Prosím, doporučte mi, jaké je nejlepší tlakové čerpadlo na zalévání zahrady z nádrže na dešťovou vodu, s jakým máte zkušenost? Aby voda z hadice opravdu stříkala a ne jen vytékala... Moc děkuji ;-)
@alishha@olomonteum Máme obyčejnou vodárnu z OBI (cena cca 1500,-). cca 30 m hadice a stříká parádně. Dešťovku máme ve třech kubíkových nádržích které jsou spolu propojené hadicemi. Nevidím v tom žádnou vědu. Podotýkám, že nádrže mají dole kohout na který je přes další hadici ta vodárna napojena. Dá se i nabírat voda do konve, je tam rozdvojka.
Jedno obyčejné čerpadlo, spíná při horní hranici vody a odtud do trubky do trativodu....a druhé čerpadlo tlakové Gardena. Připojím rychlospojkou, zapnu vypínačem, který je mimo a tlak při zalévání zahrady je větší než tlak ve vodovodním řadu. Jímka 6 m3. Dbes bych šel do větší.
@radar64 Dělal jsi nějaké výpočty? Mám po zahradě roztažené vodovodní trubky, mám představu, že nainstaluji čerpadlo do nádrže 6m3 a na vývody z potrubí připojím pár postřikovačů... Jen nevím na jaké parametry se při koupi zaměřit...
Tady odpověď není moc jednoduchá. Dost dlouho jsem to řešil. Jsou dvě možnosti. 1. Domácí vodárna. - výhoda: voda je stále pod tlakem, spouští se otočením kohoutu. Nevýhoda: voda je pod tlakem i v tom kohoutě, musí se dávat pozor na mráz. Je citlivá na znečištění, což ej podle mě u nádrží za čističkou problém (můj případ)
2. kalové čerpadlo - výhoda: o dost víc odolné na nečistoty, voda není pdo tlakem, takže když se to vypne, tak voda "zajede" zpět do nádrže a nehorzí zamrznutí. nevýhoda: musí se řešit spouštění (řešil jsem pomocí vypínače na stěně nádrže). Hadice by se neměla nechávat uzavřená, tj zapnu a běžím kropit :)
Pořídil jsem si tohle čepradlo KOPRO WQ 3-24-0,75, 230 V,, mám na něj napojenou hadici 1" 25m, pak redukci a spojku na 3/4" hadici 25m. Na konci je tlak, že to dostříkne další čtyři metry.
Zásadní parametr pro tlak u kalového čerpadla je dopravní výška.
Pozemek má cca 1100 m2, mínus zastavená plocha domu. Dneska bych každému poradil podzemní postřikovače, třeba právě od Gardeny. Bylo by to určitě pohodlnější než se tahat z hadicí.
@radar64 gardena je strasne draha, je lepsi jit do profesionalniho systemu napr. hunter (u nas distribuuje irimon) nrbo Rainbird. Cena je paradoxne nizsi nez u hobby gardeny