@lumiga Pokud je květináč opravdu velký, mohla byste vysadit několik rostlin, které by Vám zpestřili terasu. Případně dřevinu na kmínku a jako podrost kobercové trvalky, něco převislé. Z balkónovek jsou vhodné petúnie, million bells, verbeny, afrikány. Rostliny, které snášejí slunce a teplo. Nezapomeňte na pravidelnou zálivku, v nádobě se zemina přehřívá více a kořeny trpí nedostatkem vláhy. Vhodná by byla i levandule.
taky máme terasu na jihozápadad, mám tam růže na kmínku, letničky běžné - verbeny, bidens, bacopu, afrikátny, muškáty, petunie, ve stinějším koutku i fuchsii, dál mám také v květináči levandule a hortenzii, oleandry jsem měla také, bílý a růžový, jsou nádherný a kvetou celé léto, jen jsem je teď musela přesunout kvůli psovi ke tchýni, bála jsem se aby se jako štěně nenudila a nechtěla se zakousnout do lístku co opadne ;-)
Mame terasu tak podobne na jihozapad a ve velkych kvetinacich mame canny. Snesou slunce i stin. Musi se hodne zalevat a na zimu schovavat. Je to nenarocna a krasna kvetina. :-)
na nasi terasu pari slunce od rana do vecera mi prijde :D a zkusila jsem tam ty muskaty a i ty mi chcipli 8-( asi jsem je malo zalevala ... ale kdyz pak naprselo, tak se v tech kvetinacich ta voda usadila a byl to bažinec =-) asi jsem tu hlinu hodne uducala ? jsem antitalent na kytky ... jak je videt :D jen ta levandule mi vydrzela i pres zimu na terase :D
Pokud máš místo, kde by mohl přezimovat (světlo a max. 10°C), pak je to ideální postředí pro oleandr. Je krásný, kromě potřeby hodně zalívat (ve své domovině roste na březích potoků, něco jako naše vrba) a přezimování, aby nasadil poupata, nenáročný. A je teda jedovatý.
Anebo letnit ibišek. Ten musí taky při nižších teplotách dovnitř, ale plný slunce podporuje kvetení. A taky hodně pije.