Rada se zelení před domem :)

Profilova fotka
Ahoj všem, našel by se tu někdo kdo se věnuje zahradničení, je profík či podobně? Máme malou předzahrádku před domem a jelikož jsem totální amatér co se rostlin týče, nevím si rady. Taky je možnost všude vysadit trávu, ale zase jsem si řekla, že bych to chtěla mít asi hezčí. Podloží je navážka, takže žádná urodná půda. je tam cca 5-10cm nové zeminy. Děkuji všem za rady a tipy.
Odpovědět
Ahoj Nejsem sice profesionál, snad možná "zahrádkář amatér" ale viděl bych tam asi dvě základní možnosti (ze svého nevelkého pohledu ) zatravnit ten čtverec a nějaký ozdobný stromek jako solitér nevelkého vzrůstu, (listnáč, jehličnan) což je téměř bez údržbové, případně místo stromku ozdobný keř což už je o něco pracnější na údržbu a druhou možností kterou bych viděl je ozdobná skalka po celé ploše toho čtverce, skalničky, plazivky, zakrslé růže keříky nebo ozd. zakrslé stromky apod., což je hezké ale také více údržbové ale zase vhodné pro "kreativní povahy" (dosazování přesazování stříhání atd.)
Odpovědět
Já bych se tam vykašlal na nějakej trávník. Podle mě to bude problém. Docela malý prostor ohraničený betonem -> bude to hodně vysychat a bude tam dost vedro. Takhle od boku bych hledal nějaké trvalky, asi to vypadá spíš suchomilné, nenáročné. A co je důležité, na celou tu plochu třeba jen dva, max. tři druhy, tak aby každá kvetla jindy. A bude to podle mě vypadat skvěle.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky dám jen svůj amatérský pohled. Navrhnul bych buď travinový záhon, který by se tam mohl vyjímat hezky. Něco jako toto: https://www.obi.cz/navody/garden-and-... A nebo bych to pojal víc technicky, doprostřed na svislo ukotvil tři silnější trámy (alespon 10 x 10 aby to nějak vypadalo), asi různých výšek abych tam dostal trochu asymetrie a nechal po nich pnout růže. Okolí pak může být obyčejný trávník, nebo nízké trvalky, ale nic výrazného, protože ta dominanta už tam bude.
Odpovědět
Profilova fotka
Všem děkuji, jenže já bych potřebovala aby někdo došel a řekl v obchodě tohle tohle tohle a sázej sem a sem 😄 😄 😄 😛 😛 😛 @jakuda vypadá to dobře. no musím se s tím nějak poprat,aby se to letos zazelenalo. Bude to boj, pač mě kytičky celkově moc nevdrží chudinky 😞
Odpovědět
@ajagachova U nas v zahradnictvi delaji zdarma navrh, pokud potom vse koupite u nich. Jinde mi zase zahradnice rovnou vyskladala na plochu v potrebnem sponu vsechny sazenice, ja si to vyfotila, zmerila a zapsala a koupila. Co oslovit nektere zahradnictvi u vas a poprosit o radu?
Odpovědět
@ajagachova Můžete si to nechat celé udělat nebo jak uvádí puhelin, nebo jak to dělám já. Tj. napřed představa co bych chtěl, jak chci aby to vypadalo a co se mi líbí (co by tam sedělo dle vás? solitér stromek, růžový keř, jiný keř skalka ?) Tak například ten stromek (pro jednoduchost) důležitá je ochranná vzdálenost od domu, výška (aby nebyl příliš vysoký a nemusel se později drasticky krátit a trápit) a šířka. Na základě těchto údajů proberu zahradnictví na netu nebo zajdu do zahradnictví kde řeknu co chci a poradí... Konkrétně například osobně, líbí se mi břízy, takže se pobavím se sousedy (jsou-li na blízku jde totiž o alergen) jenže jde o vysoký strom (až 25m) proto navštívím zahradnictví (net, pak osobně) a vyberu objednám kultivar který je vysoký max. 6-8 m (youngi se mi moc nelíbí ale může být) zjistím že jsou žlutolisté červenolisté stříhanolisté kultivary, sloupové kroucené atd. atd. porozmýšlím vyberu, zasadím asi víc do přední třetiny čtverce (k cestě) později trochu oliskám spodní větve (stínění)..... Podobně třeba růže, jak by se mi to líbilo stromkové ? keřové? plazivé? představím si umístění dispozici jak by to bylo hezké , popřemýšlím kde bych to umístil aby to nezavazelo (jako stromek) a bylo to hezké, pak jdu na net a proberu "vše" co existuje pod názvem růže... a tak dále a takto já osobně postupuji se vším v zahradě a člověk tak v podstatě neudělá chybu... Můžete si to nechat udělat celé dáte peníze = hotovo, já osobně z toho nemám ale radost, protože tím se připravíte o možnost : 1.vlastního výběru 2.vlastního návrhu 3.vlastní realizace své představy 4.radosti z vlastního díla....... Mimoto, zahrádka je neustálá proměna a i vy nebudete-li spokojena můžete vše časem úplně změnit, nebo ponechat tak a jen udržovat....
Odpovědět
Já šel cestou trvalkového záhonu, který v kombinaci s jarními cibulovinami kvete od jara do pozdního podzimu. V každém rozumnějším zahradnictví rádi poradí. Co tu mám já: Cibuloviny: Tulipány, krokusy, hyacinty, na léto pak okrasné česneky. Trvalky: levandule, kopretiny, třapatky, astry, tařičky, gaury, krásnoočka, trávničky, před obrubníkem pak floxy, které vytváří koberec a doufám, že až se rozrostou, zakryjí hnusný obrubník. Pak různé okrasné trávy, které kvetou do pozdního podzimu a dělají parádu i v zimě. Zejména třapatek a aster je mraky druhů, tak to tady mám krásně barevné. Samozřejmě, někdy je potřeba něco přesadit 🙂 U Vás bych viděl něco podobného, ladilo by to oku nejen Vašemu, ale i kolemjdoucím. Nebo druhou variantou, jednoduchou, by byl například nějaký solitér, mi se strašně líbí více kmenné muchovníky nebo břízy (bříza je poměrně velký alergen), a podsadit například Stipa "Pony Tails". Pokud nemáte zkušenosti ani chuť něco studovat, poprosil bych nějakého zahradního architekta, nebo studenta architektury, který by to navrhl a udělal osazovací plán. Nemusí to na takový prostor vyjít draho a ve výsledku ty peníze můžou být i ušetřené 🙂 Já šel svou vlastní cestou a určitě to nějakou mezeru mít bude, ale líbí se to, to je hlavní 🙂 Akorát bych tu nekvalitní zeminu vybral a alespoň těch 20cm dal trochu kvalitnější. Ono ty trvalky povětšinu nějak extrémně náročné nebývají.
Odpovědět
@davex Hezké, jen dotaz ten stromek tam co máte to je co za stromek ?
Odpovědět
Profilova fotka
@davex děkuji za tipy, jsem zvědavá co se mi povede. Foto co jsem dávala není aktuální na podzim jsme nechali dovézt novou zeminu,takže tohle co vidíte je zasypáno novou. snad to bude stačit. 🙂
Odpovědět
@davex Je to moc pěkné, ale všude píšu... Pokud máte poblíž kosi, tak nebudete stíhat po nich uklízet rozházenou kůru. Zvládnou klidně metr daleko. A několikrát denně.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex
Odpovědět
@ajagachova Nejdůležitější je si uvědomit "co" by se vám tam líbilo, pak si tu představu v mysli udržovat vizualizovat co možná detailizovat a při realizaci se jí držet a když to tak člověk udělá bude asi překvapen, ale čím lepší představa tím lépe se to pak "otiskne" do skutečnosti někdy lépe než člověk čekal. Vize-plán-realizace. Duch-mysl-zhmotnění. (ostatně to "zhmotnění" při té realizaci už kupodivu probíhá jakoby "samo", je-li dobrá vnitřní vize, pozor tato vize je více než jakýkoliv PC realizační projektový program, protože ten ať je nebo není vaše ruce pak "nevede"prakticky je to pak obtížnější než když je to "v hlavě".
Odpovědět
Článek se načítá
@petrmm Sakura. Pak tam mám ještě magnolii, menší sakuru a japonský javor.
Odpovědět
@honzik75 Ty trvalky se rozrůstají hodně rychle. Kosů tu máme mraky a problém s rozházenou kůrou je minimální. Na té předzahrádce si ani nejsem vědom, že bych kromě pravidelného zametání silnice něco uklízel.
Odpovědět
@ajagachova Dá se říct, že jsem vycházel z tohoto pořadu: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1... Koukněte, je tam předzahrádka cca od 33 minuty. Myslím si, že je to úplně Váš případ. Já akorát nechtěl kamínky, tak tam mám kůru. S kamínky je totiž hodně práce, při přesazování apod. a hlavně vydrží pěkné jen chvíli.
Odpovědět
@davex Aha děkuji, jsem si říkal že mi ty lístky připomínají třešňové 🙂 Krásný strom, krásné květy, magnolii mám také ....
Odpovědět
@davex Já třeba používám štěpku (drtinu) z drtiče větví, ne že by to bylo ideální ale po ořezu stromů mi to zůstává jako "odpad" tak to pak využiju na ty zásypy.......
Odpovědět
@petrmm Naopak, je to lepší než kůra. Jen se ještě doporučuje to namíchat se zelenou trávou nebo to nechat předem trochu nakompostovat. Jinak to prý vytahuje dusík z hlíny. Jinak kůra tu půdu dost zakyseluje...což většině rostlin nevyhovuje.
Odpovědět
@atilius Tak u mně to dusík z hlíny nevytáhne, neb to mám na geotextilii čistě aby nebyla vidět ta "fólie".... Mám toho z každoroční prořezávky dost pro mně je to odpad takže dosypávám nebo mohu i vyměnit.......
Odpovědět
@davex Ach jo, tak to jen my máme nějaké nevychovance. V hlavě vypadá všechno pěkně, v reálu ještě líp a pak záhy zjistíme, že kosi nám kůru odhazují i metr daleko, do kamínků vedle, kde to nejde pořádně vybírat. Nebo do trávy vedle. Takže vždy když chci posekat, musím nejdřív jít a vysbírat z trávy kůru. No a na té předzahrádce i občas nějaký dárek od pejskařů. Proto odrazuji od kombinací různých věcí. Když kůru, tak všude. Když kamínky, tak všude. Kombinace třeba vypadá pěkně, ale je to zlo.
Odpovědět
jeden vyšší keř (třeba muchovník) nebo solitérní strom a kolem vysadit trávy, mezi ně pokryvné tralky (např. kakost..), případně mezi ně trvalku na slunce, ale ne moc druhů, ať to není divoké (např. perowskie, šalvěj, kyprej, třapatky...). A ještě cibuloviny, ať je to hezké i na jaře. Mrkni tady třeba na trvalky pro inspiraci, jsou i stálezelené https://www.zahradnictvi-flos.cz/stal...
Odpovědět
@ajagachova Dívala jsem se do Vašeho fotoalba a máte dům ve starší zástavbě, kde je okolní zeleň tvořena zejména nejrůznějšími jehličnany, klasickými kvetoucími listnatými stromy, trávou (ne travinami) a pravděpodobně trvalkami venkovského typu. Osobně bych tedy nešla do žádných extrémů v podobě moderní zahrady za každou cenu. Prošla bych se po okolí a pokud mají sousedi něco, co se Vám líbí, tak bych to použila a oživila něčím modernějším, co naopak v okolí nikde není. (Já třeba takto použiji ibišek. Samotnou by mě to nenapadlo, ale má ho u nás v ulici každý druhý dům a začal se mi líbit.) Byla bych opatrná se vzrostlými solitérními stromy. Předzahrádka nevypadá nijak extra velká. S největší pravděpodobností jsou v některých částech vedeny v podzemí technologie a celkem velký kus zabírá nejspíš retenčka. Kořeny stromů by nemusely mít dost prostoru. Jelikož jste už v jiných místech použila štěpku, tak určitě už nepoužívat kamínky. Nejsem si jistá, zda jsem poznala správně, ale ke garáži a parkovacímu stání už bych dnes nedávala túje. Pokud jste správně nevybrala kultivar, tak z nich a jejich výšky a šířky budete možná brzy nešťastná. Za sebe bych je nahradila stálezeleným listnatým živým plotem, např. z bobkovišně. Její kultivar bych však pečlivě vybírala. Výšku 1,5 -2 metry a užší tvar, aby nebylo potřeba příliš stříhat ani do výšky ani do šířky. Do úzkého pásu přímo kolem domu jste dala nejspíš vřesy. Uvidíte sama, jak se jim bude dařit, ale během roku vypadají spíš mizerně. Dobře by tam vypadala např. už zmiňovaná šalvěj nebo levandule, pokud by se jednalo o modernější zástavbu. Co kvete sousedům přes ulici žlutě přímo před domem? Nedalo by se to použít třeba i k Vám? Líbí se Vám to? Chcete mít třeba před domem menší jehličnan, který kolem Vánoc nazdobíte světýlky? Pokud ano, tak zase vybrat vzrůstem i šířkou drobnější. Ale za sebe bych se držela klasiky, nějakého zákrsku borovice, smrku apod. Určitě bych nezapomněla na cibuloviny - narcisy, tulipány, modřence. Záleží na celkovém pojetí, ale pokud jednu, tak by se mi u Vás líbily narcisy. Také záleží, jaká je orientace předzahrádky, kdy a jak moc na ni svítí. Zda je dostupná voda k zalévání nebo budete nosit konve ze zahrady za domem. Líbilo by se mi osázení, kdy u domu jsou keře s nejvyšší výškou (až 2 metry) a k silnici výška rostlin postupně klesá. Dlouho bych však přemýšlela, co dát k silnici, kde to bude na ráně psům a musí to ledacos vydržet.
Odpovědět
Profilova fotka
@lili_x děkuji za rozsáhlou odpověd 🙂 nechcete dojet na brigádu haha 😄 😄 bohužel sousedé předzahrádky neřeší mají často jen prostě trávu, nebo kameny, nikdo si s předzahrádkou nedal práci, takže není inspirace. Velké stromy určitě nechci. Kolem garáže a u aut máme thuje, ale ty bohužel pujdou asi na kompost, jelikož jim krtek podhrabal kořeny 😞. Předzahrádka je spíše na západ. Jsem z těch všech možností dost zmatená an evím prostě co vybrat, co jak roste, kvete apod.
Odpovědět
@ajagachova Já to udělal ze začátku, když jsem ještě moc nevěděl, takto. Zašel jsem si do zahradnictví, kde mají na výběr ze stovek trvalek. Pobavil jsem se s majitelkou, která mi doporučila dané trvalky a řekla, kdy kvetou, jak budou vysoké apod. Pak jsem si je vzal a přímo v tom zahradnictví na chodníku rozložil, jak by to mohlo být v reálu a bylo to 🙂 Nezabralo to nijak moc času a držel bych se ověřeného. Držel bych se ověřených trvalek, které jsem výše vyjmenoval a parádu to určitě udělá. Před naší předzahrádkou se hodně lidí pozastaví a líbí se to.
Odpovědět
@davex Ja to udelala stejne s navstevou zahradnictvi. Vybrala jsem si rostliny a kolem jdouci majitelka zahradnictvi (zahr. architektka) mi je na chodniku vyskladala do sponu jak maji byt a jak daji smysl v tom prostoru. Bylo toho hodne, fotila jsem si to s metrem 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?