebo nerovnováhou mezi rostlinami, rybami a mikroorganismy. Na zakalenou vodu se mi osvědčily bakterie Baenzy od Vodnáře. Spolu s důkladnější filtrací vody by měly pomoci jezírko pročistit.