Zdravím, máte někdo na zahradě starou cihlovou zeď? Vedle sousedi mají zděnou kůlnu, která sousedí s naší zahrádkou. Z 90 procent je opadaná omítka, takže to už dobouchám a budu se snažit tu zeď nějak využít. Chci si tam dát k ní sezení a napadá mě akorát zavěsit nějaké květiny. Nemáte někdo nějaké fotky s cihlovou zdí na zahradě pro inspiraci?
@1petule1 ny kupujeme byt a na zahrádce je něco podobného, akorát to fakt nemá vzhled cihel, jen kopa betonu, budu to zakrývat takovým tím skládaným plotem, a ještě jsem u viděla PVC plot v dekoru zeleně - to mě taky docela nadchlo- omyvatelné, neopadává, zakryje co má...
Ma máme takovou zeď se sousedem, opadává z ní omítka, ale zatím to necháváme. Manžel na zeď přitloukl 2 vodorovné latě, po kterých se začíná pnout psí víno a minikiwi. Na těch latích visí 4 truhlíky s kytkama a s jahodama. Jsou zavěšeny na hácích, co jsme předtím používali na balkon a myslím, že se jim tam daří, v závětří a teple.
Někdo tu má zahradní zdi postavené ze starých cihel. Vyzdili tam zároveň "poličky" na květináče, což se mi moc líbí.
@1petule1 doporučuji přísavník trojcípý...nám takto porostl nevzhlednou zeď k sousedům. Roste hrozně rychle....za cca tři roky byla porostlá celá zeď dlouhá cca 10 metrů a vysoká osm (je to štít sousedního domu). Nepotřebuje žádnou opěru, přichytává se sám na zeď. Od jara přes léto je sytě zelený, na podzim zčervená a opadá až při mrazech. Ale i když nemá listy tak je tam hustá síť těch úponků takže to opticky vypadá dobře i na staré zdi. Navíc brání v opadávání omítky. Jen když kvete tak na něj rády létají včely, takže bych nedávala moc blízko k terase.
@1petule1@kofinka@jenies@komenska@lin18 Holky a teď mi vysvětlete- jak to pak hodláte udělat, pokud soused bude chtít např. na svou zeď naházet novou omítku, opravit atd., přičemž mu ze zákona musíte umožnit vstup na pozemek a opravu. =-) Navíc, pokud mu zeď poškodíte (např byste vysadili břečťan který zeď rozškube), je oprávněn vymáhat náhradu, a uvedení do původního stavu. :-.
@jenies Což to jo, ale co ty kytky nasázené? Mně spíš právě zajímá jak holky psaly, že nechají sousedovi něco plout po jeho zdi :-D Je to hezké, to jo,ale.... =-)
@zamilovanadonej se sousedem jsem se samozřejmě domluvila ;-) . Navíc nevím jak břečťan ale u toho přísavníku píšou, že působí i izolačně a právě brání opadávání omítky, takže je to výhodný i pro něj. Náš soused nikdy neměl zájem se zdí cokoliv dělat....proč taky...on tu hrůzu neviděl takže je spíš rád, že ho pořád neuháníme, aby si to znova nahodil nebo nalíčil
@lin18 Tak to je jiná. Co vím přísavník "nic" nedělá", ale břečťan je svině, rozškube zeď, základy, dokonce pod domem proroste až do podlahy.... :-o :-S
@zamilovanadonej zkusila bych se souseda zeptat jestli by stím měl problém. A pokud by nechtěl tak bych trvala na tom, aby se o zeď staral...podle mě máš i ze zákona nárok na to, aby ti jeho zeď neničila tvůj majetek....třeba opadávající omítkou...ale radši bych zkusila po dobrým :)
Je pravda, že pokud chcete na zeď, stěnu a plot z vaší strany vysadit nějaké rostliny, musí to schválit soused. Může vám však i později po letech říct, že už si to nepřeje, případně, že jde měnit oplocení. Co se týče použití rostlin, břečťan je vhodnější v kombinaci s jinou popínavou rostlinou, neboť pomalu roste a většina kultivarů je určených do polostínu až stínu. Přichytává se stonkovými kořeny a ty dokáží maltu rozdrtit, proto by se měl upínat už na upravený povrch. Přísavník se přichytává pomocí kotevních plotének. Né jenom trojcípý - třílaločný. Abyste se vyhnuli v případě, že si to soused rozmyslí a bude chtít po 3 letech zeď opravit, abyste nepřišli o rostliny, tak se popínavky vysazují na provizorní stěny z kari rohože např.., kterou umístíte asi 50 cm před zeď, stěnu. Takto si zachováte rostliny. Zbytek ostříháte.