@delariva Ahoj, my máme domek na 713 m2. Domek má zastavěnou plochu 228 m2 + terasa je cca 22 m2 a garážové stání cca 45 m2.
Musím říct, že má představa byla úplně jiná. Mít velký pozemek, zahrádku, rybníček, apod. ale čím dál častěji zjišťuji, že takto malý pozemek bohatě stačí a hlavně, mám dost času na děti a všechny svoje koníčky.
Teď k pozemku, vejde se tam vše, co potřebujeme, terasa, malá užitná zahrada, kde mám zeleninu, vzadu za domkem maliny, ostružiny, borůvky, před domem zase okrasná část a už teď střádám plány, jak zahradu vylepším příští rok. Jsme ještě ve svahu, takže jsem si pohrál i s úrovněmi. Výhodou je, že vlevo je příjezdová cesta k sousedovi, na které si děti hodně hrají, takže o to je vlastně pozemek opticky "větší".
Klidně se ptej, na to co Tě zajímá 🙂
@delariva Podle mě si pokládáš špatnou otázku. Měla by sis spíš v první řadě sepsat, co na té zahradě chceš, co tam mít musíš, abys byla spokojená, kolik tomu chceš věnovat času (=čím větší, tím víc času) a teprve potom zkusit zjistit, jestli se to na ten pozemek vyjde, případně by ti z toho mohlo vyběhnout, jak velký pozemek vlastně potřebuješ. Ono je taky třeba dost rozdíl, kde je ten pozemek umístěný. Jestli v zástavbě, nebo někde u lesa. Vadí ti bazen u plotu sousedů nebo ne atp. je to hodně i osobních preferencích.
Ta vyhláška vlastně říká, že 60 % pozemku můžeš zastavět (včetně zpevněných ploch), když máš samostatně stojící RD a 70 % pokud máš řadovku. A to z titulu místa pro vsakování/odvodnění dešťových vod.
Hold řadovkářům ty parcely líp vsakujou 😄
Pokud nechcete zahradu na práci, tak si myslím, že to stačí... Taková ta "měšťanská" klasika bazén, terasa, gril a nějaký ten vyvýšený záhon. Máme to také tak...